Domov » Ostalo » Pasji skrbniki v letu 2020: 9 idej, kako biti še boljši!

Pasji skrbniki v letu 2020: 9 idej, kako biti še boljši!

Objavljeno v Ostalo

Tokrat sem se nekoliko poigrala z mislijo, kakšen naj bi bil ozaveščen pasji skrbnik v prihodnjem letu. Zvesti bralci ZHP-ja ste gotovo že seznanjeni z vsemi spodnjimi izhodišči, a  če se  v spodnjih vrsticah ne najdete, samo brez panike – še vedno je pravi čas za spremembo 🙂

Ozaveščeni pasji skrbniki v 2020 …

Lepo prosim, ne zastavite si tega branja kot novoletne zaobljube, ampak kot način življenja!

1. Bodo brikete zamenjali vsaj za pelete

Briketi so dobrih 100 let stara pogruntavščina, na kateri je nastal koncept “popolnih obrokov”. In to očitno zelo uspešno, saj gre za industrijo, ki letno obrne več milijard evrov. V zadnjih 100 letih so vas proizvajalci briketirane hrane ter njihovi posredniki uspeli prepričati, da bo psu, ki ne je briketov, primanjkovalo “nečesa”. V naslednjem letu je zato res skrajni čas, da se znebimo teh prepričanj in se odločimo za bolj zdravo alternativo. V tem pogledu boste velik korak naprej naredili že s tem, da boste brikete menjali za pelete – hladno stiskano hrano za pse, o kateri je veliko napisanega tudi na ZHP-ju.

2. Psu bodo svežo hrano ponudili 3-krat na teden

Nanašajoč se na zgornji odstavek – če mene vprašate, sveža hrana za pse ne bi smela biti stvar vprašanja, ampak privzeta izbira. A recimo da iz različnih razlogov to vedno ni mogoče, zastavite si cilj tako, da bo sveža hrana v pasji skledi vsaj 3-krat tedensko. Že enkrat je boljše kot nobenkrat, 3-krat pa je v takem primeru že pravi luksuz! Na tak način boste zelo elegantno ukanili tudi vse razloge – izgovore, ki vas sicer zadržujejo pri popolnem prehodu na svežo hrano: strah pred pomanjkanjem “nečesa” (če bo pes vmes jedel pelete lahko ta “manjko” tako prelisičite), pomanjkanje časa (za vikend pa ja imate tisto minuto več, da v skledo zmešate svežo hrano?) in denar – nekaj svežih obrokov na teden se na vašem TRR-ju ne bo poznalo, tudi če imate 40+ kg težkega psa.

3. Kupovali bodo preverjeno surovo hrano

Skladno z ozaveščanjem o pomenu sveže hrane za pse, ki je lahko nenazadnje kuhana ali surova, se krepi tudi ponudba na trgu. Tako kot vsi briketi niso enaki po kvaliteti, tako tudi velja tudi pri različnih ponudnikih surove hrane; in imejte v mislih, da če je nekaj surovo, še ne pomeni, da je tudi zdravo – ker je surovo! Ja, meso, ki ga dobite na črno, je sicer bolj poceni, vendar vas v resnici lahko drago stane. Kdo bo odgovarjal v primeru, če bo šlo kaj narobe?

Nekaj napotkov za nakup surovega mesa: deklaracija naj bo v slovenskem jeziku, meso naj bo ustrezno skladiščeno in veterinarsko pregledano, proizvajalec naj zagotovi sledljivost sestavin. Kupujte v preverjenih trgovinah in pri prodajalcih, ki jim lahko zaupate!

4. Občasno bodo pustili, da jih pes pelje na sprehod

Počasi, ne tukaj, greva čez cesto, pohiti, ne, tukaj greva … to je vsakdan naših sprehodov s psom. Po eni strani je jasno, enkrat se nam mudi v službo, drugič moramo pohiteti, da sprehod opravimo pred nevihto ali pa imamo v glavi jasno začrtano pot za tisti dan in ni prostora za odstopanja. Življenje pač ni idealno in vedno moramo sprejemati neke kompromise, ampak – kaj usodnega se bo zgodilo, če 1 dan v tednu dovolimo psu, da nas pelje na sprehod? Mu pustimo, da zavije tja, kjer njemu paše (seveda v mejah dovoljenega in varnega), da kupček travnih bilk voha tudi 7 minut, če mu tako paše in da namesto po naši najljubši sprehajalni poti poskušamo ugotoviti, katera je njegova? Ne, zaradi tega pes ne bo postal “vodja krdela” in nas “nadvladal” 🙂 Poskusite enkrat tako iti na sprehod in poročajte!

