Domov » Ostalo » Oprema za pse: kaj potrebujete in kaj lahko počaka?

Oprema za pse: kaj potrebujete in kaj lahko počaka?

Objavljeno v Ostalo

Oprema za pse nas lahko spravi na kant, sploh če smo pri nakupih zaletavi in se pustimo prepričati, da potrebujemo čisto vse, kar nam trgovci želijo prodati. Sama sem pristašica zdrave pameti in preudarnega potrošništva, kar pomeni, da kupim malo, a tisto kar kupim, je dobro. Vrečk za pasje iztrebke načeloma ne kupujem, raje klasične plastične vrečke recikliram v vrečke za iztrebke. enako dobro se obnesejo tudi vrečke za zamrzovanje, pa še bolj poceni so! Dejstvo je, da vsega, kar nam želijo prodati kot obvezno opremo za pse, ne potrebujemo, so pa definitivno določene stvari, ki nam olajšajo življenje s psom.

Oprema za pse, ki jo brezpogojno potrebujemo: povodec in oprsnica

Ovratnica ali oprsnica?

Definitivno oprsnica. Ovratnica lahko na dolgi rok povzroči poškodbe, zlasti pri psih, ki izrazito vlečejo na povodcu (več o tem si lahko preberete v prispevku Ovratnica ali oprsnica). To seveda ne pomeni, da pes na oprsnici ne bo vlekel ali pa da če ga imate na oprsnici, se vam ni treba ukvarjati z vzgojeno hojo, samo prišparali mu boste ogromno davljenja.

Oprsnice obstajajo v različnih oblikah, večina strokovnjakov je mnenja, da so najboljše »H« oprsnice.

Na daleč pa se izognite zateznim in bodečim ovratnicam. Težave, ki naj bi tovrstne ovratnice reševale, moramo odpraviti s pravilno vzgojo in šolanjem psa, ne pa s psom neprijaznimi pripomočki.

Povodec

Brezpogojno obvezna oprema za pse, ker psa je treba imeti pod kontrolo, pika amen. Izbiramo lahko med navadnimi povodci in flexi povodci; v zadnjem času se pojavljala veliko argumentov proti uporabi flexi povodca, a moje mnenje je, da je problem v uporabniku in ne v produktu! Če si flexi povodec nabavite zato, ker menite, da bo pes manj vlekel ali pa zato, da ga boste neprestano imeli spuščenega na 5 metrih, potem flexi povodec ni za vas (in brez zamere, pes najverjetneje tudi ne).

Jaz imam oba povodca, torej navadnega in flexi. Verjetno boste tudi sami sčasoma ugotovili, da sta oba praktična, seveda odvisno od tega, kje živite, kam hodite na sprehode in kakšnega psa imate. Flexi povodec je odličen za sprehode okoli bloka, kjer točno vem, kje ga moram popusti, da si gre pes ovohat najljubši grm, navaden pa je za vse ostale priložnosti, ko hočem imeti psa pod kontrolo.

Sta povodec in oprsnica potrošni material? Odvisno od psa do psa. Nekateri mojstri lahko zgrizejo nov povodec praktično v nekaj minutah (sploh v mladih letih), spet drugi žulimo iste povodce že leta in leta. Definitivno pa na začetku ni treba preveč odšteti za povodec, ker ga bo mladič hitro prerasel, podobno velja za oprsnico. Drugače pa je v primeru odraslih psov, tukaj na kakovosti ne smemo varčevati!

Posoda za psa

Pri nakupu pasje posode se izognite kovini plastiki in izberite keramiko. Plastične posode niso ekološke, ker jih morate menjati na nekaj mesecev, saj se jim hitro uniči zaščitni premaz. Zaradi drgnjenja ostanejo na površini zareze, ki so posledično idealno gojišče za različne mikroorganizme.

Problematične so tudi cenene kovinske posode, ki lahko pri občutljivih psih povzročijo celo alergijske reakcije! Kovinske posode moramo prav tako redno menjati, da ohranimo njihovo kvaliteto.

Sama imam zato najraje keramične pasje sklede ali pasje posode iz naravnih biorazgradljivih materialov. Fino je, če imate 2: eno večjo pasjo posodo za vodo in eno manjšo za hrano. Posodo je treba umiti po vsakem obroku, tudi če jo pes poliže do čistega.

Primer klasične in dobre keramične posode za psa (za hrano in vodo)

Keramične posode imajo še eno prednost v primerjavi s plastičnimi in kovinskimi: so dovolj težke, da jih pes ne more voziti okoli.
Dobro izbrana posoda vam bo dolgo služila. Definitivno ni potrošni material, zamenjamo jo, ko se obrabi.

