Domov » Mačke » Praskalnik za mačke – popoln vodič, kako izbrati pravega

Praskalnik za mačke – popoln vodič, kako izbrati pravega

Objavljeno v Mačke

Praskalnik za mačke je nujen, če želite rešiti vaše pohištvo, ker ni res, da vse mačke uničujejo pohištvo, res pa je, da si vse mačke brusijo kremplje. Kot sem že enkrat zapisala, brusenje krempljev – praskanje ne spada pod nezaželeno, temveč pod naravno vedenje mačk in poleg nege ima še kar nekaj pomembnih funkcij. Zunanje mačke to potrebo opravijo mimogrede, ko plezajo po drevesu ali pa se pretegujejo na deblu, notranje mačke pa žal nimajo te možnosti, zato vzamejo najbližjo alternativo tistemu, kar bi pomagalo pri njihovi manikuri: to je običajno kavč, (usnjena) torbica ali čevlji ter ostali pripomočki, ki imajo po mnenju (nagonu) mačke odlične predispozicije za vsakodnevno nego krempljev, pretegovanje in sproščanje različnih frustracij.

Nam seveda to ni všeč, ker gre za „uničevanje“ in mačko kregamo, preganjamo ali kaznujemo, kar seveda ni prav. Za mir v hiši in dobrobit vse, moramo samo najti ustrezen substitut, ki bo zaščitil naše pohištvo in zadovoljil njene naravne potrebe. Rešitev je praktično na dlani!

Praskalnik za mačke ni samo “kos pohištva”

Praskalnik za mačke ni zgolj modna muha, ampak obvezna oprema vseh notranje živečih mačk in njihovih lastnikov. Morda prav zaradi tega ni toliko zanimiv notranje-zunanjim mačkam, ker si kremplje lahko brusijo tam, kjer jim je to namenila mati narava in potem ne vedo točno, kaj bi z njim počele.

Praskalnik za mačke pa je bistveno več kot samo orodje za brusenje krempljev, saj praskanje ni povezano samo z osebno nego, temveč tudi z označevanjem teritorija, s sproščanjem in reguliranjem različnih čustev (stres, veselje) ter raztegovanjem vratnih mišic in hrbtenice. Prav zaradi tega praskanja nikakor ne smemo preprečevati, temveč ga moramo preusmerjati tja, kjer ga lahko opravlja po mili volji in brez povzročanja škode.

Mačji praskalnik pa je poleg tega lahko še idealen brlog, skrivališče, prostor za počitek, tisti najvišji pa prevzemajo funkcijo “razglednih” in “stražnih stolpov”, s katerih ima mačka nadzor nad dogajanjem okoli sebe na način, ki je njej najbližji: z višine.

Seveda pa praskalnik ne bo dobro del samo mačjim krempljem, njeni duši in vašemu pohištvu, temveč bo več kot odlično telovadno orodje za tiste mačke, ki imajo višek energije. In potem bo … kako že pravijo? Volk sit in koza cela!

Če se ozrete po trgovinah za živali, so cene praskalnikov precej zasoljene, sploh večji praskalniki in tisti, ki segajo do stropa imajo skoraj da že cene, ki so primerne za mini potrošniški kredit. Praskalniki na zoohit.si so daleč najbolj ugodni ( tudi ko govorimo o primerjavi z Lidl in Hofer praskalnikih), po kvaliteti pa tudi čisto enaki tistim, ki jih v fizičnih trgovinah prodajajo po bistveno višjih cenah. Sama sem na zoohitu kupila praskalnik, ki sega do stropa, imam ga že 3 leta, zanj pa sem odštela okoli 40 €. Sicer se ne strinjam popolnoma s politiko zoohita, ampak pustimo zdaj to ob strani.

Različne vrste mačjih praskalnikov in kako izbrati pravega?

Tržišče je dobesedno preplavljeno s praskalniki vseh vrst, oblik, barv in materialov. Trgovci kar tekmujejo med sabo, kdo bo imel bolj inovativen in zanimiv opis, ki bo mačjeljubcu pihnil da dušo in ga poskušal prepričati, da je prav to tisti praskalnik, ki bo očaral njegovo mačko. A ko kupujete praskalnik za mačke, morate (poleg svojim finančnim zmožnostim) slediti preprostemu pravilu:

Pri nakupu praskalnika morate v prvi vrsti upoštevati morate predvsem želje in potrebe vaše mačke 🙂

So mačke, ki rade spijo na višini, so mačke, ki obožujejo dupline in so mačke, ki potrebujejo zgolj objekt za praskanje. Ne kupujte praskalnika zato, da bo vam všeč, da bo vam lepo pasal v prostor ampak opazujte mačko in poskušajte presoditi, kaj bi njej ugajalo. Nobenega smisla nima, da kupujete ogromen praskalnik z veliko praskalnimi površinami, če je vaša mačka rada na trdnih tleh in potrebuje bolj kot ne samo “legalen” prostor, kjer se bo lahko izživela, pardon, naredila manikuro.

Nasprotno pa je z mačkami, ki rade divjajo in jih dobesedno nosi v luft – taki bo kartonski praskalnik ali tisti, do višine 60 ali 70 cm gotovo premalo, je pa vsekakor tudi to boljše kot nič, sploh če imate majhno stanovanje ali ste kako drugače omejeni.

