Domov » Ostalo » Plaža Bele skale – ideja za izlet s psom

Plaža Bele skale – ideja za izlet s psom

Objavljeno v Ostalo

Odkrivanje novih lokacij skupaj psom je vedno zanimivo za oba. Če sklepam po sebi in drugih pasjih kolegih, se skrbniki psov v grobem ločimo na 2 tipa ljudi: take, ki iščemo neobljudene lokacije in take, ki se radi sprehajajo med ljudmi in drugimi psi. Sama spadam v prvo skupino, zato me na Rožniku ali na Šmarni gori ne boste srečali, medtem ko obožujem izgubljanje na bližnjem hribčku čez cesto, kjer lahko hodiš več ur, pa ne srečaš žive duše. Veverice in srne so izvzete 🙂

Izola in Bele skale

Kot čistokrvni Primorki, ki ima psa s prinašalskimi koreninami, so mi dolgi sprehodi ob morju zapisani v genih in dolžnosti, zato bom danes predstavila meni najljubšo in neobljudeno točko slovenske obale, ki je lahko odlična ideja za sprehod ali izlet s psom – plaža Bele skale. Pravzaprav gre za sprehod po obalnem pasu od “pod Belverja” do Belih skal, ki tehnično gledano spada pod Krajinski park Strunjan, ampak v resnici smo še vedno v Izoli. Na sprehodu po tem delu slovenske obale bodo še posebej uživali tisti psi, ki obožujejo morje. Plaža Bele skale je v resnici za divja plaža, zato kopališče ni urejeno in pot ni uhojena. Je pa čista voda in mir, zlasti med poznim septembrom in junijem, ko srečaš le redke sprehajalce. Med sezono, torej nekje od konca junija do avgusta je lokacija nekoliko bolj obljudena, večinoma z ljudmi, ki iščejo mir ali pa s pasjimi skrbniki, ki se poleti pridejo na plažo ohladiti skupaj s psom.

Od Podbelvederja do Belih skal

Avto lahko pustite na parkirišču »Pod Belvederjem«. Spustite se do morja in zavijte levo proti »klifom«, proti Strunjanu. Do Belih skal boste hodili dobrih 20 do 30 min, odvisno od vašega tempa. Kako boste vedeli, da ste prišli na cilj? Ko pridete do ogromnega kupa belih skal, veste, da ste na Belih skalah 🙂  Za ovinkom pa je mesečev zaliv. Pa še nekaj: japonke kot obuvalo  niso primerne, imejte vsaj tevice, teniske ali katere druge čevlje, s katerimi lahko brez težav hodite po kamnih in kamenčkih; če ste pripadniki barefoot gibanja pa itak ne bo težav. Pred odhodom preverite plimovanje morja; ob zelo hudi plimi je pot težje dostopna. Psa imejte pod kontrolo in poskrbite za pasje iztrebke.

Sprehod do Belih skal ni primeren za tiste, ki pričakujete uhojeno pot in družbo ljudi. V tem primeru se raje odpravite po Parenzani.

Fotogalerija

S psom na morje: namesto pasje plaže – divja plaža Bele skale

Ker pot ni v senci in v poletnih mesecih sonce neusmiljeno pripeka praktično ves dan, je ta izlet ali sprehod po mojem mnenju najbolj primeren med septembrom in poznim majem. Če se tja odpravljate poleti na plažo (zaliv Bele skale), se morate temu primerno opremiti: dovolj vode in obvezen senčnik, pod katerim se bo pes hladil med enim in drugim skokom v morje, za vas pa »armaflex«, če ste bolj občutljive sorte in imate radi udobje. Če imate srečo in se na plažo odpravite dovolj zgodaj ali bolj proti večeru, lahko celo najdete kakšen prostor pod katerim izmed redkih dreveščkov, ki se razraščajo ob poti (ampak to je bolj izjema kot pravilo). Lepo se imejte in sporočite, kako vam je všeč plaža Bele skale!

Z namigi za izlete s psom lahko sodelujete tudi vi!

Podelite vaše najljubše (neobljudene) lokacije skupaj z drugimi bralci ZHP-ja. Na e-naslov [email protected] pošljite kratek opis lokacije/poti, njene posebnosti, 3 do 5 fotografij (omejitve navzgor ni) in tako pomagajte tudi drugim presekati “rutino”.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

  1. […] Plaža Bele skale […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.