Domov » Priporočam » Pisan zajtrk s surovim jajcem

Pisan zajtrk s surovim jajcem

Objavljeno v Priporočam

Tokrat sem se odločila za preprosto kombinacijo mesa, zelenjave, organov, obrok pa sem dopolnila s posladkom, ki ga imamo doma čisto vsi. Ocena: +5!

Sestavine, količina in recept

  • 70 % mišičnega mesa jelena
  • 20 % zelenjave
  • 10 % organi (srce)
  • Kot dodatek: surovo jajce z lupino

Pa še v gramih (za 30 kg težkega psa, ki dnevno dobiva 600 g hrane oz. 2 % telesna teže): cca. 210 g mesa + cca. 60 g zelenjave + cca. 20 g srca + veliko jajce z lupino. Prosim, imejte v mislih, da so to samo informativne vrednosti, količina hrane in razmerja so seveda vedno odvisna od starosti in aktivnosti psa ter specifičnih in individualnih potreb.

Sestavine

Jelenje (divjačinsko) meso je precej močna beljakovina, ki jo lahko pri občutljivih psih brez težav kombiniramo s katerim bolj pustim in manj »težkim« mesom (kunec, piščanec, puran …). Po drugi stran pa je zelo cenjena pri psih, ki so bolj aktivni in na dnevni ravni potrebujejo izdatno mero odličnih beljakovin. Naj še omenim, da Petmanov jelen vsebuje samo mišično meso (torej brez drobovine in kosti), zaradi česar ga lahko na enostaven način kombiniramo s surovimi mesnatimi kostmi in organi ter tako dosežemo uravnoteženo prehrano, pri kateri 60 do 80 % obroka predstavlja mišično meso, 10 % mesnate kosti in organi, preostali del pa sveža zelenjava ali drugi dodatki. Podobno kot drugi manj pogosti beljakovinski viri, je tudi jelen primeren za pse alergike in take, ki so na izločevalnih dietah.

Velika prednost Petman Compact mesa, kamor spada tudi današnji jelen je, da lahko 500 g paketek mesa na enostaven način prelomite na pol; polovico odtajate in porabite, druga polovica pa lahko počaka v skrinji do nadaljnje uporabe.

Mišično meso sem dopolnila z zelenjavno-sadno kombinacjo špinače, brokolija, korenja, jabolka in ovsenih otrobov, ki smo jih v obliki polpetk spoznali že v mesnem double-mix receptu. Zelenjavno-sadni polpetki so sveže zamrznjeni, poleg tega pa so pripravljeni tako, da jih pes najlažje prebavi (zelenjava je pretlačena). Priporočeno doziranje: 1 zelenjavni polpet na 10 kg/na dan. Odmrznjene lahko brez težav pospravimo v hladilnik, kjer bodo počakali do 24 ur.

Sem pa tokrat izpustila meni (in psu) zelo priljubljena jetra ter jih nadomestila z govejim srcem, ki je, kot pravi Ian Billingurst, zelo dobro za srce. Tako kot z ostalimi sestavinami v pasji hrani je fino, če kolobarimo tudi z drobovino: enkrat ponudimo surova jetra, drugič ledvice, tretjič srce, potem pa morda vranico, ki je odlična za imunski sistem. Organi vedno predstavljajo 5 do 10 % obroka, v večjih količinah lahko zelo pospešijo prebavo. Če psa komaj navajamo na surovo hrano, organe izpustimo ter jih ponudimo komaj čez 10 do 14 dni, ko je pes že navajen na nov prehranjevalni režim. Petmanova drobovina je enostavna za doziranje: 1 kocka je cca. 5 g, zato je doziranje enostavno tudi za najmanjše pse.

Kaj pa surovo jajce? To je najbolj praktičen, poceni in zdrav pasji posladek, ki ga lahko ponudite svojemu psu; super živilo bi mu lahko rekli, če bi uporabili marketinški izraz. Sama ga ponudim celega, z lupino vred (jajčne lupine lahko sicer posušimo in zmeljemo v prah, so odličen vir kalcija in fosforja v idealnem razmerju), približno 1 do 2- krat tedensko. Če še vedno verjamete, da pes ne sme jesti surovega beljaka, ponudite samo rumenjak; sicer pa je jajce odličen vir A, D in E vitaminov, fosforja, kalcija ter drugih pomembnih hranilnih snovi, skratka odličen in priročen dodatek k doma pripravljenim obrokom. Če se le da, kupujmo jajca ekološke vzreje.

Evo ga, pa ga imamo: še en v vrsti odličnih receptov, ki poskrbi za uravnoteženo doma pripravljeno pasjo hrano 🙂

Hitra povezava do ključnih sestavin

Vse sestavine za ta obrok so na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano!

Tukaj preveri Petman Compact jelena in blisterje z drobovino ter Vital power sadno-zelenjavne polpete >>>

NE SPREGLEJ!

Pošlji mi fotko tvojega doma pripravljenega obroka (ali pa jo na FB-jo označi #petmanrecepti in sodeluj v nagradnem žrebanju ? Decembra bo Petman v sodelovanju z Gali in Nika podaril darilni komplet za pripravo popolnih surovih obrokov!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.