Domov » Ostalo » Nega pasje dlake: preproste rešitve!

Nega pasje dlake: preproste rešitve!

Objavljeno v Ostalo

Nega pasje dlake je sestavni del življenja s psom in dajte si priznati, da vam zelo gode, ko sosedje in mimoidoči vzdihujejo ob vašem počesanem in urejenem kosmatincu! Prepričana sem, da že davno ne nasedate več trditvi, da se psa sme skopati največ 2-krat letno, saj so psi postali družinski člani v polnem pomenu besede in če si kavč delita skupaj s psom, ki se zelo rad valja po mrhovini in sveže pognojenih travnikih, sem prepričana, da mu boste pasjo kopel privoščili več kot 2-krat letno 🙂 A tudi pri negi pasje dlake se lahko odločamo med bolj in manj primernimi možnostmi. In katere so te?

Naravna nega pasje dlake

Tudi ko beseda nanese na nego pasje dlake, sem sama na strani narave in naravnih pripravkov; ne vem, če bi se psi ravno po lastni vesti izbrali šampone, ki dišijo po jagodah in balzam za pasjo dlako z vonjem vanilje, poleg tega imajo tovrstni izdelki kup dodatkov, ki lahko sploh pri psih z občutljivo kožo naredijo več škode kot koristi. K sreči pa imamo na voljo veliko alternativ, nekaj jih najdemo v domači kuhinji, druge pa lahko kupimo – a so še vedno naravne! Vse so preizkušene tudi v praksi.

Domače rešitve za lepo in svetlečo pasjo dlako

  • Balzam za pasjo dlako z jabolčnim kisom

Najboljši naravni balzam za svetlečo in mehko dlako je navadna voda, zmešana z jabolčnim kisom. Vodo in kis zmešamo v razmerju 1:1 in psa po koncu kopanja prelijemo. Kisa ne izpiramo, (neprijeten) vonj po kisu bo kmalu izginil. Jabolčni kis z vodo bo pregnal tudi prhljaj in »razkužil« kožo.

  • Soda bikarbona odstrani neprijetne vonjave

Neprijetne vonjave, ki niso ravno zrele za temeljito kopanje, boste najlažje odpravili s sodo bikarbono. Mesto, kjer se je pes povaljal, potresite s sodo bikarbono, potem pa jo temeljito izčešite ali obrišite z brisačo. Soda je izrazito alkalna in absorbira kisle vonje – če mi ne verjamete, jo za začetek zmešajte v koš z biološkimi odpadki.

  • Kokosovo olje odlično nahrani poškodovano dlako

Štrenasto, poškodovano in suho dlako bomo najlažje omehčali in nahranili s kokosovim oljem, a namesto, da bi ga dodali v prehrano, ga namažite po dlaki ali na krtačo/glavnik, potem pa temeljito prečesite psa. Ker je kokosovo olje v trdnem stanju, ga morate pred nego raztopiti, najbolje, da to naredite s pomočjo parne kopeli, poleti pa ga pustite na kuhinjskem pultu in se bo sam »odtajal«.

  • Lososovo olje

Prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami ali pa dodajanje lososovega olja v prehrano lahko bistveno popravi suho in poškodovano dlako ter pomaga pri težavah s kožo, seveda ob predpostavki, da izbirate kvalitetno hladno stiskano lososovo olje.

  • Nikar ne pozabite na krtačo in glavnik!

Krtača in glavnik delata čudeže in sta gotovo prva izbira, ko beseda nanese na naravno nego pasje dlake. Za razliko od človeških las, ki se mastijo, če jih ne umivamo, je pasja dlaka veliko bolj »samočistilna« in psa ni treba kopati prav zaradi vsakega blatnega madeža na dlaki. Ko pridete do doma, se bodo blatne zaplate posušile, ostanke izčešite z glavnikom ali krtačo (odvisno od dolžine dlake) in pasji kožuh se bo spet bleščal. Z rednim krtačenjem psa poskrbite tudi zato, da se pasji kožuh prezrači, odstrani se mrtva dlaka/podlanka, nenazadnje pa tudi zato, da kožuh dobi zdrav in bleščeč videz – in to na popolnoma naraven način 
V obdobju, ko pes menjuje dlako, običajno je to v zgodnji pomladi in jeseni, ne pozabite pogosteje poseči po krtači. V tem obdobju boste z rednim krtačenje poskrbeli, da se bo mrtva dlaka ali podlanka hitreje odstranila, poleg tega pa se bo tudi pes boljše počutil; zaradi mrtve dlake se lahko pes v tem obdobju tudi bolj praska, saj ga srbi 🙂

Kaj pa naravni pasji šampon – ga kupiti ali narediti?

Prej ali slej pride vsak pasji skrbnik do tega, da je treba psa skopati in takrat je fino imeti pri roki kakšno naravno varianto. Recepti za domače šampone običajno vsebujejo sestavine, ki jih nimam pri roki (in se mi jih ne da kupovati) – razne glicerine in eterična olja, posebna trda mila ali pa si za osnovo jemljejo otroške šampone. Ljudje imamo drugačen pH od psov in nekaterim psom lahko že manjša količina »človeškega« šampona zelo razdraži kožo, tako da bodite previdni pri takem eksperimentiranju. Ker se mi teh stvari resnično ne da packati, se mi zdi bolj smiselno, da kupim kvaliteten pasji šampon, ki je narejen izključno z naravnimi sestavinami. Je nežen do pasje kože, dlaka se lepo sveti in nima dodanih vseh možnih parfumov in vonjav, ki morda dišijo skrbnikom, psi pa jim v osnovi niso kaj preveč naklonjeni.

Ne pozabite: nega pasje dlake se začne od znotraj navzven!

Zdrav in svetleč pasji kožuh je nedvomno najboljši odraz zdravega psa in obratno: nesvetleča in suha dlaka, prhljaj in druga odstopanja od povprečja lahko kažejo na to, da psu nekaj ne odgovarja. Prhljaj je lahko tudi posledica preveč suhega zraka v stanovanju zaradi ogrevanja in namesto šampona proti prhljaju bo v takem primeru bolj pomagal vlažilec zraka.

Težave s kožo in dlako so lahko posledica alergij, neprimerne in nepravilne prehrane, podobno velja tudi za močan in neprijeten vonj – ta lahko nakazuje na zdravstvene težave, zato ga ne boste mogli zatreti niti z najboljšimi balzami niti z najbolj naravnimi eteričnimi olji. V takih primerih samo nega pasje dlake ne bo pomagala, težave so bo treba lotiti celostno in prav verjetno bo treba premisliti tudi o zamenjavi obstoječe hrane za bolj svežo različico.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.