Domov » Mačke » Pesek za mačke: katerega izbrati?

Pesek za mačke: katerega izbrati?

Objavljeno v Mačke

Pesek za mačke lahko marsikateremu mačjemu skrbniku povzroči kak dodaten siv las, še preden sploh dobi mačko. Proizvajalci se nenehno trudijo, da bi na trg poslali najboljši pesek za mačke, z najboljšo vpojnostjo in za najlažje vsakodnevno čiščenje; normalno, le kdo bi napisal, da njihov pesek v resnici ni tako zelo vpojen in če ne boste vsak teden v celoti zamenjali posipa, bo iz mačjega stranišča zaudarjalo po urinu? A podobno kot pri vseh ostalih mačjih zadevah velja, da je najboljši pesek za mačke tisti, ki odgovarja naši mačji princesi.

Pesek za mačke – kaj vse obstaja?

Ponudba na trgu je zelo razgibana, od biorazgradljivih do zelo vpojnih, takih s kristalčki ali z vonjem otroškega pudra, sivke, jabolk ali cvetlic. V osnovi pa se posip za mačke deli na 3 kategorije:

Sprijemljivi peski za mačke

Sprijemljivi peski so običajno narejeni na osnovi bentonita (glina), obstajajo bolj grobo in manj grobo mleti, taki z vonjem ali brez. Prednost tovrstnih peskov je, da se načeloma hitro sprimejo, zaradi česar je dnevno čiščenje mačjega stranišča enostavno. Zakaj načeloma? Ker se vsi peski ne sprimejo enako hitro in nekateri že zelo hitro pošteno zasmrdijo, navkljub rednemu čiščenju. Zaradi tega je treba pogosteje menjavati celoten posip v mačjem stranišču, zaradi česar na mesečni ravni porabimo tudi več peska – in več denarja, zato nizka cena tovrstnih peskov ne more ostati upravičena. Taka je moja izkušnja, sploh ko sem uporabljala Hofer in Lidl pesek za mačke.

Sprijemljivi peski za mačke nekaterim mačjim skrbnikom niso po godu, ker se pesek lahko hitro raznosi po stanovanju. Temu se lahko izognemo tako, da pred mačje stranišče namestimo predpražnik za mačji WC, ki bo prestregel pesek. Preverjeno pomaga, bistveno bolj kot pesek, ki je narejen zato, da se manj sprijema na mačje tačke. Predpražnik nekajkrat na teden posesamo ali stresemo in problem s peskom po stanovanju je rešen.

Od sprijemljivih peskov za mačke mi najbolj “diši” Tingerino Canada, ki je brez dodanih vonjav (parfumov) in na osnovi naravne gline.

Pesek za mačke brez sprijemanja (kristali, silikon oz. silikatni geli)

To je ti. »kristalni mačji pesek«, ki naj bi bil veliko bolj praktičen od sprijemljivega mačjega posipa. Ker na poseben način veže velike količine tekočin in vonjav, proizvajalci pravijo, da čiščenje mačjega WC-ja ni več treba opravljati vsakodnevno, posledično naj bi mačji pesek s kristali bil veliko bolj ekonomičen od tistega, ki je narejen na osnovi gline in je sprijemljiv, poleg tega lahko nekatere »kristalne« mačje peske tudi kompostirate. V primerjavi s peski, ki so narejeni na osnovi gline, se »kristalni mačji peski« ne prašijo, kar nekatere mačke zelo cenijo in posledično s pridom uporabljajo mačje stranišče.

Vse kristalne peske za mačke si lahko ogledate tukaj. Priporočam, da izberete take, ki niso pobarvani in so čim manj odišavljeni.

Po mnenju nekaterih, ki imajo doma več mačk, se kristali ne obnesejo najbolje, saj je mačje stranišče bolj obremenjeno in posledično tudi kristali slabše vpijajo. Če imate doma več mačk in želite uporabljati kristale, nabavite dodatno mačje stranišče.

