Domov » Priporočam » Naravna sredstva za pomirjanje potrebujejo svoj čas!

Naravna sredstva za pomirjanje potrebujejo svoj čas!

Objavljeno v Priporočam

Medtem ko nas jesen razvaja z nadpovprečno toplimi temperaturami in ponekod so celo ponovno vzcvetele trobentice, lahko hitro pozabimo, da nas do veselega decembra ločita samo še dobra dva tedna. Veseli december pa je za marsikatero žival in njenega skrbnika vse prej kot vesel; ob spremljavi petard, ognjemetov in drugih pirotehničnih sredstev je za marsikatero žival to prav gotovo najbolj stresen mesec v letu. Ob tem pa ne trpijo samo živali, saj se marsikateremu skrbniku para srce ob pogledu na tresoče in prestrašeno bitje.

Prav zato je bistvenega pomena, da se pravi čas oborožite s sredstvi, ki bodo živalco lepo pomirile ter ji olajšale prihajajoče bučne noči, zlasti če ste pristaš naravnih rešitev!

Različne naravne rešitve za pomiritev živali

Skrbniki psov in mačk lahko izbiramo med različnimi naravnimi sredstvi za pomirjanje živali: od Bachovih esenc do homeopatije, feromonov in drugih zeliščnih pripravkov, pa različna povijanja in akupresurni dotiki. V zadnjem času dobivajo na tržišču čedalje večjo veljavo izdelki na osnovi hidroliziranih mlečnih beljakovin (zaradi česar naj bi jih dobro prenašali tudi alergiki), ki jih boste bolj podrobno spoznali prav v tem prispevku.

Ne glede na to, za katero rešitev se boste na koncu odločili, če želite psu pomagati je ključno, da po njej posežete pravočasno, saj določena naravna sredstva potrebujejo dlje časa, da začnejo optimalno delovati; 25. december zato ni ravno najboljši termin za iskanje naravnih rešitev – pravi čas za pripravo je zdaj!

Kozarec mleka pred spanjem?

Ali veste, da so mleko kot anksiolitik – sredstvo za pomirjanje – začeli preučevati v 30-ih letih prejšnjega stoletja in sicer na podlagi ljudske domneve, da kozarec mleka pred spanjem pomirja otroke (in mladiče živali), ki se po dojenju oz. sesanju prijetno umirijo in zaspijo?

Stvari vseeno niso tako preproste, tako da – če ste vmes pomislili, da bi psu pred spanjem ponudili kozarec mleka in bo decembrsko dogajanje blaženo prespal – se motite, želenega pomirjujočega efekta prav gotovo ne bo 🙂 Kozarček mleka bi pri psih kvečjemu povzročil prebavne težave!

Učinkovina, odgovorna za pomirjanje, je namreč mlečna beljakovina kazein ( v mleku je več vrst kazeinov (npr: alfa-s1 kazein, alfa-s2 kazein, ß kazein). Obstaja tudi kar nekaj študij, ki so se ukvarjale s preučevanjem delovanja kazeina in različnih tipov kazeina za namen pomiritve in zmanjšanja občutka tesnobe tako na ljudeh kot na živalih. Nekatere študije so uspešno dokazale, da je učinek dejansko podoben delovanju anksiolitikov, a efekt ni takojšen, temveč ga je potrebno dodajati vsaj nekaj dni ali tednov prej, odvisno od tega, kakšna je stopnja stresa oz. ali gre za akutno situacijo (vožnja z avtomobilom) ali za daljše stresno obdobje – decembrsko pokanje.

Kako deluje?

Jasno, da gre za zapletene procese v telesu, ki jih navadni smrtniki ne moremo čisto dobro razumeti; v osnovi se gre za to, da se kazein veže na GABA receptorje (podobno kot farmakološka zdravila za pomirjanje), GABA pa je med drugim inhibitorni (zaviralni) živčni prenašalec, ki je odgovoren za pomiritev. 

Odlična pomoč pri različnih vrstah stresa

Čeprav je Nervenheld novembra in decembra izpostavljen predvsem zaradi tega, ker na popolnoma naraven način pomaga pri umirjanju in sproščanju živali, je lahko odlična naravna pomoč pri različnih stresnih situacijah, kot je recimo selitev, sprememba skrbnika, vožnja z avtomobilom, prihod novega družinskega člana ali obisk pri veterinarju. Nervenheld bo odlično deloval tudi pri anksioznih in reaktivnih psih, pri čemer je seveda nujno tudi sodelovanje z izkušenimi behavioristi. Za manj stresne situacije ga začnemo dajati nekaj dni prej, pri kroničnem stresu ali v primeru zgoraj omenjenih težav, ga moramo za končni efekt dodajati dlje časa. Primeren je tudi za mačke.

Kaj pa stranski učinki in kombinacija z drugimi zdravili?

Nervenheld je brez laktoze, zato ga lahko ponudimo tudi psom in mačkam, ki so laktointolerantni. Kljub temu da so beljakovine hidrolizirane, se lahko pri manjšem odstotku psov pojavijo težave, zato se v primeru, da je pes alergičen na kravje mleko, pred uporabo posvetujte z vašim izbranim veterinarjem. Pri manjšem odstotku psov se lahko pojavi nekoliko mehkejši iztrebek, ki se sčasoma formira, sicer pa lahko preventivno zmanjšate dozo. Izdelek je tudi popolnoma varen za uporabo in kombiniranje z drugimi zdravili, jasno pa je, da se lahko pred uporabo vedno posvetujete z veterinarjem. Pri doziranju sledite navodilom proizvajalca. Nervenheldu je poleg kazeina dodana še mikrokristalna celuloza, ki pomaga pri boljši absorpciji.

Ponudimo ga v kapsuli ali pa vsebino kapsule zmešamo s hrano. Ima pa Nervenheld še eno pozitivno lastnost – zaradi rahlo mlečnega okusa ga imajo tako psi kot mačke zelo radi 🙂

Pravi čas za priprave je zdaj

Če iščete učinkovito rešitev za pomiritev živali v decembrskem času, je Nervenheld prav gotovo vreden vsakega greha, vendar morate upoštevati, da potrebuje nekaj dni ali celo tednov, da bo začel delovati na polno. Živali so si med seboj različne in drugače reagirajo na stresne situacije in prav zaradi tega lahko pride do odstopanj pri temu, kako hitro bo začel učinkovati.

Tako kot pri vseh naravnih rešitvah je tudi tukaj ključnega pomena pravočasna priprava in upoštevanje zdrave pameti; včasih v obdobju najhujšega pokanja in špice silvestrskega večera ne bo šlo brez klasičnih farmakoloških zdravil, poleg tega pa moramo v vsakem primeru živali omogočiti čim bolj varno zavetje!

Nervenheld lahko bolje spoznaš tukaj >>>

Viri:
veterinary-practice.com
http://rachelebaker.com/zylkene-a-nutraceutical-to-calm-anxious-pets/?fbclid=IwAR36rZq2Yh4raf2eXK8oPRVxLECZpWuqic4JRW3hOgaqJj6A7ADFAnhbPLo
journalvetbehavior.com
Therapeutic effects of an alpha-casozepine and L-tryptophan supplemented diet on fear and anxiety in the cat
Administration of Alpha s1 -Casein Hydrolysate Increases Sleep and Modulates GABA A Receptor Subunit Expression
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.