Domov » Priporočam » PEA: naravno nad bolečine in vnetja!

PEA: naravno nad bolečine in vnetja!

Objavljeno v Priporočam

Palmitoiletanolamid ali na kratko PEA; težko izgovorljiva beseda in kratica, ki večini ne pove prav veliko. Gre za odlično protivnetno in protibolečinsko rešitev, ki pomaga tako ljudem kot živalim, še več: ker je v osnovi telesu lastna snov, je popolnoma brez stranskih učinkov! Sploh pa so dosedanje raziskave in rezultati nadvse navdušujoči 🙂

A preden zavijete z očmi in zaprete prispevek, ker gre kot češ še za eno v vrsti prehranskih dopolnil, ki obljubljajo čudeže, vam toplo priporočam, da vztrajate do konca. Tudi sama sem bila na začetku skeptična, a so me številne raziskave in nenazadnje tudi moja izkušnja iz prakse nad PEO popolnoma navdušile. Kako in zakaj pa si preberite v naslednjih odstavkih.

PEA na kratko

Palmitoiletanolamid ali PEA je amid maščobnih kislin, ki ga najdemo v živalskih in rastlinskih tkivih. Gre za telesu lastno snov, ki ima zaradi specifičnega načina delovanja odlične protivnetne in protibolečinske lastnosti. Spekter uporabe je zelo širok, od podpore pri težavah s kožo do lajšanja kroničnih bolečin, tudi takih, ki so nevropatskega izvora.

Odkrili so jo že v 50-ih letih prejšnjega stoletja

PEO so odkrili že v 50-ih letih prejšnjega stoletja, čeprav se njeno delovanje ter učinki zares intenzivno raziskujejo in preučujejo zadnjih 40 let. Za potrebe humane in veterinarske medicine je bilo opravljenih več 100 različnih študij (skeptiki in firbčneži se lahko z brskanjem na PubMedu, največji spletni zbirki medicinskih raziskav, zaposlite za kar nekaj dolgih večerov), ki tudi dejansko potrjujejo učinkovitost delovanja PEE.

Študije so potrdile pozitivne učinke PEE na številne kronične težave, s katerimi se srečujemo ljudje in naše živali, od atopičnega dermatitisa in drugih težav s kožo do kroničnih bolečin, ki nastanejo iz najrazličnejših vzrokov. A v primerjavi s farmakološkimi zdravili, s katerimi običajno rešujemo vnetja in bolečine, PEA nima popolnoma nobenih stranskih učinkov in se lahko kombinira z različnimi zdravili, kar je nedvomno njena največja dodana vrednost.

Kako deluje PEA?

Pojasniti mehanizem delovanje PEE v resnici ni tako enostavno, saj bi za popolno razumevanje morali precej dobro poznati delovanje različnih biokemičnih in presnovnih procesov v telesu, ki potekajo med kroničnim vnetjem.

Ko govorimo o vnetju, moramo ločiti med akutnim in kroničnim vnetjem; akutno ali kratkotrajno vnetje, ki lahko traja od nekaj minut, ur ali recimo 3 do 5 dni (odvisno od vzroka), še ni bolezen, je pravzaprav dobrodošla reakcija imunskega sistema! Problematična so zlasti kronična, torej dolgo trajajoča vnetja, ki v telesu lahko pustijo trajne posledice ter se navzven pokažejo kot recimo artritis in druge težave s sklepi, oteženo gibanje, težko vstajanje, bolečine v križu, hude težave s kožo, ušesi, trajne poškodbe živcev … in vse druge ti. »vnetne bolezni«.

In prav tukaj ima protivnetno delovanje PEE odločilno vlogo! Kot sem že omenila zgoraj, je PEA telesu lastna snov, kar pomeni, da se, ko je v telesu prisotno vnetje, s pomočjo določenih encimov sintetizira sama. Potem pa v principu deluje tako, da neposredno zatre delovanje mediatorjev (povzročiteljev) vnetja ter s tem prepreči škodljive posledice, ki jih pustijo v organizmu.

A težava pri sintezi PEE nastane v telesu, ki je že v osnovi oslabljeno zaradi kroničnega vnetja. Encimi, ki pomagajo pri nastajanju PEE, so namreč že poškodovani, zaradi česar je tudi sinteza PEE okrnjena, torej ne more več opravljati svoje protivnetne vloge. Zato je v takih primerih nujno, da organizem dobi podporo »od zunaj«, torej v obliki prehranskega dopolnila!