Transportni boks in ostala oprema za v avto

O tem, kako prevažati psa v avtu, bi lahko napisala samostojni prispevek, saj to definitivno tematika, ki zahteva podrobno obravnavo.
Na kratko pa: dejstvo je, da pes v avtu mora biti zavarovan in to zaradi njegove in vaše varnostni – transportni boks je idealna rešitev, sploh za mladičke, ki so v avtomobilu nemirni in jim dogaja na polno. Oprsnice za v avto so tudi zelo priljubljene, a pozor: oprsnica onemogoča prosto gibanje po zadnjih sedežih, a vse ne zagotavljajo varnosti v primeru nesreče. V tem primeru je smiselno tudi premisliti o varnostni mreži.

Če psa prevažamo na zadnjih sedežih je fino, če zaščitimo tudi sedeže s posebno prevleko za v avto, ki se optimalno fiksira. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da pes v avtu bruha ali driska (sploh če je mladič) ali pa se nedeljski izlet konča z blatno kopeljo, ki se potem lepo razmaže še po avtomobilu. No, če je samo navadno blato, je še v redu, hujše je, če se pes povalja v človeškem blatu in ga morate domov odpeljati v avtu (brez prevleke).

Na opremi za transport se ne splača varčevati, ker gre za vprašanje varnosti. Tovrstna oprema načeloma tudi ni potrošni material in jo lahko uporabljamo več let.

Igrače za pse ali kako na hitro zapraviti milijone

Ja, definitivno pes potrebuje neko igračo ali zato, ker si s tem miri srbeče dlesne zaradi novih zobkov ali pa zato, ker potrebuje mentalno stimulacijo. Igrače za pse kot so različne žogice in frizbiji so nepogrešljivi del marsikaterega pasjega sprehoda, psi, ki potrebujejo veliko mentalne stimulacije pa bodo gotovo oboževali različne interaktivne pasje igrače.

AMPAK! Ne kupujte igrač na zalogo, ampak poskušajte najprej ugotoviti, kaj psu ustreza (pred prihodom psa se pozanimajte pri vzreditelju ali v zavetišču). So psi, ki obožujejo piskajoče igrače in so psi, ki se piskanja bojijo kot hudič križa, potem so tu taki, ki plišaste igrače uničijo v točno 5 minutah in taki, ki jih piškoti niti pod razno ne ganejo. Skratka – igrače za pse kupujte po pameti, ne pretiravajte, zapravite manj kot več in raje kakšen evro od igrače, ki je pes na koncu ne bo maral, investirajte v dobro oprsnico.

Imejte v mislih, da so igrače resnično potrošni material, se hitro uničijo in pogosto izgubijo. Enostavne igrače za pse lahko naredimo tudi sami in tako poskrbimo tudi za okolje.

Ležišče za psa

OK, torej do zdaj smo psa na oprsnici in povodcu pripeljali do doma (v transportnem boksu), mu ponudili za jesti in piti,kam pa si bo šel zdaj odpočiti? Na svoje ležišče ali naš kavč?

Čeprav se moj pes lahko giba prosto po stanovanju in brez slabe vesti zaseda kavč, posteljo in fotelj, ima vseeno svoje ležišče. Zakaj? Ker to je tisti kotiček v stanovanju, ki je samo njegov (ko ga ne zaseda mačka, a o tem kdaj drugič) in kamor se odmakne po sprehodih ali pa ko pridejo obiski, ki zasedejo cel kavč (grozni obiski, a ne 🙂 )

Ležišče je definitivno obvezna oprema za pse, sčasoma boste prav iz zgoraj naštetih razlogov ugotovili, da ga potrebujete, pa čeprav gre lahko pes tudi na kavč. Ni pa treba zanj zapraviti milijone, važna je funkcionalnost.

Najbolj praktična in cenovno ugodna ležišča so plastične ali pletene košare, v njej pa kakšna stara deka s prevleko. Ta kombinacija se mi zdi najbolj praktična tudi zaradi samega vzdrževanja – fino je, če je ležišče pralno, saj lahko na tak način enostavno poskrbite za ustrezno higieno, zlasti ob invazijah bolh (nop, tudi najbolj vestnim ne bo ušla vsaj ena taka izkušnja).
Ko beseda nanese na ležišča za pse, sem sama pristašica naravnih materialov, saj tej omogočajo dihanje. Sama že več let uporabljam ležišče iz ajdovih luščin, ki ga pes naravnost obožuje!

