Domov » Trendi » Naravne rešitve za bolhe in klope ter pogoste napake skrbnikov

Naravne rešitve za bolhe in klope ter pogoste napake skrbnikov

Objavljeno v Trendi

No, pa jih imamo: daljše in toplejše dneve, ki nas kar kličejo, da se zmigamo ven iz zimskih brlogov. A niso samo letni časi tisti, ki se ciklično vračajo; vsako leto ob približno istem času pasjeljubce zgrabi panika, skoraj da primerjliva s koronavirusom – bolhe in klopi. Letošnja mila zima jim je bila še posebej naklonjena;  zadnjih klopov smo se znebili decembra, prve pa ste na nekaterih psih našli že januarja. In to je, na žalost, komaj začetek …

Toplejši meseci so na ZHP-ju vedno bolj posvečeni bolj ali manj isti temi: kako se bolh in klopov znebiti na (naraven) način. Čeprav si vedno rečem, da letos pa res ne bom ponavljala vsebine na to temo, se prej ali slej zgodi da najdem temo, ki je preteklo sezono nisem dobro obdelala. 

Naravnih sredstev je namreč malo morje: od ovratnic pa do zeliščnih sprejev kapljic za kožni nanos, če zelo omejim izbor. Proizvajalci vsi po vrsti zatrjujejo, da so učinkoviti in v resnici jim verjamem;  opažam pa, da je večji problem na strani nekaterih pasjih skrbnikov, ki se ne držijo navodil pri uporabi naravnih preparatov, hkrati pa ne posvečajo dovolj pozornosti glavni naravni zaščiti proti zunanjim zajedavcem: to je imunski sistem psa. O tem ob kateri drugi priložnosti, danes bi rada izpostavila nekaj napak, ki jih v povezavi z naravnimi rešitvami za bolhe in klope (nezavedno) počnejo skrbniki psov. 

Pričakujete, da bodo delovala takoj

Po vzoru klasičnih ampul in tablet, pasji skrbniki pričakujejo, da bodo tudi različna naravna sredstva učinkovala takoj in da z njimi ni veliko dela, kar pa seveda ne drži. Ne eno ne drugo 🙂 Če vzamem za primer Naturavetal kapljice proti bolham in klopom: da razvijejo polno učinkovitost in lahko psa uspešno zaščitijo pred nepovabljenimi gosti potrebujejo najmanj 3 tedne dosledne uporabe! Če se boste nanje spomnili sredi poletja, jih morate absolutno kombinirati še z nečim, kar nudi hitrejše repelentno delovanje (npr. razpršilo), v nasprotnem primeru boste sebi in psu na glavo nakopali več težav kot rešitev.

Namig: Naturavetal kapljice so učinkovite zato, ker med drugim vsebujejo neemovo olje, učinkovino rastline, za katero je znano, da mrčes od nje kar beži; poleg neemovega, jojobinega in sivkinega olja pa vsebujejo tudi olje čajevca, ki je do nepovabljenih gostov izjemno neprijazen. Ob pravilni uporabi kapljic bo bolha ob ugrizu psa umrla v roku nekaj ur in enako se bo zgodilo s klopom, če se bo prisesal na psa. Kar pa nas to hkrati privede tudi do napake št. 2, ki je lahko za psa tudi usodna.

Previdno z uporabo eteričnih olj!

Po spletu ste gotovo že zasledili, da je to in to eterično olje učinkovito proti klopom in bolham – in nedvomno je. AMPAK! Nepravilna uporaba eteričnih olj lahko povzroči hude reakcije, zlasti če jih na kožo nanašate v nerazredčeni obliki – eterično olje je namreč vedno treba mešati z osnovnim oljem. Torej nedvomno drži, da tudi vse, kar je naravno, ni varno.

Nekatera eterična olja so lahko pri uživanju izjemno toksična za pse in mačke (pa čeprav so varna za ljudi). Če v teh vodah niste domači, lepo prosim – ne eksperimentirajte na svojem psu, raje se poslužite izdelkov, ki so preverjeni in varni za uporabo.

Kot sem omenila že zgoraj, Naturavetal kapljice vsebujejo eterično olje čajevca, vendar v izredno majhni količini, ki je za psa varna. Pri eteričnem olju čajevca je, podobno kot pri nekaterih drugih oljih, problematična predvsem prevelika količina in/ali zaužitje. Pri mačkah je uporaba eteričnega olja čajevca odsvetovana v katerikoli obliki. 

