Domov » Priporočam » Namig za popestritev pasjega obroka in boost zdravja

Namig za popestritev pasjega obroka in boost zdravja

Objavljeno v Priporočam

Čedalje več ljudi se odloča, da bodo hrano za psa pripravljali sami ali pa bodo enolične pasje obroke vsaj popestrili s »popolnimi« paketki že pripravljenega in zamrznjenega surovega mesa za pse.

Pri doma pripravljeni hrani za pse se marsikateri skrbnik vpraša, ali pes z njo dobi vse, kar potrebuje in ali bo ob dolgotrajnem hranjenju prišlo do »pomanjkanja« nujno potrebnih vitaminov in mineralov. V razvitem svetu je resno pomanjkanje zelo redko in popolni obroki kot taki obstajajo samo v vrečkah, uravnoteženo prehranjevanje pa lahko zlahka osvojimo, pri čemer si lahko pomagamo tudi z različnimi naravnimi dodatki, ki bodo poskrbeli za optimalen vnos vitaminov in mineralov ter in zdrave pse!

OSNOVE: doma pripravljeni obroki za pse

Vsak pasji skrbnik, ki se spogleduje z idejo o tem, da bi psu sam pripravljal obrok, se mora seveda informirati o tem, kaj gre v pasjo skledo in kaj ne, predvsem pa v kakšnih razmerjih. Ker je pes človekov najboljši prijatelj, ljudje radi pozabimo, da navkljub vsemu ni človek in zato so tudi njegove prehranske potrebe drugačne. Zato je predvsem pomembno, da ko pripravljamo hrano za psa, v pasjo skledo ne mešamo človeških principov, ampak se zavedamo, da pripravljamo hrano za (prilagojenega) mesojedca.

Psi so prilagojeni uživanju živalskih beljakovin, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da poleg lepega mesa potrebujejo tudi manj lepe kose in maščobo, organe in surove mesnate kosti, ki imajo poskrbijo za vnos in ohranjanje idealnega razmerja med kalcijem in fosforjem.

Od tu dalje se potrebe psov (in mnenja strokovnjakov) razlikujejo: nekateri obroke dopolnijo z različno zelenjavo (priporočljiva je zlasti zelenolistnata zelenjava), ki mora biti zaradi optimalne prebave primerno pripravljena (nastrgana ali pokuhana in pretlačena), krasna popestritev je tudi fermentirana zelenjava. Če psu dodajamo ogljikove hidrate, naj bodo to kakovostni viri (sladki krompir, različne kaše) in vedno naj predstavljajo najmanjši del obroka, v pasjo skledo jih dodamo na koncu kot »dodatek«. Ob vsem tem pa ne pozabimo opazovati psa in njegove prebave, saj je to najboljši pokazatelj tega, kaj psu ustreza, upoštevajmo tudi individualne potrebe psa in prehrano prilagodimo njegovi starosti, aktivnosti in splošnemu zdravstvenemu stanju.

Enoten recept za vse ne obstaja, načeloma pa velja, da naj bi mesni delež predstavljal od 70 do 80 % obroka, preostali delež pa različne kombinacije in variacije zelenjave, ogljikovih hidratov in drugih dodatkov, s katerimi poskrbimo za uravnoteženo doma pripravljeno prehrano.

Ampak – je to res tako preprosto in kako lahko z doma pripravljeno prehrano dosežemo »popolne obroke« in preprečimo »pomanjkanje«? Je raznolikost prehrane dovolj za popolno prehranjevanje in kaj narediti, v primeru, ko ima pes zdravstvene težave in potrebuje dodaten vnos vitaminov in mineralov?

Ali je treba doma pripravljene obroke sploh dopolnjevati?