Potem so tukaj še ležišča iz umetnega usnja, ki so definitivno zelo enostavna za nego, vendar se zlasti v poletnih dneh hitro pregrejejo. Praktična rešitev v tem primeru je, da na ležišče položimo (staro) frotir brisačo.
Sama pa se načeloma izogibam plišastim ležiščem, ker so izjemno težka za vzdrževanje higiene (sploh če niso pralna), v poletnih dneh pa zelo vroča.

Ležišče za psa lahko dobite za nekaj 10 ali 100 €. Za pasje mladiče, ki še radi grizejo »opremo« se ne splača kupiti pregrešno dragih ležišč, raje kupite nekaj osnovnega in za manj denarja. Ko pes preraste to »divjo« fazo, pa lahko investirate v ležišče, ki ga bo imel praktično do konca življenja.

Če je ležišče potrošni material ali ne, je odvisno od psa do psa in njegove volje za uničevanje lastnine.

Kaj pa boks za psa v stanovanju – ga potrebujete ali ne?

Sama menim, da je boks za psa v stanovanju ena izmed boljših rešitev, ki so si jo izmislili modri in podjetni ljudje, seveda če ga psu predstavimo na pravilen način. Boks za psa v stanovanju ni namenjen kaznovanju ali zaklepanju psa vanj, ker se nam ne da z njim ukvarjati, ampak predvsem zato, da imamo mirno vest, kot gremo od doma. Tako bodo vsi kabli, copate, stoli, mize in sedežna garnitura ostali nedotaknjeni, ko pridemo nazaj. Moj pes je boks sprejel za svoje zatočišče in je v njem spal še leta potem, ko boks že davno ni več služil svojemu prvotnemu namenu, torej varnosti psa in »lastnine«, ko nas ni bilo doma. (varovanju psa in »lastnine«).
Mnenja o boksu so na splošno deljena, sama menim, da spada med obvezno opremo za pse. Če se boste odločili za nakup boksa, se definitivno pozanimajte o tem, kako ga psu predstaviti na pravilen način.

Splača se odšteti kakšen evro več, da dobimo kakovosten boks, saj to definitivno ni potrošni material ga lahko po uporabi imamo brez težav v kleti, pripravljenega na prihod naslednjega psa. Ker imeti samo enega psa je dolgčas 🙂

Kaj pa oprema za nego psa: od krtač, glavnikov in šamponov?

Krtače, glavniki in ostali pripomočki za nego so definitivno obvezna oprema za pse, a kupovati jo moramo po pameti, predvsem glede na potrebe in specifiko psa in ne glede na »marketing«.

Primer: dolgodlaki psi običajno potrebujejo več nege kot psi s kratko dlako (recimo dobermani) in slednji potrebujejo drugačne krtače kot psi z veliko podlanke. Če bomo samojedu kupili Kong krtačo bomo enako efektivni, kot če bi dobermana poskušali počesati s Furminatorjem, ki je v prvi vrsti namenjen odstranjevanju mrtve podlanke.

Skratka – spet se pozanimajte pri vzreditelju ali v zavetišču, kaj priporočajo za tip dlake psa, ki si ga ogledujete. Za pse z zelo kratko dlako, kakršno imajo recimo pitbuli in dobermani, je po mojih izkušnjah Kong zoom groom zakon, saj je izjemno praktičen tudi za odstranjevanje umazanije (recimo zasušeno blato), deluje pa tudi rahlo masažno.

Pri psih z veliko podlanke se definitivno splača investirati v Furminator in mogoče v kakšen glavnik, ki bo pomagal pri izčesavanju blata in umazanije, v poštev pride tudi krtača za dolgo dlako. Furminator je sploh priporočljiv v obdobjih, ko živali menjajo dlako.

Primeri:

Pri psih, ki zahtevajo veliko nege, pa boste poleg osnovnega glavnika in krtače potrebovali še veliko drugih pripomočkov, kot so razni trimmerji, škarje in verjetno »posebne krtače in glavnike«.

Kar se šamponov tiče, pa sem pristašica naravnih produktov in zmernega kopanja psa, namesto balzama za pasjo dlako uporabim jabolčni kis, psa pa kopam takrat, ko je nujno.

A to je vsa oprema za psa, ki jo potrebujem?

Ja in ne, odvisno, kam vas bo zaneslo življenje s psom. Če se boste ukvarjali s katerim izmed pasjih športov ali katero drugo kinološko disciplino, bo to gotovo terjalo dodatno opremo in pripomočke (recimo za agility, pa canicross itd.).

Res je, da vse to stane, sem pa prepričana, da ni treba odšteti kupa premoženja, samo znajti se moramo pri nakupu, spremljati akcije in z zdravo pametjo presoditi, kaj zares potrebujemo, kaj lahko počaka in za kaj se splača odšteti več denarja.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.