Domov » Surova hrana za pse » Odgovorno hranjenja psa s surovim mesom – “responsible raw”

Odgovorno hranjenja psa s surovim mesom – “responsible raw”

Objavljeno v Surova hrana za pse

Včasih se mi zdi res fascinantno, kako se nekateri pasji skrbniki obremenjujejo s tem, kako psu vsak dan pripraviti popoln obrok, ki bo po vsebnosti vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi odmerjen praktično z laboratorijski natančnostjo, po drugi strani pa je samo odnos do higiene in neoporečnosti mesa porazen!

Popoln obrok kot tak je možen samo v vrečki, bolj zdravo in življenjsko je stremeti k uravnoteženemu prehranjevanju, a to ni bistvo te objave. Bistvo te objave je spodbuda k odgovornemu načinu hranjenja psa s surovim mesom, ki zadeva nakup, pripravo, zamrzovanje in odmrzovanje mesa ter splošno higieno. Verjeli ali ne, tukaj pa marsikdo pogori na polni črti!

»Responsible raw«

Veterinarji v tujini, ki zagovarjajo koncept hranjenja psa s surovo hrano, pozivajo k ti. »responsible raw feeding«, torej hranjenju psa s surovo hrano na odgovoren način. Zakaj?

Okužbe z bakterijami in paraziti v surovem mesu so eden izmed pogostejših argumentov, ki jih stroka (poleg uravnoteženosti obroka) navaja kot protiargument hranjenja psa s surovo hrano. Jasno je, da so ob nepravilni higieni in mesu sumljivega izvora težave verjetne

Verjetnost za zaplete lahko bistveno zmanjšamo z odgovornim nakupom, pravilnim rokovanjem ter shranjevanjem mesa in seveda z dosledno higieno. Večina »pravil«, ki je zapisana spodaj, ne velja samo za pripravo hrane za psa, temveč tudi za pripravo zrezkov, ki gredo na naše krožnike. Skratka, uporabite zdravo pamet ali pa si osvežite spomin s spodnjim plonk listkom.

Vse se začne z nakupom!

Če je nekaj surovo, še ne pomeni, da je za psa apriori zdravo, sploh če:

  • nismo prepričani o poreklu mesa,
  • ne vemo, če je meso ustrezno veterinarsko pregledano,
  • ne vemo, ali je bilo meso že predhodno zamrznjeno (in se prodaja kot sveže),
  • ni opremljeno z deklaracijami, deklaracije niso v slovenskem jeziku ali pa so nepopolne, kar omogoča sledljivost. Popolna deklaracija vsebuje informacije o tem za katero vrsto hrane gre (popolna hrana ali dopolnilna), sestavo, analitske sestavine, nutritivne dodatke (vitamini, provitamini …), natančne informacije o načinu hranjenja (dnevni vnos, količina, da mora biti vedno na volja sveža voda …), rok trajanja. Deklaracija mora biti prav tako jasno opremljena s proizvajalcem, proizvajalec pa mora imeti ti. alfa številko.

Za meso, ki ga kupite v mesnici in je namenjeno humani uporabi, se upravičeno sklepa, da bo pred uporabo termično obdelano. Jasno je, da pasji skrbniki večkrat zavijemo v mesnico, kjer kupimo meso za pse – preden tako meso postrežete v pasjo skledo, ga seveda zamrznite.

Komercialno pripravljena surova hrana za pse je s tega vidika najbolj varna, saj je to hrana, ki je namenjena hranjenju v surovi obliki. Tovrstna hrana je tudi ustrezno veterinarsko pregledana, s čimer zmanjšate verjetnost za potencialne zaplete, ki so povezani s patogenimi bakterijami.

Pri kupovanju komercialno pripravljene surove hrane za pse pazite tudi na to, da kupite vedno tako hrano, ki nima poškodovane (raztrgane) embalaže.

