Domov » Surova hrana za pse » Pivski kvas za psa: več kot samo vir B vitamina

Pivski kvas za psa: več kot samo vir B vitamina

Pivski kvas za psa vedno pogosteje zasledimo kot odlično naravno prehransko dopolnilo, tudi kot obvezen dodatek k prehrani za tiste pse, ki se hranijo izključno s surovim mesom. Pivski kvas ima lahko za psa številne prednosti, z njegovo uporabo pa moramo biti pozorni pri alergičnih psih. Od tod tudi izvira dvoličnost pivskega kvasa; psi, ki so alergični na kvas, bodo prav gotovo slabo odreagirali tudi na pivski kvas. Če pa kuža nima težav, lahko pivski kvas predstavlja odlično popestritev obroka s pozitivnimi učinki.

Bogata vsebnost B vitaminov in beljakovin

Pivski kvas je bogat z beljakovinami, B vitamini (zlasti B1, B2, B6), ki med drugim vplivajo na zdravje kože, dlake, čvrste kremplje in živčni sistem ter s kromom in selenom. Zaradi visoke vsebnosti z antioksidanti ga nekateri holistični veterinarji priporočajo za celostno krepitev imunskega sistema, zaradi vsebnosti določenih sestavin pa naj bi se odlično obnesel kot naravni repelent, saj naj bi odganjal bolhe in klope. Izkušnje s pivskim kvasom kot naravnim repelentom so seveda različne – tako kot so si različni psi – za večji učinek proti zajedavcem ga je fino kombinirati s česnovim oljem, sicer pa zdaj verjetno že itak vemo, da se zaščita psa začne pred izbiro (naravnega) repelenta 🙂 Poleg vsega naštetega naj bi pivski kvas za pse odlično vplival na zdravo črevesno floro in podpiral razvoj dobrih bakterij.

Pivski kvas za psa torej še posebej koristen, če:

  • Ima kuža težave s kožo in dlako.

Ob dodajanju pivskega kvasa naj bi se bistveno izboljšalo stanje dlake; kožuh naj bi postal bolj svetleč in močan, antioksidanti v pivskem kvasu pa naj bi poskrbeli za zdravo kožo. Še posebej priporočljiv naj bi bil v obdobju menjave dlake.

  • Ima kuža krhke kremplje.

Visoka vsebnost B2 vitamina bo poskrbela za zdrave in močne kremplje.

  • Je kuža pod stresom. 

Psi, ki so pod stresom (nemirnost, ločitvena tesnoba), naj bi hitreje »kurili« B vitamin. V taki situaciji se možgani odzovejo tako, da izločijo še več stresnih hormonov, kar psa pahne v še večjo anskioznost. Pivski kvas za psa, ki je bogat z B vitaminom, naj bi take situacije omilil ali celo preprečil, seveda ob predpostavki, da naredite »kuro« in ne da pivski kvas dodate samo takrat, ko se spomnite.

  • Ima katero od naslednjih težav:

Ugodno naj bi vplival na zdravje diabetikov, nudil naj bi odlično podporo pri večjih obremenitvah in kuža naj bi si po operacijah hitreje opomogel. Če ima kuža tovrstne težave pa je seveda najbolje, da se pred jemanjem pivskega kvasa posvetujete z izbranim terapevtom.

Kako psu dozirati pivski kvas?

Pivski kvas za psa dobite v obliki tablet in kapsul. V tem primeru sledite navodilom o priporočeni količini. Če boste kupili navaden pivski kvas v praški, pa načeloma velja 1 čajna žlička na dan za velike pse, ½ čajne žličke na dan za majhne pse. Vedno začnite z manjšo količino in dozo povečujte postopoma. Če se pojavita praskanje in srbečica, prenehajte z dajanjem pivskega kvasa.

Viri in nadaljnje branje:
www.vetinfo.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.