Domov » Ostalo » Naredimo sami: ovratnica proti klopom in bolham

Naredimo sami: ovratnica proti klopom in bolham

Objavljeno v Ostalo

Navadno ovratnico (ki je odslužila svoje, ker smo jo zamenjali z oprsnico) lahko brez posebnih ročnih spretnosti in višje matematike hitro spremenimo v odlično naravno ovratnico proti klopom in bolham. Doma narejena ovratnica proti klopom in bolham rokodelcem sicer ne bo potešila potreb po ustvarjalnosti, ampak zakaj bi komplicirali tam, kjer ni potrebe?

Vedno več naravnih rešitev proti bolham in klopom

Zdi se mi, da pasji skrbniki vedno znova iščemo načine, kako bi bolhe in klope odgnali na čim bolj naraven način. Sodobno tržišče in naravna lekarna nam ponujata vsako leto več možnosti; pri vsej tej ponudbi se moramo zavedati, da vsem psom vse ne ustreza in včasih se zgodi, da moramo zamenjati kar nekaj različnih naravnih proizvodov ali kombinacij naravnih proizvodov, preden najdemo tisto, kar bo ustrezalo našemu psu.

Moje letošnje odkritje je definitivno olje črne kumine, za katero je že Mohamed dejal, da pozdravi vse, razen smrti. No, le kako ne bi potemtakem odgnalo še nekaj bolh in klopov? 🙂

Šalo na stran: olje črne kumine mi je kot naravno sredstvo proti zajedavcem ostalo v spominu, ko sem januarja naletela na zgodbo o mladem fantu, ki je čisto po naključju ugotovil, da odkar njegov labradorec zaradi težav z alergijami uživa olje črne kumine, domov ne prinese več nobenega klopa. Fant je k stvari pristopil resno, kar mu je tudi prineslo glavno nagrado na tekmovanju mladih znanstvenikov; izvedel je namreč več poskusov, kjer je dokazal, da klope odganja vonj črne kumine in podobno naj bi se zgodilo tudi z drugimi zajedavci, ki se hranijo tako, da pijejo kri.

Firbec me ni pustil pri miru in zdaj že od začetka ta glavne sezone na ovratnici uporabljam olje črne kumine. Rezultat?
► Klopi : bolhe je 0:0!

Kako naredimo ovratnico proti bolham in klopom?

Potrebuješ:

 • Ovratnico; najbolj zagrizeni rokodelci jo lahko naredite sami, tisti manj zagrizeni pa izkoristite staro ovratnico. Oprsnica bo prav tako v redu.
 • Olje črne kumine, ki ga lahko zamenjaš s katerim drugim oljem, ki naj bi uspešno odganjalo klope in bolhe. A saj vemo, da je kopija le redko boljša od originala 🙂

Cca. 10 kapljic olja nakapamo na notranjo stran ovratnice in v bistvu je to vsa umetnost; pri manjši psih damo nekaj kapljic manj, pri večjih pa nekaj kapljic več.

Doma narejena rešitev proti klopom in bolham si morda res ne zasluži Nobelove nagrade za inovacijo, a zdi se mi, da je tukaj rezultat bolj pomemben kot sama pot in pri nas pa učinkovito deluje 🙂

Nanose olja črne kumine moramo seveda neprestano obnavljati. To ni ovratnica, ki jo enkrat nakapamo z oljem, potem pa bo držala 3 – 6 mesecev; pri uporabi naravnih sredstev proti bolham in klopom je ključna doslednost! Če se ovratnica zmoči, moramo nanos prej obnoviti, sicer pa jo lahko osvežimo na na nekaj dni oz. takrat, ko se razdiši.

Sama ovratnico 1-krat tedensko operem, posušim, nanesem olje. Po potrebi nanos ponovim, sicer pa vajo ponovim čez cca. 1 teden.

Kombinacija različnih pristopov in naravnih sredstev

Naravna sredstva proti bolham in klopom je fino kombinirati med sabo in če se že gremo naravno zaščito je prav tako pomembno, da se je lotimo od znotraj navzven: od znotraj s primerno prehrano, ki bo poskrbela za zdrav imunski sistem, tudi z dodatki k prehrani (olje črne kumine lahko dodajamo tudi v hrano, vodo …), od zunaj pa, poleg doma narejene ovratnice proti bolham in klopom, tudi z naravnimi razpršili, ki bodo psa naredila manj zanimivega za nepovabljene goste ali s kapljicami na osnovi neemovega olja (še ena zares super zadeva!) elektronskim odganjalcem in verjetno še s čem podobnim in meni nepoznanim.

Ne glede na zaščito, ki jo uporabljate, pa psa vseeno temeljito preglejte po vsakem sprehodu, če pa sumite, da so ga napadle bolhe, ukrepajte takoj, saj same od sebe ne bodo izginile!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

8 Responses

 1. Mojca Hribar
  | Odgovori

  Hvala za idejo! Bomo preizkusili.:)
  Imam pa vprašanje: brat ima muco, ki je tudi zunanja in sprašuje, ali lahko na muci tudi uporablja olje črne kumine? Oz. ali imaš kakšne izkušnje, kaj vse pride v poštev za muce, kar se tiče klopov? (muca je še mlada in ji gredo tudi ovratnice blazno na živce)
  Hvala za odgovor in lp,
  Mojca

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hm, dobro vprašanje! Mačke so precej specifična vrsta 🙂 Zasledila sem zelo kontradiktorne informacije o olju črne kumine in mačkah, podobno kot tudi o drugih (eteričnih) oljih in mačkah. Jaz čisto verjamem, da gredo mački na živce ovratnice, moji gre itak VSE na živce. Kaj pa, če bi poskusila s kakšnim naravnim razpršilom za mačke? Čeprav špricanje mačke je tut lahko projekt … 🙂

 2. dare čekeliš
  | Odgovori

  pozdravljena…kje se nabavi olje črne kumine? hvala in lp dare

 3. Mojca Hribar
  | Odgovori

  Ja, saj.:) Sama sem pomislila na Katarino Kovačič (zelišča Cvetka), ampak sem pomislila tudi na špricanje mačke (!!!!!):) Mogoče pa homeopatske kroglice, ki jih je zadnjič na predavanju omenjala Maja Holeček?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hja, najboljše, da pišeš Maji in jo vprašaš, čeprav kolikor vem, so tisto kapljice. Mačke so kar specifične kar se tega tiče, moja je na srečo notranja, sicer ne vem, kaj bi naredila.

 4. betka
  | Odgovori

  Pozdravljeni. Zanimivo, ki vsekaor bom probala. Me pa zanima, koliko olja lahko kužeku dam v prehrano,(pekinezer, star 3 leta in tehta 7kg).Koliko krat tedensko in koliko na obrok? Je namreč alergik na zgodnje pelode in nekaj prehrane. Sem mu že devala olje 1x na teden po 2 kapljici sm, imam obcutek da je to premal. Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.