5. Nova sprehajalna lokacija 1-krat na 10 dni

Hodite vsak dan po več ali manj istih sprehajalnih poteh? So vaši sprehodi tako rutinski, da se včasih niti več ne spomnite, da ste dejansko šli na sprehod? Prepričana sem, da je pes vedno znova in znova vesel vajinega sprehoda, ampak predstavljajte si, kakšno veselje bi še bilo zanj, če bi ga občasno peljali na drugo lokacijo: nove vonjave, novi šumi, novi zvoki, novi psi in nenazadnje tudi novi ljudje! Garantiram vam, da bo polurni sprehod na novi lokaciji za psa bistveno bolj zanimiv kot 1-urno sprehajanje po že poznani trasi. Poleg tega pa nikoli ne veste, kdo vam bo prekrižal pot. Ja, vam! 🙂

6. Poskrbeli bodo za mentalno stimulacijo psa

Jaja, redni sprehodi, gibanje, laufanje v krogih po travniku in lovljenje žogice … vse to je osnova za famozno misel: zmatran pes, srečen pes. Do neke mere to gotovo drži, vendar ni samo fizična aktivnost tista, ki lahko zmatra psa. Psi so inteligentna bitja, ki jim tek za žogico pomeni predvsem nagonski odziv, v resnici pa premorejo veliko več manevrskega prostora za utrujenost, česar se na srečo zavedna vedno več pasjih skrbnikov. Če zaposlimo pasje možgančke imamo lahko po 1 uri dela prav tako zmatranega in srečnega psa, ki bo hkrati tudi pomirjen. To lahko dosežemo na različne načine, od različnih interaktivnih igrač do ti. obogatenega okolja ali z raziskovanjem novih lokacij, skratka z aktivnostmi, ki aktivirajo delo z nosom.Dajte si na “to-do” seznam v tem letu.

7. Ločili bodo med strokovnjaki in “strokovnjaki”

Veste, koliko stane certifikat za pasjega nutricionista? Na spletu ga dobite že za nekaj 300 €, vse skupaj vam bo vzelo nekaj 10 ur “študija” in on-line preverjanje znanja. Če želite, lahko postanete tudi maser za pse, ali pa se na daljavo naučite za homeopata za pse. Ni da ni in to že za nekaj 100 €! Jasno pa je, da je tukaj zelo vprašljiva kakovost takega šolanja, certifikata in nenazadnje sami obravnavi pacientov. Vsak se lahko okliče za strokovnjaka, pa v resnici to sploh ni. Naj vas samonazivljanje ne zavede in dobro premislite, komu boste zaupali zdravje vašega psa; samooklicanih strokovnjakov bo namreč iz leta v leto več.

8. Kupovali bodo lokalno

Paradoksalno se mi zdi, da je dostop globalnega pri nas sprožil boljši odnos do lokalnega in upam si trditi, da se bo to v prihajajočem desetletju samo še bolj potenciralo. Ja, kitajske oprsnice in postelje za nekaj evrov so super, ker na prvi pogled privarčujemo, vendar o kakovosti ne gre izgubljati besed. Res je, vse, kar potrebujemo, ni na voljo lokalno, zato pa lahko take nakupe opravimo v manjših – lokalnih – trgovinah in tako podpremo espejevca, ki stoji za te. Trgovske verige bodo preživele tako ali drugače, za lokalne prodajalce pa je to trd oreh.

9. Uporabljali bodo zdrav razum

V časih pred množično dostopnostjo tiska in sposobnostjo branja, ljudje seveda niso imeli možnosti in sposobnosti, da bi prišli do ustreznih informacij. Danes je teh informacij preveč in s porastom različnih spletnih strani, blogov, vlogov, vplivnežev in drugih pojav sodobnega časa (kot so npr. fake news – lažne novice), pa se srečujemo z drugim problemom: težko je ločiti seme od plevela, kaj je res dobra in preverjena informacija ali novica in kaj je tisto, ki dela samo na klike in všečke? No, nek parameter za to obstaja in reče se mu zdrava pamet, ki v kombinaciji z neko zdravo mero (samo)kritičnosti in selektivnosti do prejetih informacij poskuša izluščiti pravo bistvo.

 Upam, da sta vsaj v eni izmed točk dobili insipiracijo za prihajajoče leto 🙂 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.