Mnenja so, jasno, različna, izkušnje prav tako in do »pomanjkanja« jasno ne pride kar tako in čez noč. Najbolj ortodoksni zagovorniki surove prehrane pravijo, da pes z raznoliko prehrano dobi vse, kar potrebuje in da volk v naravi ni nikoli jedel dodatkov, pa je kljub vsemu preživel. Slednje nedvomno drži, a volk v naravi si je med drugim sam izbiral hrano, v sodobnem času pa to počnemo mi v imenu naših psov, o razlikah med psi in volkovi pa kdaj drugič 🙂

Spet drugi se oborožijo z goro multivitaminskih pripravkov in jih dodajajo samo zato, da nekaj dodajajo zato, da preventivno ne bo prišlo do pomanjkanja, ob tem pa večkrat pozabijo, kako neuravnotežena je njihova lastna prehrana 🙂

Jasno je, da nobena skrajnost ni zaželena in tako kompleksnega vprašanja ne moremo kategorizirati v preprost DA ali NE odgovor. Vedno moramo upoštevati vsakega psa posebej (naš pes je gotovo drugačen od sosedovega) in njegovo splošno stanje (je pes star, mlad, aktiven?). Potrebe brejih in doječih psic so specifične, potem so tukaj še mlad in odraščajoči psi ali pa psi, ki imajo različne zdravstvene težave (alergije, težave s črevesjem), pa psi, ki so v jeseni življenja … Čisto vsi pa lahko uživajo doma pripravljeno hrano, ki jo lahko izpopolnimo na zelo enostaven in varen način!

Odličen »stranski učinek« vedno večjega povpraševanja po surovi hrani so namreč različni dodatki, ki so namenjeni prav dopolnjevanju doma pripravljenih obrokov. S širokim spektrom različnih vitaminov in mineralov namreč krasno dopolnijo doma pripravljeno hrano ter tako poskrbijo za optimalen vnos vitaminov in mineralov!

Mikro prašek, ki rešuje različne dileme

Eden izmed takih dodatkov za dopolnjevanje obrokov je mikro prašek Canis Plus Aktiv, ki s skrbno izbranimi naravnimi sestavinami poskrbi za uravnoteženost doma pripravljenih obrokov, pa naj bo to kuhana ali surova prehrana.

A da ne bo pomote – Canis plus aktiv ni namenjen samo psom, ki jedo svežo hrano, temveč vsem, ki imajo v določenem obdobju povečano potrebo po vitaminih in mineralih: to so recimo breje in doječe psice, mladiči, psi, ki potrebujejo dodatno podporo pri okrevanju po različnih boleznih, odlično pa se obnese tudi pri seniorjih. Staranje namreč upočasnjuje presnovo in posledično biološko razpoložljivost dostopnih hranil; prav zaradi tega je Canis Plus Aktiv pripravljen v obliki mikro praška – v taki obliki je namreč najlažje razpoložljiv za pasji organizem v vseh starostnih obdobjih in ob vseh težavah.

Verjetno pa ni treba posebej poudariti, da je Canis Plus Aktiv, tako kot vsi ostali Naturavetal izdelki, narejen izključno na osnovi naravnih vitaminov, saj so po mnenju proizvajalca samo v taki obliki najbolje dostopni organizmu oz. jih lahko samo v tako obliki organizem najbolje izkoristi.

Kot zanimivost naj še povem, da je mikro prašek Canis Plus Aktiv glavna razlika med Naturavetal peleti za odrasle pse in mladiče. Mladiča lahko namreč hranite s katerimikoli beljakovinsko močnejšimi Naturavetal peleti za odrasle pse, ki jim dodate Canis Plus Aktiv in dodatek kalcija ter tako dobite “popolno” hrano za mladiče.

Mikro prašek – “makro” učinek

Mikro prašek je narejen na osnovi morskih alg in dopolnjen s pivskim kvasom, diatomejsko zemljo ter različnimi zelišči in začimbami, kot je česen, peteršilj, koromač …, ki poskrbijo za raznolik vnos naravnih vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Z dodajanjem tega mikro praška lahko na enostaven način zagotovimo uravnotežene pasje obroke ter tako zadovoljimo potrebe psa po različnih hranilnih snoveh ali ob doma pripravljeni hrani ali pa kot splošna podpora ob različnih zdravstvenih težavah – in to na popolnoma naraven način.

Če vas skrbi uravnoteženost vaših obrokov ali pes potrebuje dodaten “boost” zdravja, je ta mikro prašek definitivno ena izmed stvari, ki se jih splača preizkusiti!

Do popolnega obroka in zdravja manjka samo še klik! Spoznaj Canis Plus Aktiv  >>>

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.