Domov » Ostalo » Pet FOOleD ali kako močno nas nategujejo?

Pet FOOleD ali kako močno nas nategujejo?

Objavljeno v Ostalo

Bolj, kot smo si kdajkoli upali pomisliti! Pet FOOleD je nizkoproračunski dokumentarec, ki je nastajal zadnjih 6 let in prikazuje tisto plat industrijsko procesirane hrane za pse, ki je v bistvu nihče ne želi poznati ali pa se o njej ne sprašuje. Film je režiral Kohl Harrington, glavna inspiracija in pobudnik projekta pa je Michael Fossat ter, jasno, njegov pes, ki se je neprestano praskal.

Pri nastajanju dokumentarca ni sodeloval nihče od velikih, kljub temu, da so bili večkrat pozvani za izjavo. So pa zato svoje povedali Karen Becker, holistična veterinarka ter velika zagovornica surove hrane in njena kolegica Barbara Royal,  Susan Thixton, ki se ji je življenje spremenilo potem, ko je izvedela, da ima določena briketirana hrana rok trajanja tudi do 25 let, pa žensko, ki je tožila celotno industrijo hrane za živali ter več pasjih skrbnikov, ki so svoje živali izgubili zaradi toksičnih sestavin v briketih ali priboljških ter še nekaj drugih zanimivih ljudi, ki argumentirano prikažejo tisto drugo plat industrijsko pripravljene hrane za živali, o kateri se ne govori na glas.

Kar ne veš, to ne boli!

Kaj se v resnici skriva v teh popolnih briketih, kam nas pripelje sledljivost sestavin? Ali pravzaprav to sploh želimo vedeti? In če je res tako hudo, se po drugi strani sprašujejo skeptiki, zakaj ni nobenih študij, ki bi dokazovale to opevano “škodljivost” briket in “učinkovitost” surove hrane za pse? Odgovor na slednje vprašanje nam v dokumentarnem filmu nakaže Karen Becker, ki pravi, da se študije praktično začnejo in končajo tam, kjer je denar – in industrija procesirane hrane za pse letno obrne več milijard dolarjev dobička.

Dalje dodaja, da so brikete vrsti (mačkam in psom) najmanj primerna hrana in ne najde nikakršnega smiselnega in argumentiranega razloga, zakaj bi neko določeno vrsto živali hranil z njim neprimerno hrano, razen seveda, da so nas v zadnjih 100 letih ta veliki uspeli prepričati, da je to prav. In to je samo vrh ledene gore …

Neprimerne in netransparentne sestavine

Primerne sestavine v hrani za pse so tiste, ki trenutno pridejo prav industriji hrane za živali, na žalost pa so daleč od tega, da bi bile v resnici tudi primerne za živali, poudarja Barbara Royal. Niso pa problematične samo neprimerne sestavine, kot so pšenica, soja in koruza, vprašljiva je tudi sama sledljivost sestavin, ki lahko pripelje tudi do raznih povoženih živali, živali, ki so umrle zaradi neznanih vzrokov ter odpadkov od odpadkov, ki so daleč od popolnih živil, opevanih na embalaži.

10 let od največjega odpoklica briket v zgodovini Amerike

V filmu je tudi veliko govora o doslej največjem odpoklicu hrane za živali: marca 2007 so v Ameriki po več primerih smrti živali zaradi odpovedi ledvic odpoklicali 60 milijonov (!) kontaminiranih briket in konzerv različnih proizvajalcev, med drugim tudi nam poznana Royal Canin in Hill’s. 60 milijonov se morda sliši veliko, a v resnici je to predstavljalo zgolj 1 % (!) ponudbe hrane za pse na trgovinskih policah.

Podrobnejša raziskava je odkrila, da se je vir težave skrival v masovnem kupovanju določene sestavine (pšeničnega glutena) iz ene in iste kitajske tovarne. Pšenični gluten v resnici ni bil to, za kar se je prodajal, poleg tega pa je vseboval visoko vrednosti melamina in cianurjeve kisline. Rezultat se je odrazil v smrti več 1000 (!) živali.

