Domov » Surova hrana za pse » »Odločitev za surovo hrano je nekaj najboljšega, kar sem lahko naredila«

»Odločitev za surovo hrano je nekaj najboljšega, kar sem lahko naredila«

Objavljeno v Surova hrana za pse

Barbara se je za svežo hrano postopoma odločila zaradi alergij na prehrano, s katerimi se je srečevala Jilli. Ko se jima je čez nekaj časa pridružila še Happy, seveda ni bilo nobenega dvoma več, kaj se bo znašlo v njeni skledi. Barbara trdno verjame, da je odločitev za surovo najboljša odločitev, ki jo je sprejela za svoji psici. Preberi njihovo zgodbo!

Zakaj si se odločila, da Jilli in Happy ponudiš svežo hrano?

Starejša psička (Jilli) ima že od malega težave z alergijami, med drugim tudi na hrano. Dolgo časa sem kombinirala med kupljeno in kuhano hrano, ki ji je (vsaj približno) ustrezala. Ves čas sem raziskovala tudi druge možnosti, dokler se nisem odločila za surovo hrano. Še pred tem sem sicer ugotovila, da je pravzaprav alergična na ‘svinjarijo’ in ne na hrano, kot tako. Npr. piščanec jo je samo pogledal, pa je že dobila drisko, s piščancem iz ekološke vzreje pa ni imela nobene težave. Logična posledica tega je bila, da smo tudi pri surovi hrani štartali že od začetka ekološko …

Si imela na začetku kakšne težave? Kašne?

Pravzaprav nisem imela pri Jilli nobenih težav, glede na to, da je na surovo hrano prešla iz kuhane. Edino kar je bilo, da ji določene vrste mesa v začetku niso dišale surove. Ampak, ker sem trmasta in sem se odločila, da bo jedla surovo, sem kakšen teden kose mesa marinirala – za čez noč sem jih dala v olivno olje z začimbami in naslednji dan so izginili v hipu 🙂 Glede prebavnih težav pa – prvič odkar je pri dveh mesecih prišla k meni, jih nima več. Pri mlajši (Happy), ki je prišla k meni s paketom briketov, sem takoj začela s prehodom na surovo hrano in tudi pri njej ni bilo nobenih prebavnih težav.

Si imela na začetku kakšne zadržke ali pomisleke?

Prav nobenih – ko sem se enkrat odločila, da je to to, sem se samo še naprej izobraževala, kaj v taki prehrani ne sme manjkati in kako naj bi izgledal obrok. Na začetku je bilo morda malo strašljivo, ker informacije o tem niso bile tako razširjene, kot danes, vendar bolj kot sem brskala, več potrditev sem dobila za svojo odločitev.

Rubrika »Petman intervjuji« je serija mini intervjujev s pasjimi skrbniki, ki brez dlake na jeziku zagovarjajo in prakticirajo svežo hrano za pse. Vsak s svojim »sistemom« in na način, ki ustreza njihovemu psu. Intervjuje, slastne nagrade za pasje soustvarjalce in zaključno presenečenje, kamor upam da, pridete tudi vi, je omogočil Petman. O presenečenju vas še obvestim – če bi že zdaj povedala, kaj vas čaka, potem to ne bi bilo presenečenje 🙂

Ali psu ponujaš striktno surovo hrano ali tudi kaj kuhaš? Zakaj?

Pri nas punci jesta izključno surovo. Surov ni samo kakšen piškot iz žepa, ker je pač malce nepraktično imeti v žepu surovo meso, predvsem npr. v službi :).

Kakšne so, po tvojem mnenju, prednosti sveže hrane za pse, kaj je največja korist, ki jo recimo opaziš tudi pri svojem psu?

Po mojem mnenju je surova hrana edina primerna hrana za pse. Vsakič, ko poslušam komentarje o tem, kako briketi vsebujejo vse potrebne hranilne sestavine, vitamine in minerale, poskušam razložiti, da sintetični vitamini v briketih nikakor niso primerljivi z vitamini, ki jih pes dobi s ‘pravo’ hrano, prav tako pa vsakega vprašam, če si tudi on vsak dan znova kupi pripravljeno hrano, jo vrže v mikrovalovno pečico, čez popije 3 tabletke z vitamini in minerali in je zadovoljen … Briketi so po mojem mnenju pač primerljivi s tem.

Odkar je hranjena s surovo hrano, Jilli ni imela niti enkrat samkrat driske, dlaka se ji je spremenila, zobje so precej lepši, predvsem pa prvič v življenju UŽIVA v hrani in komaj čaka obrok. Pri Happy nisem imela nobenih podobnih težav, zato o izboljšanju ne morem govoriti, so pa zame njena dlaka in zobje potrditev, da sem se odločila pravilno.

Si predstavljaš, da bi zdaj kakorkoli drugače hranila tvojega psa?

NE!

Kaj polagaš na srce tistim, ki o prehodu na surovo hrano komaj premišljujejo ali pa vanjo dvomijo, imajo morda take zadržke, kot si jih ti imela na začetku?

Mislim, da je to največ, s čimer lahko prispevajo k dobremu počutju in zdravju svojih kužkov. Mogoče izgleda na začetku komplicirano, ampak zelo hitro postane priprava hrane rutina, v kateri uživamo mi in lačni gobčki pod pultom. Res je, da je s tem povezanega kar nekaj mesarskega dela (če ne kupujemo že pripravljene surove hrane) ampak, če sem jaz, zaprisežen vegetarijanec, začela vihteti mesarsko sekiro, mislim, da se tega lahko loti praktično vsak.

Občasno imamo pri nas koga na obisku med pripravo pasje večerje, odzivi pa so prav presenetljivi. Prav vsi obiskovalci po vrsti bi z veseljem povečerjali pri nas, no, mogoče bi bili bolj veseli, če bi se jim sestavine malo pokuhalo, ampak njihovega navdušenja ni mogoče prezreti 🙂

Ti še kaj leži na duši, kar bi rada podelila z drugimi pasjimi skrbniki?

Svojo odločitev za prehod na surovo hrano imam še vedno za nekaj najboljšega, kar sem lahko naredila. Res pa je, da če pri zdravem psu, ki nima nikakršnih težav, preidemo na surovo hrano, razlike verjetno ne bodo tako očitne, kot so bile pri moji Jilli.

Ne spreglej bogate ponudbe surove hrane za pse Petman!

Surova hrana za pse je na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano! Preveri “popolne obroke” in 100 % mesne pakete >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.