Domov » Surova hrana za pse » Poceni meso za psa je lahko v resnici drago

Poceni meso za psa je lahko v resnici drago

Objavljeno v Surova hrana za pse

Čedalje več pasjih skrbnikov se odloča, da bo v pasje sklede postreglo svežo hrano, najraje surovo meso. To je prav gotovo super odločitev, če ste pripravljeni se pozanimati in izobraziti o tem, kaj je za psa primerno in kaj ne, da bo na dolgi rok njegova prehrana uravnotežena (samo meso pač ni dovolj).

Jasno pa je, da ni vse samo v uravnoteženost in »popolnosti« obrokov, pomembna je tudi sama kvaliteta mesa, zato vsako poceni meso za psa, ki ga dobite preko takih in drugačnih virov morda ni najboljša izbira. Žalostno pa je, da se večina skrbnikov obremenjuje s tem, kako narediti popoln obrok za psa, hkrati pa psa brez slabe vesti hrani z ostanki od ostankov, za katere se jim niti približno ne sanja, od kod izvirajo, so pa »surovi« in zato »zdravi«. Kao.

Res je, da ni vse v ceni, ampak …

Če gledamo na splošno, prav gotovo popolnoma drži, da visoka cena še ne zagotavlja kakovosti in da nizka cena še ne pomeni, da nekaj ni kvalitetno. Ampak – ko izbirate hrano zase – ali je vaše edino merilo pri nakupu najnižja cena? Se vam poreklo, svežina, lokalnost … ne zdijo pomembni?

Sama se pri nakupu hrane zase in za psa vedno držim pravila, da kupim tisto, kar ima po mojem mnenju najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Pri nakupu surovega mesa za psa pa se, zaradi varnosti in zdravja, držim še nekaterih drugih objektivnih razlogov. In sicer pazim da:

  • je meso ustrezno veterinarsko pregledano, ker ne želim izzvati nepotrebnih težav,
  • mi prodajalec ali proizvajalec omogočata sledljivost mesa,
  • je hrana opremljena z ustreznimi deklaracija v slovenskem jeziku,
  • v primeru nakupa preko spleta dobim meso dostavljeno v termoboxu, še zamrznjeno.

Zakaj? Ker če je nekaj surovo, še ne pomeni, da je za psa zdravo, pa čeprav je biološko primerno. Argument, da »kaj so včasih psi pojedli in preživeli«, zame ni argument in psu želim, tako kot sebi, privoščiti zdravo in uravnoteženo prehrano.

Poleg tega pa imam čez glavo vseh zgodb, ki jih dobim v inbox z obeh strani: takih, ki so kupili poceni meso za psa in končali pri veterinarju, kjer so na koncu ugotovili, da v bistvu niso točno vedeli, kaj so psu dali za jesti ter takih, ki ponujajo razno razne ostanke mesa in se mi po nekaj osnovnih vprašanjih, ki jim jih postavim, ne oglasijo več. In vprašanja so zelo preprosta, recimo: ali je bilo meso predhodno zamrznjeno? Je meso ustrezno veterinarsko pregledano? Itd.

S porastom BARF načina prehranjevanja, kot gobe po dežju rastejo razno razni preprodajalci mesa »na črno«, o čemer sem že pisala in se resnični ne bi ponavljala.

Je poceni meso za psa res vredno potencialnih zapletov?

Koliko me stane priprava hrane za psa?

Splošno pravilo je menda jasno: majhen pes stane malo, velik pes stane (veliko) več. Logično – količina hrane, ki jo mesečno poje čivava, se nemški dogi zatakne za zadnje zobe 🙂 A obstajajo veliki cenovni razponi tudi znotraj psov, ki po kilogramih, pasmi in aktivnost recimo da spadajo v enako kategorijo. Sama za doma pripravljeno hrano za mojega psa (25 kg) porabim okoli 80 do 100 €/mesec, kakšne pa so izkušnje drugih, si lahko pogledate v spodnji FB objavi.

Poceni meso za psa ali kako privarčevati?

Če nimate ravno toliko denarja, da ga lahko mečete skozi okno, je popolnoma normalno, da iščete načine, s katerimi lahko privarčujete. Saj veste, zrno na zrno … Jasno, da se da privarčevati tudi pri nakupu surove hrane za pse in nobene potrebe ni, da bi kakovost trpela:

  • Veliko trgovin za male živali, kjer prodajajo tudi surovo meso za pse, ponujajo take in drugačne akcije ter popuste. Izkoristite jih.
  • Enako velja za mesnice v večjih trgovskih centrih, kjer lahko z raznimi pikami in drugimi točkami zvestobe privarčujete.
  • Pozanimajte se, če izbrani prodajalec nudi količinski popust, popust na gotovinsko plačilo ali kaj podobnega. Če gre za nakup preko spleta in želite privarčevati na poštnini, pa vam vedno »zmanjka«, se povežite z drugimi pasjimi skrbniki in naročilo opravite skupaj.
  • Včlanite se v ZHP klub in pri izbranih ponudnikih kupujte ceneje.

Imejte v mislih, da ta zapis ni nastal zato, da bi ali koga odvrnila od nakupa poceni mesa za psa ali delala posredno reklamo proizvajalcem surove hrane, daleč od tega! Pasje skrbnike želim samo spodbuditi k odgovornemu nakupu ter mogoče osvetliti tisto plat medalje, ki ni jasna na prvo žogo. Dokler je vse vredu, se nihče ne sekira, ko pa bo nekaj narobe, bomo na slabem glasu čisto vsi, ki svoje pse hranimo s surovo hrano. In tega nočemo 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.