Domov » Ostalo » Poletne nadloge: filarija ali srčna glista

Poletne nadloge: filarija ali srčna glista

Objavljeno v Ostalo

Filarija ali srčna glista je eden izmed notranjih parazitov, s katerim ni heca, saj so lahko posledice usodne za psa. Cepivo proti filariji ne obstaja, prav tako ne obstaja noben naraven zvarek, s katerim bi lahko preventivno ali celo kurativno odpravili srčno glisto. Ker so znaki filarioze precej splošni in neizraziti, se srčna glista pri psih se običajno odkrije precej pozno, ko posledic ne moremo več odpraviti. Zanimivo je tudi to, da so za filarijo bolj dovzetni psi kot mačke, ki jih bolezen (zajedavci) redko prizadenejo.

Kaj je filarioza in kdo je najbolj na udaru?

Na kratko in po domače: srčne gliste so paraziti, ki se naselijo v pasjem srčku, žilah in posledično prizadenejo vse življenjsko pomembne organe (pljuča, jetra, ledvice, srce se poveča….). Ličinke srčne gliste prenašajo muhe in komarji, pri nas je Obala najbolj kritično območje. Večina pasjih lastnikov, ki živi na Obali, je s filariozo dobro seznanjena in se odloči za preventivno dajanje tablet proti srčni glisti med majem in oktobrom ali celo med aprilom in decembrom, odvisno od vremena in tega, koliko komarjev je v zraku.

Poenostavljen krog razvoja srčne gliste

Življenjski cikel srčne gliste
Življenjski cikel srčne gliste: od začetnega pika komarja do “odrasle” gliste lahko mine več mesecev. Vir slike: http://irvinevetservices.com/irvine-well-pet-care/heartworm-dogs-cats/

Srčna glista pa lahko napade tudi tiste pse, ki gredo na morje samo “občasno”, bodisi na našo ali hrvaško obalo, na udaru je tudi Italija. Ali boste ukrepali tako, da boste psu dajali tableteproti srčni glisti ali ne, je povsem stvar vaše osebne odločitve in prepričanj, prav pa je, da ste seznanjeni o tem nepovabljenem gostu in znate pravočasno ter pravilno ukrepati. Tablete dobite proti srčni glisti dobite pri veterinarju, za psa, težkega okoli 30 kg stanejo okoli 8 €.

Dejstvi sta dve in sicer da obstajajo lastniki psov, ki živijo na “ogroženih” območjih in psa nikoli ne zaščitijo proti srčni glisti in je tudi nikoli ne dobi (kar pa ne pomeni, da je vaš ne bo!). Drugo dejstvo pa je, da lahko samo en obisk morja pusti dolgotrajne posledice. Ni nujno, je pa možno.

Najboljša in najbolj učinkovita preventiva, ki pa ni 100 % mogoča, je, da psa 100 % zaščitite proti pikom komarjev. Hm …

Srčna glista in znaki filarije pri psu ter zdravljenje

Znaki filarije so odvisno od stadija: na začetku so manj opazni ali pa jih sploh ni, kasneje so bolj očitni in tudi težje ozdravljivi:

 • začetni stadij ima lahko precej nevpadljive simptome
 • pes postane hitro utrujen, je zasopel, pokašljuje in težko diha, saj glista najprej napade pljuča.
 • pojavi se tudi apatičnost in brezvoljnost
 • izguba apetita in hujšanje
 • psu otečejo noge, trebuh, motnje živčnega sistema (zadnji stadij)…

Zdravljenje filarioze, ki je relativno hitro odkrita, je v večini primerov uspešno, problem se pojavi takrat, ko je okužba odkrita v pozni fazi – takrat psu skoraj ni več pomoči. Znaki filarije se prej pokažejo pri manjših psih kot velikih in razlog je preprost: manjšega psa bosta dve ali tri srčne gliste prej onesposobile kot velikega psa, ki se bo dobro držal, dokler se v njegovem telesu ne bo razvilo 40 ali več glist.

To zdaj ne pomeni, da boste ob prvih znakih apatije in pomanjkanju apetita drveli k veterinarju zaradi filarije, lahko da psu ne ustrezajo visoke poletne temperature in je posledično bolj len in manj lačen 🙂 Ampak – previdnost ni odveč in preventivno dajanje tablet, da se izognemo in preprečimo srčno glisto, je v tem primeru gotovo boljša kot kurativa, pa čeprav je „kemična“. Vsaj jaz tako menim, zato pa psu redno dajem tablete proti srčni glisti, ko pridemo z morja. Vesela pa bom vsakega konstruktivnega in argumentiranega mnenja/komentarja, ki pravi drugače!

Nekoliko drugačen pogled na srčno glisto pa je tukaj podala Mojca Cerovšek.

Vir in nadaljnje branje:

Heartworm Disease in Dogs

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Urška
  | Odgovori

  Pozdravljena,
  strinjam se z zadnjim kometarjem. Tudi sama mislim, da je preventiva boljša kot kurativa, čeprav je “kemična”. Za srčno glisto smo izvedeli pri veterinarju, ki smo ga obiskali v okviru pasje šole (KD Ilirija). Za ta parazit sem takrat sploh prvič slišala, rekla bi, da dosti ljudi (ki ne živijo na Obali) za stvar sploh ne ve, pa gre res za nekaj, kar bi morali poznati vsi pasji lastniki …
  Mimogrede naj še pohvalim tvojo stran zdravahranazapse, ker se ne opogumim velikokrat za komentiranje. 🙂 Odlična je, veliko uporabnih informacij sem že našla tu in sem zato redna bralka. 🙂 Keep up the good work. Srečno!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   O Urška, hvala 🙂 Ja, dejansko je nad Črnim Kalom (ko se začne celinska Slovenija 🙂 ) ta nadloga precej slabo poznana oz. se jo jemlje z levo roko, kot češ “itak je noben ne dobi”. Na Obali pa je situacija očitno drugačna, sem lih šla do veta po tablete proti srčni glisti in zraven dobila še “malo šolo” razvoja tega stvora in koliko težav prinese zdravljenje, če jo slučajno kuža dobi. In kot kaže, tega na Obali sploh ni malo, tudi sama sem mislila, da se pojavi primer od časa do časa, pa so me hitro postavili na realna tla 🙁 Groza. Tako da … ja, v takih primerih so tablete sigurno bolj zihr. Bolho vidiš, klopa tudi … gliste pa ne.

   Oglasite se še kaj, komentarjev sem vedno vesela! Lep vikend!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.