Domov » Ostalo » Obvezna oprema v boju proti klopom in bolham

Obvezna oprema v boju proti klopom in bolham

Objavljeno v Ostalo

Obstaja 100 in en nasvet, kako se znebiti bolh in klopov in verjetno še enkrat toliko pripomočkov. Preventiva je gotovo boljša kot kurativa: eni prisegate na kemijo v obliki ovratnic, ampul za psa ali kaj podobnega, jaz pa raje posežem po čem manj invazivnem in naravnem. Tukaj je napisanih kar nekaj receptov za domače/naravne repelente, ki so se za uspešne izkazali tudi v praksi, a imejte v mislih, da nobena zaščita ni 100 %, to je menda jasno.

Danes pa bom predstavila TOP 3 pripomočke, brez katerih si ne predstavljam več boja proti klopom in bolham.

1. Elektronski odganjalec klopov in bolh

Velikokrat slišim, da elektronski odganjalec klopov in bolh ne pomaga. Nasvet: jaz ga vedno uporabljam v kombinaciji s česnovim oljem, pivskim kvasom ali razpršilom z jabolčnim kisom. Deluje, sicer verjemite, da ga ne bi kupila že 4. leto zaporedoma.

Elektronski odganjalec deluje na osnovi ultrazvočnih impulzov, ki so moteči za bolhe in klope, ne pa tudi za pse in mačke. Edina slaba lastnost je ta, da pes ne sme z njim v vodo, traja pa približno eno leto oz. dokler se baterija ne izprazni.

Elektronske odganjalce bolh dobite v lekarnah in boljših trgovinah za male živali. Cena: okoli 15 €.

2. Elektronski glavnik proti bolham

Ko pa vas presenetijo bolhe, jih presenetite nazaj! No, pravzaprav jih scvrete – z elektronskim glavnikom počešeta psa ali mačko in ko se na glavnik ujame bolha, jo “strese elektrika”, zaradi česa umre. Elektronski glavnik ima izjemno goste zobe, zato morate paziti pri dolgodlakih psih. V času bolh redno češem psa s tem glavnikom in na svoji vesti imam že kar nekaj scvrtih bolh. Deluje 100 %, tukaj pa bolhe res nimajo šanse.

Pri nas ga na žalost še nisem zasledila, sama sem ga naročila preko tuje spletne trgovine. Cena: okoli 20 € (skupaj s poštnino), imate ga več let, saj večina dela na baterije, ki jih, ko nehajo delati, preprosto zamenjate.

3. Pinceta za klope

Kako pravilno odstraniti klopa na psu? Najlažje s pinceto, ki je temu namenjena. Pomembno je, da do klopa odstranimo takoj, ko ga opazimo, saj se  tem možnost za okužbe zmanjša (tudi če je klop okužen).

Najslabše, kar lahko naredite je to, da klopa najprej naoljite, da bo šel lažje ven – to je stara vraža, ki pa žal ne drži, saj naj bi prav takrat klop najbolj strupen.

S posebno pinceto za odstranjevanje klopov pa klopa samo primete za glavo, jo zavrtite v obratni smeri urinega kazalca in klop je zunaj. Klopa nikar ne mečite v školjko ali smeti, saj ima ta majhna žival neverjetne možnosti preživetja. Klopa morate pokončati, obstaja več načinov in noben ni ravno prijeten:

  • lahko ga utopite v alkoholu.
  • klopa stisnete. To vedno počnite z lateks rokavicami in robčki, nikakor ne z golimi rokami.
  • klopa zažgete z vžigalnikom.

Pinceto po porabi vedno razkužite, pri psu pa spremljajte mesto, kjer je imel klopa.

Ne glede na vrsto zaščite, ki jo uporabljate, nobena ni 100 % in je redno pregledovanje nujno, sploh po daljših sprehodih v gozdu ali po travnikih. Klopi grozijo od marca/aprila do oktobra/novembra. Pri psih, ki imajo krajšo dlako, boste klopa lažje opazili, pri psih, z daljšo in gosto dlako, težje. Ne pozabite pregledati skritih predelov: pod ovratnico, pod repom, med tacami.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.