Domov » Ostalo » Pasivno kajenje škodi tudi psom!

Pasivno kajenje škodi tudi psom!

Objavljeno v Ostalo

Kajenje škodi. Kajenje škodi tistim, ki kadijo in tistim okoli njih, ki po sili razmer postanejo ti. pasivni kadilci. Če kadimo v stanovanju, ki si ga delimo s psom ali mačko (ali katerokoli drugo živaljo), postanejo tudi naši kosmati prijatelji nehote prisiljeni v pasivno kajenje. Cigaretni dim vsebuje ogromno škodljivih in rakotvornih snovi in pasivno kajenje je za živali prav tako škodljivo in nevarno kot za ljudi, saj je logično, da za zdravo življenje obojni potrebujemo zdrav in čist zrak!

Kadim tudi sama in ta prispevek ni gonija proti kadilcem, ponuja samo nekoliko drugačno perspektivo razmišljanja in morda še en namig, kako lahko izboljšamo kakovost življenja naših živali ter njihovega in našega zdravja.

Zakaj ni škodljiv »samo« cigaretni dim?

Poleg nevarnosti pasivnega kajenja v tujini opozarjajo pred škodljivostjo ti. »thirdhand smoke«. Gre za ostanke cigaretnega dima, ki se zarijejo v sedežno garnituro, preproge, oblačila, pregrinjala, na tla … Cigaretni dim namreč vsebuje ogromno nevarnih plinov (amoniak, ogljikov monoksid …), strupenih kovin (krom, arzen …) in drugih rakotvornih snovi, ki ostanejo v stanovanju še dolgo časa po tem, ko ga prezračimo in se na znebimo vonja po kajenju, po nekaterih podatkih celo do 2 meseca! Tej ostanki so prav tako nevarni za zdravje, saj se v telo absorbirajo po drugih poteh (recimo preko oblačil, ki so prepojena s cigaretnim dimom).

Če kadimo v stanovanju, se cigaretni dim vključno z vsemi strupenimi snovmi, vpije tudi v kožuh naših živali. Živali pa se ližejo, grizejo, umivajo – tukaj so mačke celo bolj na udaru kot psi – in si tako ostanke nikotina in drugih škodljivih snovi neposredno prenašajo v telo. To ni nikakršen mit, ampak znanstveno dokazana trditev, veliko raziskav na to temo lahko najdete v spodaj navedenih virih.

Posledice “pasivnega kajenja” za živali

Živali se pri pasivnem kajenju srečujejo z zelo podobnimi posledicami kot ljudje, kar pa verjetno ni nikakršno presenečenje.

Rak

Verjetno ni nobeno presenečenje, da lahko konstantna izpostavljenost cigaretnemu dimu in življenje v kadilskem stanovanju prinese večje tveganje za razvoj raka pri psih in mačkah. Poleg raka na pljučih se pri živalih, ki so pasivni kadilci, pojavlja tudi rak v nosnih votlinah in na grlu. Z rakom pri psih in drugih živalih, ki so izpostavljene pasivnemu kajenju, se je ukvarjala ameriška veterinarka dr. Carolynn MacAllister, ki je med drugim ugotovila, da se pri psih z daljšim gobcem rak pojavlja pogosteje v nosnih votlinah, tisti, ki pa imajo krajše nosove, so bolj izpostavljeni raku na pljučih. Več o tem si lahko preberete v spodnjem viru.

Težave z dihanjem in bolezni dihal

Bronhitis in astma pri psih ter ostale težave z dihanjem so lahko posledica izpostavljenosti cigaretnemu dimu in to samo zaradi tega, ker zaradi lastnih razvad pse in mačke spreminjamo v pasivne kadilce. Sploh če imamo psa, ki ima bolezni dihal, moramo s kajenjem v stanovanju prenehati danes!

Alergije

Pasji in mačji skrbniki pogosto pozabijo, da je lahko cigaretni dim potencialni alergen, ki podobno kot drugi alergeni v hrani in okolju poskrbi za klasične nevšečnosti: izcedek iz nosa, vnete oči pa tudi praskanje in srbečico! Glede na to, da so alergije tako huda težava, zakaj bi položaj še dodatno izzvali z izpostavljanjem živali cigaretnemu dimu, sploh če ima pes že težave z alergijami?

Enostavna rešitev: ne izpostavljajmo živali cigaretnemu dimu!

Najbolje za vse bi seveda bilo to, da nehamo kaditi. Ker pa so te stvari lažje rečene kot storjene in to vemo sploh tisti, ki smo že večkrat neuspešno prenehali kaditi, prenehajmo vsaj kaditi v stanovanju/hiši in to razvado raje prenesimo ven: na balkon, teraso, verando. Ne samo, da bomo zaradi tega manj kadili, tudi zdravje živali bo manj ogroženo. Hkrati s to odločitvijo naredimo generalno čiščenje stanovanja, sploh tistih mest, na katerih se psi radi zadržujejo, operimo njihove deke, ležišča, igrače, skratka vse, kar se da oprati.

Nenazadnje je kajenje naša izbira oz. izbira posameznika in NE izbira tistih okoli nas, v tem primeru živali, živali, ki jih imamo neizmerno radi in neprestano poudarjamo, kako so njihova življenja prekratka! Zakaj bi jih s takim početjem, ki nima nikakršnih pozitivnih posledic, življenje potencialno ogrožali in krajšali? Ni vse samo v zdravi hrani! Na zdravje in dobro počutje živali vpliva ogromno dejavnikov in res je, da na nekatere nimamo vpliva (recimo genetika), na določene pa imamo, zato jih vzemimo pod kontorlo!

Poleg tega – a bi si lahko odpustili, če bi izvedeli, da je vaša živalca (neozdravljivo) zbolela zaradi izpostavljenosti cigaretnemu dimu?

Viri in nadalnje branje:
Thirdhand smoke
Tobacco, Secondhand Smoke, and Pets
Risks of Second Hand Smoke for Dogs and Cats
How Cigarettes and Smoking Impact Your Pet’s Health
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.