Domov » V živo » Pasja fešta GRAND v Izoli

Pasja fešta GRAND v Izoli

Objavljeno v V živo

Prvo soboto v oktobru se je Izola spremenila v “prestolnico psov”, saj smo se na Pasji fešti GRAND družili skrbniki in ljubitelji psov. Za pestro ponudbo na pasji tržnici je poskrbelo več kot 20 različnih razstavljalcev, v kinološkem kotičku pa so se predstavljale različne lokalne storitvene dejavnosti za pse, društva in – pasji poklici.

Vreme je bilo kot naročeno in uresničile so se napovedi, da se v mestu obeta prava pasja zabava leta! In ker dober glas seže v deveto vas, so se na Pasjo fešto pripeljali ljubitelji psov iz cele Slovenije, od Ljubljane, Kranja in celo Murske sobote!

Jagodni izbor različnih ponudnikov na Sončnem nabrežju

S soncem obsijano Sončno nabrežje je zavzelo nekaj več kot 20 ponudnikov opreme, priboljškov in različnih dodatkov za pse, večinoma slovenske izdelave oz. porekla. Občudovali smo lahko različne ovratnice, oprsnice, povodce, ležišča, pasje sklede, različne naravne dodatke, priboljške, izdelke za nego psa in druge domiselne stvaritve ter unikatne kreacije, ki na prvo mesto postavljajo kvalitetne sestavine oz. izbor materialov.

Na Sončnem nabrežju so se predstavili (po abecednem redu): 4hound, Astravita – Arava izdelki, Conor’s Adventure, DO-GO, Elviva, Feedko, Fiziovet, Gina’s woofs, Houndtribe, Loomp, Love Pets, Miss Hope pet shop, Oonagh & Riannon, Pantaya, Pes moj prijatelj, Pet Breakfy, Pokusa, Provilan, Pups’n’Ducks, Tačka pasja pekarna, Zapa&Me.

Pasji poklici in druge zanimivosti na Lonki

Na Lonki so se predstavili različni pasji poklici – psi pomočniki, policijski psi, psi reševalci in terapevti. Odlični sogovorniki so nam predstavili, kako se psi šolajo, glede na poklic, ki ga opravljajo, kaj so njihove naloge in zadolžitve in kaj je treba upoštevati pri izbiri psa, glede na poklic, ki ga bo opravljal.

Pasje poklice so predstavljali David Pogačnik in psička Stella (psi pomočniki), Doroteja Soršak (psi reševalci), Chiara Rotter in Dio (psi terapevti) ter Policija.

Seveda ni šlo brez animacije, kot jo obvladajo v ŠKD Aktivne tačke, kjer so nam dan popestrili z različnimi trikci, za mikrofonom smo imela tudi 2 veterinarja: Leonard Baričević, dr. vet. med., je predstavljal minimalno invazivno kirurgijo, ki jo tudi sam opravlja v veterinarskem centru Elbivet (ja, tudi laparoskopsko sterilizacijo), Marjuta Žepič Tušar, dr. vet. med., pa se je razgovorila o fizioterapiji za živali, različnih oblikah preventive ter terapevtskih možnostih, ki jih nudi v Fizovetu, rehabilitacijskem in fizioterapvtskem centru v Kopru. Med drugim imajo na voljo tudi hidroterapijo!

Med pestrim dogajanjem je Isa Gauvin fotografirala pse in njihove skrbnike, pasja frizerka Desa je brezplačno urejala kremplje, Barbara Motoh pa je skrbela za ex-tempore, kjer so otroci ustvarjali različne umetnine, ki bodo v prvem tednu oktobra tudi razstavljene v Kulturnem domu v Izoli.

Manjkal ni niti fitness center za pse, poligon, ki ga je vzpostavil Fiziovet in kjer so lahko psi ter njihovi skrbniki preizkusili različne pripomočke, ki se uporabljajo pri fizioterapiji in rehabilitaciji psov.

Poligon - fitness center

Osrednja tema: pse na povodce in vedno počistiti za njimi!

Že od samega začetka smo si želeli organizirati dogodek, ki ne bo samo zabaven, ampak bo imel tudi ozaveščevalno noto, zato smo še posebej veliko pozornosti namenili pasjim iztrebkom. Vsi si želimo čistih in urejenih sprehajalnih poti ter prijetnega sobivanja s psi, pa če so naši ali tuji in sploh, če psa nimamo. Zato smo v ta namen razdelili kar 400 brezplačnih drečk – vrečk za pasje iztrebke! O koših za pasje iztrebke, ki jih imamo v Izoli kar 35 ter o tem, da je treba pasje iztrebko vedno zavreči v koš za mešane odpadke, smo se pogovarjali z Anjo Domenik, predstavnico Komunale Izola, sektor za ekologijo.

Ob tem smo seveda tudi kar nekaj pozornosti namenili uporabi pasjih povodcev, saj so nesporno del obvezne opreme v urbanih okoljih in ena izmed najbolj učinkovitih preventiv za preprečevanje pobegov, napadov in ugrizov.

In kot se za pravo fešto spodobi, smo dan zaključili s pravo torto – za pse, v okusu, značilnem za ribiško mesto!

Dogodek sva organizirali skupaj s Katjo, lastnico trgovine za male živali Miss Hope, kamor skrbniki živali redno in radi zahajajo, saj se vejo, da tam dobijo vse, kar potrebujejo, pa še kakšen priboljšek čez! Pri organizaciji nama je pomagal tudi Center za kulturo, šport in prireditve Izola, na pomoč pa so nama priskočili tudi različni sponzorji, zaradi česar smo jim seveda neizmerno hvaležni: kot gllavni sponzor dogodka je nastopil Degrassi Aperitivo Bar Izola, pomagali pa tudi: Platinum Slovenija, The Sustainable People, ANIMA PET d.o.o. in ALER d.o.o. Dogodek je medijsko podprl Pes moj prijatelj. Hvala!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.