Naturavetal kapljice psu vmasiramo v kožo; prve tri tedne po 1 kapljico na mesto, kjer je koža tanka (na ušesu – ne v ušesni kanal! -, pod pazduho ali na pregibu pri zadnjih tačkah). Po končani 3 tedenski intenzivni kuri, preidemo na vzdrževalno kuro – 1 kapljica na 2 do 3 dni. Za dodatno zaščito poskrbimo z razpršilom, pri morebitni infestaciji z bolhami vse skupaj podkrepimo še s šamponom iz iste linije boja proti zajedavcem. 

Doslednost

Danes ja, jutri ne, čez dva dni spet ja; aha, dežuje … eh, saj razpršilo se ne odstrani kar tako. Tudi vi tako razmišljate? Potem naravne rešitve morda niso primerne rešitve za vas. Pri njih je namreč ključna doslednost oz. dosledno upoštevanje navodil proizvajalca, ki je izdelek, preden ga je poslal na trg, tudi testiral. No, v mislih imam priznane proizvajalce z registriranimi produkti.

Sploh pri uporabi razpršil morate nanos ponoviti, če vas na sprehodu ujame dež ali se pes skopa (v morju, reki ali banji). Jaz sem v spomladanskih in poletnih mesecih na sprehodih vedno imela v nahrbtniku razpršilo in sem psa ponovno našpricala, če se je slučajno skopal v potoku. Za razliko od razpršila, pa so kapljice učinkovite, tudi če se pes zmoči, kopa in namaka, seveda ob predpostavki, da ste jih nanašali po navodilu proizvajalca.

PROtip: pri špricanju psa boste bolj učinkoviti, če ga boste našpricali v nasprotni smeri rasti dlake, saj jo boste tako lahko bolje napojili.

Interdisciplinarni pristop

Po mojih izkušnjah in izkušnjah mnogih ZHP bralcev, ki že leta prisegajo na naravno zaščito, se vedno najbolje obnese kombinacija različnih naravnih rešitev, ki se med seboj ne izključujejo. V praksi to pomeni, da imaš za osnovo npr. Naturavetal kapljice, ki skrbijo za dolgotrajno zaščito proti bolham in klopom, psa pa še dodatno zaščitiš z razpršilom, ki ima repelentno delovanje, zlasti preden se odpraviš na kontaminirano območje, kot jaz imenujem jase in gozdove. Če ob tem uporabiš še ovratnico z oljem črne kumine, lahko psu ponudiš samo še dodatno zaščito. Če bi bila učinkovita samo 1 stvar in nobena druga, verjemite, da ne bi imeli pasji skrbniki danes na voljo toliko različnih možnosti.

Seveda so to zgolj moji (preverjeni) predlogi, najbolje je, da tudi sami najdete kombinacije, ki bodo ustrezale vašemu psu. Vsak pes je pač narejen malo po svoje in morda ne reagira enako učinkovito na vsa sredstva.

Pregled, ki nič ne stane, reši pa veliko

Bolhe in sploh klopi so prenašalci številnih bolezni, ki imajo lahko za psa nemalo resnih zdravstvenih posledic, da ne rečem celo usodnih. Zato seveda ni dovolj, da se zanašate samo na zaščito – ne glede na to, kakšno uporabite – ampak morate po vsakem sprehodu psa obvezno pregledati in morebitne nepovabljene goste odstraniti še preden se uspejo prisesati na psa. Enako velja za bolhe; redni pregledi na nekaj dni so na dolgi rok bistveno bolj praktični za ukrepanje ob prvih znakih, kot če se s to golaznijo začnete boriti takrat, ko grizejo tudi vas. 

Edina 100 % zaščita je karantena

Ne pozabite, da se vam klopi in bolhe lahko zgodijo v vsakem primeru; vse ampule nimajo repelentnega delovanja, zato se lahko klop prisesa na psa tudi v primeru uporabe “kemije”. Edina 100 % rešitev je, če se izrazim v besedah, ki jih danes poznamo vsi: popolna karantena ali samoizolacija, kar pa prav gotovo ni najbolj realna možnost, gibanje na svežem zraku potrebujemo vsi: psi in ljudje.

Vlak še ni odpeljal 🙂 Poskrbite za učinkovito naravno zaščito še danes!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.