Kakšne sankcije so temu sledile? Nobene. Kolo se namreč vrti dalje, saj je življenje živali v Ameriki ocenjeno na zelo malo denarja. Pravzaprav se po njihovih zakonih žival šteje za lastnino in tako se ta velikim še vedno bolj splača pokriti morebitne stroške odškodnine zaradi smrti kot poskrbeti za optimalno varnost.

Priboljški, ki ubijajo

Podobna zgodba se še vedno dogaja s priboljški, ki jih veliki množično kupujejo na Kitajskem (v isti tovarni), različna je samo embalaža. Gre za posušene trakove piščančjih prsi, ki naj bi v zadnjih devetih letih povzročili več smrti živali. Ker pa zaenkrat še niso dokazali točne škodljive sestavine, se tej priboljški še vedno prodajajo!

“Ampak brikete priporočajo veterinarji”

Nedavno nazaj so (kaj pa je 50 let?) zdravniki priporočali cigarete, še več, obstajale so TV reklame z zdravniki, ki so promovirali in priporočali določeno znamko cigaret. Danes se nam to zdi nezaslišano, smešno in bizarno, pa vendar – a vidite vzporednico? Morda tisti, ki to priporočajo, niso vedno seznanjeni o tem, kako škodljivo je …, je samo eden izmed argumentov, ki ga v zameno za to vprašanje posredujejo avtorji in nastopajoči v dokumentarcu. In kot poudari Beckerjeva, se veterinarji običajno zanašajo na raziskave, relevantnih raziskav na temo surove prehrane pa ni, ker … preberite še enkrat 1. odstavek ali pa, še bolje, poglejte si film.

Kje si lahko ogledate dokumentarec?

Pet FOOleD si boste najlažje ogledali na spletu:

 • Vimeo – izposoja za 48 ur stane okoli 4 €, download okoli 10 €, kar je simboličen znesek in znak podpore.
 • iTunes
 • Netflix

Za več informacij pa lahko obiščete tudi njihovo spletno stran ali jih obiščite na Facebooku.

Ne, film vam ne bo odgovoril na vprašanje, ali je boljša surova ali kuhana hrana in v kakšnih razmerjih naj bodo sestavine – v tem kontekstu to postane zelo trivialno vprašanje – temveč zato, ker po ogledu filma ugotoviš (upam), da je praktično katerakoli hrana bistveno boljša od briketov ali pa te kot potrošnika naredi tako izbirčnega, da postaneš nočna mora za večino prodajalcev. Če pa se tolažite, da se to dogaja samo v Ameriki … zaradi globalizacije tudi Amerika ni več tako daleč, kot je bila nekoč.

Ne sodi knjige po platnicah, torej ne sodi briket po embalaži ali – sestavinah!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

5 Responses

 1. MasaH
  | Odgovori

  Zato je moj pes na surovi prehrani, ki jo jemljemo iz 2 kmetij in poznamo njihov nacin ravnanja z zivalicami ??
  Tudi kar se priboljskov tice kupujemo samo suho posuseno meso (in jaz osebno se izogibam piscanca, cisto iz razloga ker vem kako se industrija potrudi da hitro zraste..)

 2. Ziga
  | Odgovori

  In točno zato hranim svoje pse z briketi, ki so narejeni v skladu s HACCP sistemom, brez soje, pšenice, koruze in podobnega sranja ter s sestavinami certificiranega porekla kakovosti humane prehrane… in se izogibam velikim multinacionalkam… saj ni vse črno in belo 😉

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Definitivno boljše od povprečja, ampak še vedno gre za ekstrudirano hrano, zaradi česar so peleti mnogo boljša izbira za vse, ki želijo svoje pse hraniti s popolnimi obroki iz vrečk. V neoporečnost sestavin pa sem prepričana samo takrat, ko sama naredim obrok iz osnovnih živil, ne glede na to, ali delam zase, za psa ali mačko. BIO jota v loncu ali EKO lazanja je še vedno industrijsko procesirana hrana 🙂 In ni človeka, raziskave ali inštitucije, ki bi me lahko prepričala, da je procesirana hrana boljša kot sveža. So pa kompromisi in znotraj teh boljše in slabše izbire.

 3. Simona
  | Odgovori

  Dokumentarec je tudi na Netflixu. 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Res je Simona in hvala za opozorilo. Ko sem pisala ta prispevek, ga še ni bilo na Netflixu, tako da dodajam povezavo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.