Domov » Priporočam » Peleti: zdravje gre skozi želodec!

Peleti: zdravje gre skozi želodec!

Objavljeno v Priporočam

Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni okoli naše prehrane; vemo, da moramo uživati čim več sveže, zdrave in neprocesirane hrane, saj ni samo ljubezen tista, ki gre skozi želodec, ampak tudi zdravje. In če skrbimo za svojo zdravo prehrano, bomo prej ali slej poskrbeli tudi za to, da bo naš pes jedel dobro in zdravo.

Prej ali slej v praksi pomeni to, da se bodo nekateri o zdravi hrani informirali in podučili že pred prihodom mladička, drugi o njej ne bodo začeli resno premišljevati vse dokler pes ne bo zbolel, spet tretje bo misel usekala sredi nedeljskega popoldneva ja čakaj malo, kaj pa jaz dajem svojemu psu sploh za jesti? Kakorkoli, odločitev za bolj zdravo alternativo je vedno dobrodošla, saj je hrana eden izmed temeljnih gradnikov zdravja in dobrega počutja tudi pri psih.

Imunski sistem je osnova, hrana bistveno vpliva nanj

Hrana, ki je manj procesirana, manj obremenjuje prebavni sistem psa; bolj kot so sestavine naravne, boljši je izkoristek. In ko smo že pri tem: manj balasta pomeni tudi manjši iztrebek, kar je neposredno vezano na boljši izkoristek hranilnih snovi. Hrana ima odločilen vpliv na črevesno mikrofloro, ki ima pomemben vpliv na imunski sistem; zdravi psi ga potrebujejo za to, da bodo ohranjali zdravje in vitalnosti, bolni pa zato, da se bodo lažje spopadli z zdravstvenimi tegobami. Mladički si bodo z odličnim imunskim sistemom postavili temelje za zdravo življenje, seniorčkom pa bo krepak imunski sistem pomagal v jeseni življenja. 

Res je tudi, da sta zdravje in imunski sistem kompleksni sestavini, ki nista odvisni samo od hrane. Veliko vlogo igra okolje, genetika in še kup drugih dejavnikov, na katere kot skrbniki psa pač nimamo vpliva – tudi najboljši predniki na svetu niso zagotovilo, da bo pes 100 % zdrav. Žal. Deloma imamo vpliv na okolje, nedvomno pa imamo popoln vpliv na to, kako in s čim ga hranimo; hrana pa je, kot je že Hipokrat dejal, lahko strup ali zdravilo. 

OK, mogoče malo močna parafraza, ampak sklepam da razumete, kaj želim s tem povedati.

Možnosti je veliko, ste pripravljeni na kompromise?

Kot pasji skrbniki imate na voljo različne možnosti – suha hrana, mokra hrana, surova, kuhana, kombinirana med eno in drugo ali celo med vsemi naštetimi možnostmi. Na koncu vedno izberete tisto, ki najbolj ustreza vašemu prepričanju in seveda – denarnici. Če se spogledujete z naravnimi rešitvami, ste gotovo že naleteli na hladno stiskano hrano za pse – pelete. No, tudi če niste, nič zato, jih boste zdaj bolje spoznali 🙂

Na prvi pogled spominjajo na brikete, tudi uporabljate jih na enak način; dnevno dozo obroka 2-krat odmerite in to je vsa umetnost. A njihova prednost v primerjavi z briketi je v tem, da so hladno stiskani, torej obdelani drugače kot briketi, ki so ekstrudirani. Zaradi nižjih temperatur hladnega stiskanja (do 60 stopinj) in kratkega postopka peletiranja, ki traja zgolj nekaj minut, se ohrani bistveno več hranilnih snovi, sami peleti pa so tudi lažje prebavljivi; v želodcu ne nabreknejo, ampak razpadejo. Posledica je manj obremenjena prebava, manj napihovanja in manj vetrov, zmanjša pa se tudi verjetnost za zasuk želodca pri pasmah, ki so k temu podvržene. Brez težav jih lahko mešate s surovo ali kuhano hrano in to v istem obroku.

Hladno stiskana hrana je primerna za vse pse vseh starosti in je najboljši kompromis med naravnim in praktičnim.

Zdravi dodatki za krepitev imunskega sistema

Naturavetal je recepturo hladno stiskane hrane razvil na način, ki bo všeč tudi največjim zagovornikom naravne hrane za pse. Poleg hladnega stiskanja, preverjenega human-grade mesa, ki se suši izključno na zraku, njihova receptura hrane vključuje izključno vitamine in minerale naravnega izvora – torej niso jim dodani naknadno, v sintetični obliki, ampak s pomočjo zelišč, začimb in drugih sestavin, ki so že stoletja cenjena v ljudski medicini:

Korenje je odličen vir vitaminov A, D in E, pivski kvas poskrbi za preskrbo z B vitaminom. Potem so tukaj še banane, ki so vir vir različnih vitaminov in mineral, glavna vitaminsko-mineralna bomba pa je nedvomno izvleček morskih alg. Peteršilj, artičoke, koromač in regrat skrbijo za aktivno presnovo. Diatomejska zemlja pomaga pri ohranjanju zdravja in ravnovesja prebavnega trakta. Spodbuja nastajanje kolagena, kar posredno vodi k lepši koži in dlaki. Namesto sintetičnih konzervansov pa Naturavetal uporablja naravne: glino, olja in alge.

Aktivnih sestavin, s katerimi pri Naturavetalu zagotavljajo optimalen dnevni vnos vitaminov in mineralov je sicer še več, razlikujejo se tudi od posameznega okusa peletov – izbira je zares ogromna! Od “klasičnega” piščanca in govedino do kunca in lososa, ki so običajno prva izbira občutljivih psov in alergikov, pa tudi jagnjetina ne manjka.

Naturavetal peleti so lahko lomljivi, tako da jih bodo z lahkoto pregriznili tudi starejši kužki. Za manjše pse so na voljo tudi manjši peleti.

Kakršnekoli druge zdravstvene primanjkljaje psa lahko uspešno blažite s pestrim naborom Naturavetal dodatkov, prav tako na osnovi naravnih sestavin (šipek, mešanica zelišč, zelenoustna školjka …), ki so primerni za uživanje ob specifičnih zdravstvenih težavah.

Skrb za zdrav imunski sistem naj postane način življenja

Stremenje k zdravemu in močnemu imunskemu sistemu ne sme biti hobi, ampak primarna skrb – pri ljudeh in živalih. Dober imunski sistem je prva zaščita pred zdravstvenimi težavami in najboljša bergla, ki pomaga, ko in če pride do težav. Hrana je eden izmed glavnih gradnikov, a nikar ne pozabite tudi na mentalno stimulacijo, s katero pes razvija in krepi kognitivne sposobnosti ter seveda na zadostno mero gibanja v naravi.

In ja … peletke lahko uporabite tudi kot priboljšek na sprehodu 🙂

Celotno ponudbo Naturavetal hladno stiskane hrane si lahko pogledate tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.