Domov » Kuhana hrana za pse » Očitki o domači pasji hrani

Očitki o domači pasji hrani

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Že ideja, da doma pripravljaš hrano za pse (in je ne kupuješ), marsikoga spravi v nelagoden položaj. Nisem še uspela pogruntati zakaj, mogoče zato, ker si vzameš nekaj več časa še za psa ali pa zato, ker je to „počlovečenje“ živali?

Po mojih izkušnjah,  imajo s tem največ težav tisti, ki si ne vzamejo dovolj časa zase, kaj šele za koga drugega.

OK, ampak da ne bom preveč freudovska (ali lacanovska), bom šla kar k bistvu:

O tem, kako in zakaj sem začela z doma pripravljeno hrano za pse, sem že pisala, nisem pa se še sistematsko lotila očitkov, ki so s tem povezani. Ko se mi ne da s tem ubadat povem, da imam psa na Royal Canin Veterinary Diet briketih (ali pa Hills, tisto, kar mi pač prej pade na pamet), ker te brikete so top, pa še Veterinary po vrhu (potem pa so sploh TOP). No, ampak ponavadi se mi kar da o tem razpravljat 🙂

Tvoj pes je boljše kot jaz.

Moj odgovor na to je običajno vprašanje: zakaj pa si potem ne skuhaš? Če Ron je boljše kot ti, je več kot očitno, da delaš nekaj narobe: ali si ne vzameš dovolj časa zase ali pa se ti preprosto ne da. Običajno je slednje. In na tvojem mestu bi o tem rzmislila.

Tvoj pes je boljše kot nekateri ljudje. Toliko ljudi je lačnih, ti mu pa kupuješ piščanca.

Ob tem argumentu se mi dvignejo vse kocine po konci (in ni jih malo, haha). Ja, vem.Huda recesija je – ali pa revščina, kriza, kakorkoli to poimenujete. Zdaj, če bi bila nesramna, bi rekla da bi jaz tudi imela čevlje za 200 € in da ni fer, da si jih eni lahko kupijo, jaz pa ne morem. Luksuz je relativen. V povprečju me obrok za psa stane okoli 1, 5 €, meso kupujem v diskontih in na akcijah, tisto, ki je tik pred iztekom uporabe, veliko zelišč in začimb imam v lončkih, kupujem izključno sezonsko zelenjavo, ki je bolj poceni. Decembra pri nas ni bučk in jagod, ampak repa in zelje.  Overall, cena je približno enaka kot če bi kupovala visoko kvalitetne brikete.

Ti imaš preveč časa!

Čedalje bolj si želim, da bi dan imel 36 ur. Ne zato, da bi lahko dodatnih 12 ur pripravlja hrano za psa, ampak da bi lahko uresničila vse ideje in projekte, ki se mi bliskajo pred očmi. Priprava hrane za psa mi vzame točno toliko časa, kot če bi v posodico natresla brikete. Vse imam že zloženo po paketkih v skrinji (in ne, nimam megalomanske skrinje), davek na čas je samo ta, da zvečer vzamem ven paketek, ki se odtaja do jutra. Enkrat ali dvakrat na mesec, ko pa si vzamem čas za pripravo paketkov pa me stane prav toliko časa, kot če bi se zapeljala do BTC-ja po novo vrečo briket.
V bistvu mi veliko več časa vzamejo moje čik pavze :/

Ne znaš pripravit popolnega obroka.

OK, tukaj mi pa res grejo vse kocine pokonci! Že večkrat sem napisala, da ni poanta v tem, da se na gram natančno meri vse rudnine, maščobe, antioksidante, oksidante in kaj jaz še vem kaj vse, ampak da se držiš pravila zmerne raznolikosti in da z nobeno stvarjo ne pretiravaš.

Hrana za pse je biznis – in to dober biznis, lobi, ki je uspešno pere možgane razvitim ljudem, da ne znajo pripravit hrane za pse.

Mislim – c’mon! Resno?

Obstajajo knjige, v katerih marsikaj prebereš in obstajajo ljudje, ki so vedno pripravljeni svetovat, sploh pa je kakec najboljši pokazatelj dobre prebave, zato me nič več ne prepriča v nasprotno.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Kati
  | Odgovori

  Zelo mi je všeč tale tvoja stran! Recepti izgledajo super, komaj čakam da jih vse obvladam 🙂 Moja punčka bo vesela (če bo hotela jesti)… Zadnjič sem ji kuhala mesno-zelenjavno juho pa je ni hotela, sem se vprašala če kaj delam narobe, ali je preprosto zbirčna… In kaj narediti v takem primeru? (Do sedaj sem ji kuhala pretežno meso, včasih vmešala kako bučko ali drugi kos zelenjave, na začetku pa je bila bolj “vajena” konzervirane hrane…)

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Kati! Hvala za pohvale 🙂
   Včasih je tudi tako, da psom nekatera hrana preprosto ne diši in jo zavračjo, za orto izbirčne pse še nisem odkrila rešitve 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.