Domov » Ostalo » Pešpot Izola – Koper: sprehod s psom

Pešpot Izola – Koper: sprehod s psom

Objavljeno v Ostalo

… ali Koper – Izola: kakor vam paše in odvisno od tega, s katerega konca prihajate. Kot čistokrvna Izolanka sem obalno cesto seveda raziskovala z domačega konca.

Obalno cesto Izola – Koper so zgradili leta 1837 in jo poimenovali Riva lunga (Dolga obala). Dolga leta je povezovala Izolo in Koper (primarno je bila mišljena za povezovanje obalnih mest s Trstom), z njenim zaprtjem pa smo dobili nekaj več ( cca. 5 km) funkcionalne obale in morja za uživat. Planov, kako jo urediti, je že ogromno. (vir)

Cesto so za promet zaprli že 20. marca 2017, nakar so začeli z urejanjem poti; cesta je razdeljena na kolesarski del in del za sprehajalce, še vedno pa je ohranjena »pešpot« tik ob morju. Dostop do morja ni najbolj idealen in je bolj kot ne improviziran (več na fotkah spodaj), čeprav naj bi se to kmalu uredilo.

Pešpot Izola – Koper je primerna praktično kadarkoli v letu

Pešpot Izola – Koper je odlična ideja za sprehod ali izlet s psom, skoraj v vseh letnih časih, čeprav je v vročih mesecih morda malo nepraktična, saj popoldan na poti ni sence. V pozni jeseni pa lahko posončimo naše in pasje kosti, pozimi, ko piha burja, se lahko nadihamo svežega morskega zraka, medtem ko so pomladanski dnevi nadvse prijetni za martinčkanje.

Fotogalerija

Sprehod je nezahteven, zato je primeren tudi za pse, ki so recimo gibalno ovirani (ni nobenih vzponov, pot je »cemenitrana«, ker je prej to bila cesta), vmes pa lahko posedite na lesenih klopcah s pogledom na morje in si tako spočijete telo in duha 🙂

Od Izole do Kopra boste peš potrebovali cca. 1 uro, odvisno od tega, kako hitro hodite, kolikokrat si boste vmes odpočili in koliko bo imel vaš pes dela z vohanjem. Ne pozabite potem temu prišteti še 1 ure, ki jo potrebujete za pot nazaj. Z Ronom še nisva prehodila celotne poti, običajno se obrneva pred Žusterno (Izola – Žusterna = cca. 40 min v eno smer), to pa tudi zato, ker se tam začne promet oz. je vzporedna cesta prometna.

Ker je obalna cesta priljubljena med kolesarji in drugimi rekreativci, navadnimi sprehajalci in mamicami z vozički, imejte psa na povodcu, saj nikoli ne veste, kdo vas čaka za ovinkom. Prav tako pobirajte iztrebke za vašim psom.

Pešpot Izola – Koper: kako do nje?

V GPS vpišite koordinate 45.5421623, 13.6756752 ali poglejte na Google zemljevid za to lokacijo. Na voljo je več kot preveč parkirnih mest, seveda pa se lahko na sprehod odpravite tudi peš, iz centra Izole.

Uživajte!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Urška
  | Odgovori

  Super ideja – že tista za izlet do plaže Bele skale se mi je zelo dopadla, pa tudi tale cesta, ki so jo sedaj zaprli, mora biti fajn za en daljši sprehod. 🙂 Mi smo nazadnje, ko smo želeli nekam k morju in nismo vedeli kam, šli iz Ospa do Socerba. Tudi super. Včasih idej kam s psom kar malo zmanjka, tako da zelo pozdravljam takšne objave. 🙂 Lp!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hvala Urška! Imam še kar nekaj idej za izlete/sprehode na zalogi, tako da bosta lahko pomald in poletje avanturistično obarvana. Osp in Socerb sta tudi super!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.