In s tem, ko jo dodamo v obliki prehranskega dopolnila, na popolnoma naraven in varen način – ker je PEA telesu lastna – pomagamo organizmu, da neposredno zatre povzročitelje vnetja ter s tem ublaži posledice.

Protibolečinsko delovanje

PEA pa ima še eno zanimivo lastnost, ki igra pomembno vlogo pri lajšanju kroničnih nevropatskih bolečin: v organizmu se namreč veže na receptorje v endokanabioidnem sistemu, zaradi česar omili vse bolečine, ki so vezane na živčne dražljaje!

Še bolj konkretno: kdaj je torej smiselno dodajati PEO?

PEA lahko nadomesti klasična farmakološka zdravila ali pa vsaj znatno zmanjša njihovo uporabo (vse je seveda odvisno od specifične težave in posameznega organizma!) pri:

  • različnih težavah s kožo (alopecija, alergije, atopični dermatitis),
  • artritisu,
  • vnetju ušes, pri katerem je prisotna bolečina,
  • številnih težavah z vratom in hrbtenico, krčih in drugih nevroloških napadih
  • Kot odlična podpora se je PEA izkazala tudi ob epileptičnih napadih (napadi so lahko blažji, razmik med enim in drugim napadom je daljši), ki niso tumorskega izvora, kot pomoč pri zdravljenju glavkoma in celo anksioznosti.

Kakšna je pa moja izkušnja?

Meni je PEA pot prekrižala letos poleti, ko sem iskala naravno in čim bolj učinkovito protibolečinsko rešitev za mojega psa, ki ima zaradi zastarele poškodbe občasne težave z gibanjem, zlasti po pretirani aktivnosti. Sama sem pozitivne učinke PEE opazila že po nekaj tednih rednega dodajanja v obroke 2-krat dnevno; ne samo, da je pes postal spet bistveno bolj poskočen, izzvenele so tudi hude epizode šepanja, ki so običajno sledile »sproščanju ventilov« na travniku. Ker poletni čas pri nas krasno sovpade tudi s kontaktnimi alergijami, sem ublažila praktično dve muhi na en mah!

Kaj pa stranski učinki in kombinacija z drugimi zdravili?

PEA za pse
Zares učinkovita rešitev ob najrazličnejših težavah naših psov in seveda tudi mačk!

Ker je PEA nekaj, kar se v zdravem telesu sintetizira samo, je njena uporaba v obliki prehranskega dopolnila izjemno varna. Kot sem že omenila, pri uporabi na psih in mačkah niso zabeležili stranskih učinkov, prav tako je možna tudi kombinacija z drugimi zdravili, vendar v tem primeru posvet z izbranim veterinarjem ni nikoli odveč. Primerna je tudi za uporabo na dolgi rok.

Doziranje je izjemno enostavno, samo sledite navodilom proizvajalca; PEA kapsulo lahko ponudite s hrano, alii v kapsuli ali pa tako, da vsebino kapsule zmešate v obrok. Ker je zelo nespecifičnega okusa, sem prepričana, da ne bo težav pri tem, da je pes ali mačka ne bi želela pojesti.

Imejte pa v mislih, da se prvi rezultati prav gotovo ne bodo poznali čez noč; različne študije navajajo izboljšanje v povprečju po 21 do 30 dneh rednega jemanja, seveda je veliko odvisno tudi od težav, s katerimi se pes srečuje.

Rešitev, ki si jo velja zapomniti

PEA je že nekaj časa na voljo tudi pri nas in je prav gotovo eno izmed tistih prehranskih dopolnil, ki bi ga moral poznati čisto vsak pasji skrbnik: bodisi zato, ker se pes srečuje s težavami, pri katerih lahko PEA pomaga ali pa zato, ker je življenje nepredvidljivo in nikoli ne veš, kdaj ti bo PEA lahko prišla prav 🙂 Ob vsem tem pa je tudi žepu prijazna rešitev!

PEA kapsule lahko bolje spoznaš tukaj >>>

Pharmox PEA kapsule dobite tudi pri izbranih veterinarjih.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.