Odločitve, odločitve: praskalna podlaga, steber, tunel ali mačje drevo?

  • Praskalne podloge in plošče

To niso ravno praskalniki v pravem pomenu besede, ker običajno res niso nič več kot samo podlaga za praskanje iz sisala ali kartona/lepenke. Slednje so v zadnjem času sploh priljubljene, pogosto igrajo na noto recikliranja (s čimer ni nič narobe). Morda bodo zadovoljile potrebe povprečne mačke. Praskalne podloge in plošče so odlična rešitev za tiste mačke, ki rade praskajo horizontalno in za vse, ki imate prostorsko stisko. Če praskalno ploščo nameščate na steno, naj bo dobro fiksirana in v optimalni višini, da se mačka lahko normalno pretegne. Malo žalostno zgleda, ampak vseeno boljše kot nič!

  • Praskalni stebri

Kot že samo ime pove, gre za steber, običajno ovit v vrvico iz sisala. Ker je majhen, ga lahko spravite v praktično vsak kot. Za nezahtevne mačke 🙂 Brušenje krempljev zagotovljeno, nekaj bo tudi pretegovanja. Recept za uspešen nakup in uporabo je, da ko kupujete praskalni steber, naj bo ta dovolj visok, da se mačka lahko v celoti pretegne. Tako zgleda praskalni steber v praksi.

  • Praskalniki z “nadstropji”, ležalnimi površinami, duplinami (tudi “mačja drevesa”) v različnih velikostih

To so praskalniki, kot si jih predstavljate: plišaste površine in dupline so povezane z debli, na katera je zalepljena vrvica iz sisala. Obstajajo v različnih velikostih, v višino in širino, pri čemer imam pri “širini” v mislih predvsem njihovo razvejanost (več duplin, ležalnih površin in drugih plošč – nadstropij), kar je primerno predvsem za tista gospodinjstva, ki imajo več kot 1 mačjo princeso. Dupline omogočaje skrivanje, visoko leižišče omogoča počitek mački in mir v hiši. Za bolj zahtevne mačke 🙂 Meni osebno so najljubši tisti praskalniki do stropa, ker omogočajo res veliko prostora za mačjo telovadbo. Ta je meni najljubši, tudi kar se tiče cene/obstojnosti, 3 leta nam že služi in prinaša mir v hišo.

  • Mačji praskalniki iz masivnega lesa

V zadnjem času se pojavljajo mačji praskalniki iz pravega lesa, ki so nedvomno veliko lepši, estetski od klasičnih, tudi veliko bolj obstojni, a žal tudi dražji. Prednost teh praskalnikov je predvsem v tem, ker so bistveno bolj vzdržljivi, plišaste površine pa so običajno snemljive in jih lahko operete, kar pomeni lažjo nego (klasične praskalnike lahko samo posesate in to je priporočljivo početi na redni ravni, saj s tem vzdržujete higieno). Za najbolj zahtevne mačke in tiste lastnike, ki si to lahko privoščijo 🙂 Drag, ampak lep!

No, potem so tukaj še praskalni tuneli, pa praskalniki za na steno in zunanji priskalniki, pa praskalniki za mačje mladiče. Nakup praskalnika za mladiče je rahlo neracionalen, ker mačka itak prej ali slej zraste, enako velja za različne zunanje praskalnike, razen seveda če nimate zunanjega mačjaka in si želite, da bi bil prasklanik odporen na UV svetlobo. Če je vaša mačka zelo velika ali ima prekomerno telesno težo in ni tako agilna, kot bi mačka morala biti, pri nakupu praskalnika upoštevajte tudi to, da ne boste na koncu ostali z novim praskalnikom in mačko, ki bo še vedno praskala kavč.

Kaj pa, če mačka noče ali pa ne po hotela uporabljati praskalnika?

Recimo, da ste praskalnik za mačko nabavili na novo, vaša princesa pa še vedno raje praska po kavču: naslednjič, ko jo zalotite pri zločinu, jo prestavite na praskalnik in pri tem vztrajajte. Če se mačka kljub temu še vedno rada steguje po kavču preverite, ali je praskalnik dovolj visok, da se lahko mačka na njem pretegne.

Včasih tudi pomaga, če z njeno tačko pogrebete po „deblu“, da tako nekako počasi pogrunta zakaj se gre. Saj ji v resnici ne morete zameriti, če ne bo takoj na začetku razumela poante!

Če vaša mačka obožuje mačjo meto, jo lahko nekaj nasujete tudi po praskalniku in jo na tak način uvajate na novo pribežališče.

Pri domači postavitvi praskalnika upoštevajte tudi lokacijo in ga, če se le da, postavite na tisto mesto oz. v tisto sobo, kjer se vaša mačka najraje zadržuje.

Skratka, praskalnik za mačke je nedvomno obvezen kos pohištva. Ne samo, da bo dobro del vaši mački, tudi vaš kavč bo občutno manj trpel in spet boste lahko zaživeli v simbiozi. Praskalnik je sploh odličen pripomoček za mačje mladiče ki imajo višek energije, saj bodo hitro ugotovili, čemu je namenjen, gotovo pa se bo odlično obnesel tudi pri drugih notranjih mačkah, saj bodo lahko z njegovo pomočjo izživele svoje naravne nagone, ki so bistveno bolj kompleksni kot samo urejanje nohtov.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.