Biorazgradljiv pesek za mačke

V duhu naravnega je to definitivno moj favorit, a kaj ko se moja mačka s to izbiro ne strinja in vztraja pri uporabi sprijemljivih peskov. Biorazgradljiv pesek za mačke je običajno narejen iz recikliranega papirja, žagovine, slame in drugih rastlinskih materialov, ki jih lahko brez težav kompostirate. Nekatere biorazgradljive peske za mačke promovirajo kot take, kjer lahko mačje lužice in potičke brez težav odvržete v vaše stranišče, česar pa ne priporočam na podlagi osebnih izkušenj, saj ni razpadlo tako, kot bi moralo in posledično se je odtok rahlo zamašil. Biorazgradljivi peski za mačke so sicer naravni, a ko sem ga nekaj časa uporabljala, je navkljub pokritemu mačjemu stranišču frčal praktično po celem stanovanju, pa niti mačka ni bila preveč navdušena nad njim, saj je potrebo takrat opravila raje pred straniščem kot pa v njem.

Čeprav sem sama zagovornica naravnih rešitev, mi je zelo všeč, če nimam polulanega stanovanja in kakcev tam, kamor ne sodijo. Ni pa rečeno, da bo pri vas enako; preizkusite in poročajte!

Biorazgradljiv pesek za mačke dobite tukaj.

Še nekaj namigov za bolj mirno življenje:

 • Če se vam zdi, da pesek brez vonja začne hitro zaudarjati po urinu, v posip zmešajte nekaj sode bikarbone, ki bo nase vezala neprijeten vonj. Preverjeno pomaga in čiščenje mačjega stranišča zaradi tega ne bo nič kaj drugačno.
 • Ne glede na to, kako kakovosten mačji pesek uporabljate, ne pozabite na generalno čiščenje mačjega stranišča
 • Če želite mačko navaditi na nov pesek, naredite to postopoma, saj mačke niso ravno ljubiteljice velikih sprememb 🙂 Mačji pesek, ki ste ga kupili na novo, počasi mešajte z obstoječim posipom, dokler se princeska nanj ne navadi (če se sploh).

Kateri je torej najboljši pesek za mačke?

Osebno preferiram pesek za mačke brez vonja, ker če nekaj diši nam, ni nujno, da bo dišalo naši mački, prav tako bi izbrala pesek za mačke, ki je brez barvil, navkljub trditvam proizvajalcev, da je barvan z varnimi barvami za živila. Podobno kot pri vseh drugih stvareh, tudi pri pesku za mačje stranišče velja, da manj kot ima dodatkov, bolj je “naraven”, a posledično tudi manj praktičen in hitreje zasmrdi. Kristali so mi sporni predvsem iz higienskega vidika, ker če mačje stranišče očistiš zgolj na 1 teden ali celo 1-krat mesečno, kot obljubljajo nekateri proizvajalci, to ravno ne more biti najbolj higienično, vpojnost gor ali dol. Sicer pa se bojim, da se pri mačkah ne moremo odločati namesto njih; najboljši pesek za mačke je tisti, ki ustreza vaši mački in tega ne morete vedeti, dokler ne preizkusite različnih variant. Sama sem začela s klasičnim »sprijemljivim« peskom za mačke, preizkusila biorazgradljivega in kristalnega, ter se kasneje spet vrnila na klasičen »fino mlet« pesek na osnovi bentonita. Ampak to je samo moja izkušnja, poznam kar nekaj mačjeljubcev, ki so zadovoljni s kristalnim peskom, saj njihove mačje princese blazno moti prašenje glinenih peskov (ki v resnici ni tako hudo!)..

Kako boste vedeli, če ste izbrali dober pesek za vašo mačko? Najboljši pokazatelj ustrezne izbire je ta, da mačka potrebo opravlja v mačjem stranišču in ne poleg njega.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Gourmet
  | Odgovori

  Tale zaključek, da naj mačka odloča o tem, kateri pesek ji je prijeten, ni najboljši. po moji nedavni izkušnji. Oba mucka z veseljem hodita na wc z drobnim peskom. Ko sem pese odnesel na bioresonančni test, je sledila takojšnja prepoved. Tako je to.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   objava je mišljena zelo na splošno in ni namenjena reševanju specifičnih in individualnih zdravstvenih težav posamezne mačke. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.