Domov » Priporočam » Naravni izvlečki, ki odganjajo bolhe in klope

Naravni izvlečki, ki odganjajo bolhe in klope

Objavljeno v Priporočam, Zelišča in začimbe

Toplo vreme je že davno prebudilo klope in bolhe in če niste še poskrbeli za zaščito, je zdaj pa že res skrajni čas! Vedno več pasjih lastnikov se odloča za različne naravne pripravke ter opušča kemijo in prav je tako! Še vedno trdno verjamem v to, da če bi bile ampule, ovratnice in tablete proti klopom in bolham tako nedolžne, bi si prej ali slej omislili nekaj podobnega tudi za ljudi. Res je, da v nekaterih primerih brez kemije ne gre in moramo vedno presoditi tako, da bo za psa najboljše, res pa je tudi, da manj kemije kot uporabljamo boljše je. Če ampule ali katero drugo sredstvo uporabimo na vrhuncu sezone (recimo poleti), je še vedno bistveno manjša škoda, kot če na psa zlivamo strupe od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Sama že 3 leta uporabljam različne naravne pripravke in klopi ter bolhe se nas izogibajo kot hudič križa.

Redne aplikacije in pregledovanje psa

Ne glede na vrsto naravne zaščite, ki jo boste izbrali, morate vedeti, da so naravna sredstva blaga in niso trajna – filozofija, da 1-krat naneseš in imaš mir en mesec, v tem primeru ne velja. Če iščete tako naravno sredstvo proti bolham in klopom vam lahko že takoj povem, da prenehajte iskati, ker ga ne boste našli. Narava pač ne funkcionira tako, a prav zaradi tega jo imamo radi – ker deluje blago in neagresivno.

Redna aplikacija naravnih sredstev je torej nujna, kako zelo pa odvisno od psa in aktivnosti, ki jih skupaj počneta ter seveda od tega, kako se bolhe in klopi radi lepijo nanj.

Prav tako je pomembno redno pregledovanje psa (tudi če uporabljate ampule, super ovratnice in mega tablete!), sploh zaradi klopov. Sprehod po gozdu zaključite tako, da si vzamete 15 min in pregledate, ali nista domov prinesla nepovabljenih gostov: preglejte zlasti del okoli vratu, pod ovratnico, pod pazduhami in med zadnjimi tacami, saj so to mesta, kjer se klopi najraje zadržujejo. Podobno velja za bolhe, ki pa ne morejo ostati skrite prav dolgo časa, saj se bo pes (nenormalno) praskal. Prav zaradi tega je, sploh pri psih, ki imajo občutljivo kožo ali so alergični na bolšji pik, preventiva še kako pomembna!

Ampak imejte v mislih, da niti proizvajalci ala Frontilne, Advantix, Forest, Nexgard itd. ne jamčijo 100 % zaščite. Riziko vedno obstaja, od vas pa je odvisno, za katero rešitev se boste odločili: naravno ali kemijsko.

Pogosto pozabljamo, da je koža največji organ in je še kako pomembno, kaj nanjo nanesemo, saj (strupene) snovi skoznjo neposredno prehajajo v telo.

Naravni izvlečki, ki odganjajo bolhe in klope

V naravi poznamo kar nekaj rastlin in rastlinskih izvlečkov, ki učinkovito odganjajo bolhe, klope in drug mrčes, ki je za pse enako moteč kot za vas (brrrr komarji!). Če jih naštejem samo nekaj:

  • izvleček bazilike: ni samo naravni repelent, temveč uravna izločanje maščobe v dlačnem mešičku in okrepi dlake
  • izvleček timijana: poleg tega, da odlično odganja bolhe in klope, je naravni antiseptik in deluje protibakterijsko.
  • izvleček limonske trave: diši krasno, odganja klope in bolhe in uravnava izločanje loja ter kožuhu vrača naravno ravnovesje
  • izvleček poprove mete: deluje kot naravni repelent in poživi kožuh
  • izvleček atlantske cedre: odličen proti klopom, spodbuja prekrvavitev kožuha
  • … in še mnogo drugih.

Najboljša in najlažja je uporaba v obliki razpršil, poleg tega pa je odlično, če med sabo kombiniramo prave izvlečke ter tako še povečamo moč delovanja.

Pomembno: izvlečke ali razpršila z eteričnimi olji vedno preizkusite na manjšem delu kožuha, saj lahko pri nekaterih psih z občutljivo kožo sprožijo reakcije

In še eno opozorilo: če bi sami radi pripravili naravno razpršilo/repelent, kupujte izključno eterična olja, ki so visoke kvalitete in ne poceni ter sumljivega porekla. Ja, kakovost je pomembna in kakovostna eterična olja imajo svojo ceno.

Podobno razpršilo bomo tudi izdelali na prihajoči delavnici, ki jo bo vodila Katarina Kovačič. Repelent, ki ga bomo izdelali, se odlično obnese kot dodatna zaščita za psa ali pa ga lahko uporabljate popolnoma samostojno. Preverjeno in odlično obnese tudi v primeru, ko se pri psu nikakor ne morete znebiti vonja po Savi 🙂

Ne spreglej!
Izdelaj repelent proti klopom in bolham >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.