Pri nakupu pa seveda ne pozabite na primeren transport mesa do doma. V hladnejših mesecih načeloma ni problema, medtem ko je poleti hladilna torba za take nakupe obveza. Skratka iz trgovine ali mesnice mora meso čim prej v skrinjo. Na kavi s prijateljico se zato dobite pred nakupovanjem mesa za psa J

Najslabša možna izbira je kupovanje poceni mesa na črno. V takih primerih nikoli ne vemo, ali je bilo meso predhodno zamrznjeno in naknadno odtajano, ali je kupljeno meso zares tisti beljakovinski vir, ki ga navaja »prodajalec«. Prav tako ne vemo, ali je meso ustrezno veterinarsko pregledano in tudi neoporečno, kako je s transportom tega mesa, je bila hladna veriga pred tem prekinjena ali ne?

Priprava hrane in rokovanje z mesom

Pri pripravi hrane za psa in rokovanju s surovim mesom upoštevajte enaka pravila higiene, kot jih upoštevate pri pripravi mesa za lastno uporabo.

Odmrzovanje mesa

  • Meso odmrznemo na sobni temperaturi ali v hladilniku.
  • Odmrznjeno meso, ki ostane od obroka oz. odmrznjenega paketa, pospravimo v zaprto posodo ter v hladilnik. Porabimo ga v roku 24-ih ur.
  • Odmrznjenega mesa ne zamrzujemo ponovno.
  • Če hrano za psa pripravljamo sami, potem naj bodo paketi tako veliki, da jih imamo za 1 do 2 obroka.
  • Če kupujemo komercialno pripravljeno hrano za psa in je pes manjši, če se le da, kupimo tako hrano, ki jo lahko odmrznemo v točno določeni količini, ki jo potrebujemo.

Higiena in čiščenje

Ali veste, da je treba tako pasjo kot mačjo posodo po hranjenju umiti in to ne glede na to, kako hranite psa ali mačko (surovo, kuhano, briketirano, peletirano, konzervirano …)? Če zavijate z očmi, ker postavljam tako butasta vprašanja, naj v svoj zagovor povem, da ogromno skrbnikov živali posode pomiva zgolj občasno.

Torej, potem ko pes poje svoje obrok, pomijte njegovo posodo. Uporabite toplo vodo in detergent ter ločeno gobico, torej tako, ki je ne uporabljate tudi za pomivanje vaših šalic za kavo. Posodo lahko seveda pomijete tudi v pomivalnem stroju.

Mimogrede: če za hranjenje psa uporabljate plastične posodo, jih redno menjujte, saj so praske, ki nastanejo ob dolgotrajni uporabi, idealno gojišče bakterij. Najboljša izbira so sicer steklene posode, sicer pa je na tržišču na voljo kopica posod iz materialov, ki so prijazni do narave in psa.

Prav tako temeljito umijte posode, v katerih ste odtajali in shranjevali meso, deske, na katerih ste rezali meso in seveda nož. V mnogih gospodinjstvih je taka praksa, da sta za rezanje mesa namenjena posebna deska in nož. Stvar odločitve in navade.

Po pripravi obroka tudi počistite del pulta, kjer ste pripravljali surovo meso. Seveda ne pozabite tudi na mesto okoli pasje posode, sploh če pes jè tako, da raztrosi vse naokoli. V tem primeru se zelo praktične tudi plastične podloge pod posodami, ki jih po hranjenju umijemo.

Seveda pa ne pozabite tudi na temeljito higieno rok, ki jih po pripravi hrani umijete s toplo vodo in milom.

Se vse skupaj sliši kompleksno? V resnici je to osnovna higiena 🙂

Bodite dosledni pri higieni in uporabite zdravo pamet

Sveža hrana je za pse nedvomno najboljša izbira in surova hrana je za naše pasje in mačje prijatelje biološko najbolj primerna hrana, vendar ni vsako meso dobro, samo zato, ker je surovo in higiena mora biti na prvem mestu; še posebej moramo biti previdni, če si gospodinjstvo delimo z otroki in z osebami, ki imajo oslabljen imunski sistem, saj so bolj dovzetni za morebitne zaplete. AMPAK vse se seveda konča pri osnovni higieni in zdravi pameti, ki jo uporabljate tudi pri pripravi mesa za vaše kosilo.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.