Domov » Ostalo » Kako s psom preživeti zadnje dni decembra?

Kako s psom preživeti zadnje dni decembra?

Objavljeno v Ostalo

Medtem ko je praznično vzdušje praktično na vrhuncu in se zvečer radi podružimo na kuhanem vinčku ali pa se odpravimo v mesto gledat lučke, se za veliko živali in njihove skrbnike začenja najhujše obdobje v letu.

Imejte pse na povodcih!

Vsako leto (in pretekli dnevi niso nobena izjema) na Facebooku spremljam objave o izgubljenih psih, ki so izgubljeni zato, ker so se ustrašili poka in zbežali. December res ni čas, ko bi se delali pretirano samozavestne in se okoli hvalili, kako pes uboga vse in zato ne potrebujete povodca. Petarda lahko poči precej nepričakovano, pes se ustraši in v trenutku groze zdirja neznano kam. Prišparajte si nevšečnosti in dodaten stres ter povodec uporabljajte predvsem zaradi varnosti vašega psa.

Tudi če imate pse na povodcih, a uporabljate ovratnice, imejte v mislih, da se lahko pes v trenutku panike sname z ovratnice. Bi napisala, da dajte bolj zategnit ovratnice, a to ni ravno najbolj humano, veliko bolj smiselno je, če ovratnico zamenjate za oprsnico.

Priprave na novoletni večer

S psom greva vsako leto, 31. decembra, na daljši sprehod v gozd ali na travnike, skratka nekam, kjer preverjeno ne poka. Še vedno nekako upam, da bo dolg sprehod vsaj deloma pripomogel k temu, da bo pes silvestrovanje lažje »prespal«. Zadnje sprehod opraviva okoli 18. ure, potem pa spet okoli 2. ure zjutraj, že na novega leta dan, da je potem mir do jutra. Ure so seveda prilagojene našemu okolišu in če pri vas že ob 18. uri poka kot pri norcih, morate uro sprehoda seveda temu prilagoditi.

Priprava stanovanja in kako “omiliti” pokanje

Dejstvo je, da se pokanja ne da povsem utišati, lahko pa ga vsaj poskušamo omiliti in “prelisičiti”. Vem, če se pes zelo boji petard, vam spodaj našteto ne bo čisto nič pomagalo.

  • Rolete spustim do konca in čeprav to ne pomaga pri zvočni izolaciji, spuščene rolete prestrežejo svetlobne efekte petard, ki nekatere pse prav tako nervirajo.
  • Predvajam pomirjujočo glasbo, za katero upam, da vsaj malo preusmerim pozornost. Letos bom preizkusila pasjiradio.si, če ne bo efekta pa bom prešaltata na katerega izmed youtube kanalov s pomirjujočo glasbo za pse in mačke.
  • V času najhujšega rafala petard je najbolj miren del stanovanja spalnica, kamor se pes najraje odmakne. Na silvestrovo mu zato košaro, ki je običajno v dnevni sobi, namestim v spalnico. Običajno sem mu vanjo namestila še kak priboljšek, ker sem upala, da se bo z njim zamotil, a je bil stres prevelik in ga niti najbolj slastne pregrehe niso premamile.
  • Ob pokih petard poskušam čim manj reagirati, čeprav mi to ne uspe vedno. Saj veste, kako nekatere petarde počijo, zvok je bolj podoben eksploziji granate. Naj se sliši še tako absurdno, a se zaradi pokanja petard poskušam čim manj sekirati in biti v stresu zaradi psa, zato da ne bi pes bil potem še bolj v stresu, ker sem jaz v stresu. Saj veste, kako psi nase »vlečejo« naš stres.
  • Psa ne tolažim, temveč se poskušam obnašati, kot da je to dan kot vsi ostali. Ob res hudih rafalih poskušam preusmeriti pozornost s piskajočo žogico ali njegovo najljubšo igračo. Včasih pomaga, včasih ne, važno je, da najdete nekaj, kar bo pomagalo vašemu psu!

Če pa imate psa zunaj, mu vsaj na ta večer dovolite vstop v hišo in kolikor toliko mirno preživetje noči …

Poskrbite tudi za mačke

Poki petard vznemirjajo tudi mačke. Čeprav moj pes ni ravno plašne sorte in poke petard relativno dobro tolerira (se ne trese, ne cvili, ni v grozni paniki, a daleč od tega, da bi mu bilo vseeno), je z mačko popolnoma druga pesem. Tako kot pes se tudi ona najraje zateče v spalnico, pod posteljo, kjer potem tresoče in z razširjenimi zenicami preživi večino večera. Letos je prvič na Bachovi rešilni mešanici in upam, da ji bo vsaj nekoliko olajšala najdaljšo noč v letu.

Če je vaša mačka notranje-zunanja ali izključno zunanja, ji vsaj na to noč omogočite bivanje v stanovanju ali ji uredite varno zavetje, kamor se bo lahko skrila pred poki petard in ljudmi s čudnimi idejami.

Nekaj konkretnih rešitev, kako pomiriti psa ali mačko >>>

Metanje denarja v luft

Kuža Ron je umrl, ker se je ustrašil poka petarde. Foto: Facebook
Kuža Ron je umrl, ker se je ustrašil poka petarde. Foto: Facebook

V pokanju se resnično ne skriva nič dobrega in pozitivnega, vsako leto lahko beremo o zgolj groznih posledicah, ki jih za seboj puščajo petarde, pa naj bo to na ljudeh (točno veste, katero zgodbo imam letos v mislih) ali živalih – letos je nastradal kuža Ron, ki se je ustrašil poka petarde, preskočil ograjo, se porezal in umrl. Kolateralna škoda, bi kdo rekel … hja, za nekoga kolateralna škoda, za druge enakopraven član družine.

Ne morem si niti predstavljati, kakšen stres doživljajo prostoživeče živali po centrih večjih mest poleg petard dodatno vznemiri še ognjemet, ki je za moje pojme na enaki predjamski mentaliteti kot petarde. Se do danes res še nismo naposlušali vseh možnih zvokov pokanja? Imamo res toliko denarja, da ga lahko mečemo v luft, pa naj bo to v obliki petard ali ognjemeta?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.