Domov » Priporočam » Obrok za psa po plenskem modelu

Obrok za psa po plenskem modelu

Objavljeno v Priporočam

Današnji meni je sestavljen po ti. plenskem modelu ali modelu celega plena (angleško: prey model). Podobno kot drugi sistemi hranjenja, tudi plenski model nekaterim ustreza, drugim ne, najbolj važno je, da hrano in razmerja prilagodimo tako, da ustreza individualnim potrebam našega psa. Če boste kaj brskali po spletu boste ugotovili, da je nenazadnje tudi pri plenskem modelu kar nekaj različnih izpeljav, priporočenih razmerij in sestavin.

Zelo na hitro o plenskem modelu

Gre za enega izmed številnih sistemov hranjenja psa s surovo hrano, ki pravi, da je »popoln obroka« za psa sestavljen iz 80 % mišičnega mesa, 10 % mesnatih kosti in 10 % notranjih organov, pri čemer 5 % organov predstavljajo surova jetra. Nekateri se odločijo za ortodoksno sledenje modelu celega plena in svoje pse hranijo točno tako, kot je napisano: s celim plenom. V praksi to pomeni, da psu ponudijo celega surovega zajca s kostmi, cele piščance itd. Če niste vešči v hranjenju s surovo hrano, če nimate vrta ali balkona in predvsem če vaš pes ni navajen na mesnate kosti in obdelavo kompleksnejših kosov, potem ta ortodoksna različica ni najbolj pametna poteza. Lahko pa se (kot mnogo drugih) odločite za imitacijo plena, pri čemer sledite zgoraj predstavljenim razmerjem 80/10/10, ki jih seveda po potrebi prilagodite potrebam vašega psa.

Nekateri občasno k pasjim obroko dodajo še sadje in zelenjavo, pri čemer so fermentirane različice najbolj optimalna različica za ta sistem hranjenja, ker v najboljši možni meri predstavljajo želodčno vsebino plena.

Sestavine, količina in recept

  • 80 % divjačinskega mišičnega mesa
  • 10 % mesnatih kosti
  • 10 % surovih jeter
  • Kot dodatek: zvrhana žlička kislega zelja

Pa še v gramih (za 30 kg težkega psa, ki dnevno dobiva 600 g hrane oz. 2 % telesna teže): 210 g mesa, 60 g mesnatih kosti, 20 g surovih jeter in 10 g kislega zelja.

Sestavine

Če se vrnemo v čas, ko so psi še bil volkovi in aktivni lovci, so si brez dvoma pogosto ulovili divjačino, zaradi česar je divjačinsko meso moja prva izbira za ta recept. Seveda lahko divjačinsko brez zadržkov zamenjate s katerim drugim beljakovinskim virom. Jaz sem izbrala Petman Compact divjačinski miks, ki je sestavljen iz mišičnega mesa srne in jelena; meso iz Compact linije je pakirano v 500 g pakete, ki so na sredini perforirani, zaradi česar jih na enostaven način prelomimo na pol in odtajamo samo polovico paketa, kar je praktično predvsem za tiste, ki imate manjše pse.

Kosti, ki jih ponudimo psu, morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli ne smejo biti kuhane. Preden psu ponudimo kosti, se moramo podučiti, katere so primerne in varne, prav tako moramo upoštevati specifike našega psa – zdravje zob, delovanje metabolizma, način glodanja … vse to namreč vpliva na »varnost« dodajanja kosti v prehrano. Sama sem se tudi tokrat odločila za piščančje vratove, pri večjih psih jih lahko brez težav nadomestimo s surovimi puranjimi vratovi. Če pes še ni navajen na surovo hrano in na kosti, jih v tem primeru lahko brez težav izpustite.

Čeprav plenski model uči, da 5 % organov predstavljajo surova jetra, se lahko seveda brez težav in slabe vesti prešvercate in vseh 10 % organov ponudite v obliki surovih jeter, pljuč, ledvic, vranice … ključnega pomena je kolobarjenje sestavin! V ta namen nam še kako pridejo prav Petmanovi »blisterji« z organi, torej surovi organi v priročnem pakiranju po kockah (ena kocka tehta 5 gramov), kjer sproti samo odmrznemo potrebno količino in to je vsa umetnost. Petmanov nabor drobovine je tudi zelo bogat, našli boste vse možne vrste organov, od jeter pa do vranice.

In na koncu še … kislo zelje. Tako poceni in tako zdravo! Kislo zelje je naše »super živilo«, ki psom prinaša enako zvrhano mero koristi za zdravje kot ljudem; poskrbi za zdravje črevesja, spodbuja presnovo in krepi celoten imunski sistem. Kislo zelje lahko seveda brez težav zamenjate s kislo repo ali katero drugo fermentirano zelenjavo, imejte pa v mislih, da se dozira po žličkah in kot velja pri vseh novih sestavinah, jih na začetku ponudimo v majhni količini.

S tem receptom tudi zaključujem serijo Petman receptov, ki so bili objavljeni v preteklih tednih in vsak po svoje zastopa uravnoteženo pasjo prehrano. Vse recepte si lahko ogledate tukaj. In ne pozabite: pošljite mi fotko tvojega doma pripravljenega obroka (ali pa jo na FB-jo označite #petmanrecepti in sodeluj v nagradnem žrebanju ? Prihodnji teden bo Petman v sodelovanju z Gali in Nika podaril darilni komplet za pripravo popolnih surovih obrokov!

Hitra povezava do ključnih sestavin v receptu

Vse sestavine za ta obrok so na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano!

Divjačinski miks ali celotna ponudba Petman compact surovega mesa >>> (izbira okusov je res pestra!)

Surova jetra ali celotna ponudba surovih organov >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.