Domov » Ostalo » Prvi maj – prve priprave na poletje

Prvi maj – prve priprave na poletje

Objavljeno v Ostalo

Prvo topli dnevi prinesejo prve poletne nevšečnosti. Če boste prihajajoče praznike preživeli na morju, upoštevajte, da je tam že skoraj poletje 🙂

Nujno potrebujete nekaj proti filariji.

Filarija ali srčna glista je lahko za psa usodna, ker se običajno odkrije prepozno, da bi zdravljenje še bilo uspešno. Filarija pri psih se prenaša s piki komarjev, povzroča težave s pljuči in srcem, okužbo pogosto spremlja pasivnost psa, težko dihanje in splošna oslabelost. Je nadloga, ki ji ni para in ena izmed tistih stvari, kjer sodobna medicina premaga “naravno življenje”. Posledice so lahko usodne, ker filarijo pri psih običajno odkrijemo prepozno (klopa vidiš, a ne?). Za pse se priporoča jemanje tablet 1-krat mesečno, nekje od aprila/maja do oktobra/novembra, obstaja tudi tekočina in ampule. Najbolj praktična se mi zdi tableta, dobite jo pri veterinarju.

…nekaj proti klopom.

Bolhe in klopi obožujejo vlago in če se odpravljate kam na morje, boste gotovo kakšnega pobrali. V prvi vrsti morate seveda poskrbeti za ustrezno zaščito, nič pa ne bo odveč, če boste spakirali še pinceto proti klopom in kaj za preventivo. Nekaj domačih receptov si lahko ogledate tukaj, ampule pa so itak klasika.

…nekaj proti driski.

V torbo si spakirajte živalsko oglje ali farmatan prašek, ki bosta pomagala ob prebavnih težavah. Vzroki za drisko pri psu so različni, lahko so tudi pogojeni s stresom – menjava okolja ali pitjem slane vode. Vem, da psu ne boste dajali slane vode, ampak če se bo kopal v morju, bo mimogrede zaužil določeno količino slane vode, ki lahko povzroči drisko. V tem primeru vam preparati proti driski ne bodo pomagali, ker se mora telo “spucat”, enako velja za stresno drisko. Če je pes bolj občutljive sorte, to upoštevajte.

Piknik hrana za psa – čevapčiči&co

Prvi maj je čas piknikov in mastne, težko prebavljive hrane, največkrat so to (svinjski) čevapčiči in odličen, masten sir. Pustimo ob strani dejstvo, da taka hrana ni dobra niti za vas, kaj šele za psa; od enega čevapčiča mu ne bo nič hudega, a naj ne bo piknik hrana njegov glavni obrok. Obstaja namreč velika verjetnost, da bo naslednji dan na sporedu driska.

Ne puščajte psa v avtomobilu.

Čeprav dvomim, da ste tukaj taki bralci, ki bi to dejansko naredili, ampak vsako leto me stisne v srcu, ko slišim za kužka, ki umre zaradi vročinskega udara. Če vidite zaprtega psa v avtomobilu na žgočem soncu, ukrepajte. Preden razbijete šipo, pokličite 112 in vam bodo dali napotke, kako naprej ravnati, sicer vas lahko kdo toži, da ste poškodovali tujo lastnino.

Prilagodite ure sprehodov.

Čeprav ni še poletje, je spomladansko sonce lahko zelo zahrbtno, sploh na Obali, kjer ob 14h popoldne žge tako, kot če bi bili junija. Upoštevajte to, ko greste na dopustu s psom na sprehod. Sprehajanje ob morju je zelo mamljivo, a ob pravi uri, poleg tega ne pozabite na pitno vodo, ker psi zdaj postanejo hitreje dehidrirani.

 

 

 

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.