Domov » Ostalo » Praskanje pri psu: vzroki in naravna pomoč

Praskanje pri psu: vzroki in naravna pomoč

Objavljeno v Ostalo

Praskanje pri psu je naporno za oba, torej za psa in skrbnika. Prvi bi se, če bi se lahko, spraskal do krvi, drugi obupuje zato, ker ne ve več, kako bi psu lahko še pomagal. Najboljša in preverjena rešitev za praskanje pri psu je odprava vzroka, ki praskanje povzroča, kljub temu pa obstaja kar nekaj naravnih rešitev, s katerimi lahko skrbniki ublažimo praskanje pri psu, ne glede na to, zakaj je do njega prišlo. Če vzrok za praskanje že poznate, preskočite naslednji odstavek in nadaljujte na naravnih rešitvah, ki bodo pomirile praskanje pri psu v akutni fazi.

Zakaj se pes praska – 6 najpogostejših vzrokov

Praskanje pri psu se lahko pojavi iz različnih vzrokov in čeprav ga lahko blažimo na različne načine, bomo zares zmagali komaj takrat, ko odpravimo osnovni vzrok:

 • Bolhe

Bolhe so običajno razlog št. 1 za praskanje psa, sploh v toplejših mesecih! Če so za praskanje krive »samo bolhe«, potem ste na konju. Ko jih boste zatrli, bo izzvenelo tudi praskanje, kar pa seveda ne pomeni, da lahko psa do takrat pustite v nemilosti. Če sumite, da ima pes bolhe, ukrepajte takoj in jih zatrite s pomočjo narave ali kemije, važno je, da se jih znebite.

 • Sezonske alergije

Cvetoče trave in pršice lahko v obdobju med pomladjo in jesenjo povzročijo praskanje pri psih, ki so nagnjeni h kontaktnim alergijam. Pes si običajno tudi liže tačke, praska se po trebuhu, ki je najbolj izpostavljen (cvetočim) travam in najmanj zaščiten z dlako, opazite lahko tudi izcedek iz nosa (podobno kot seneni nahod pri ljudeh). Seveda ni nujno, da se pojavi vse ali v takem zaporedju, so pa sezonske in kontaktne alergije definitivno eden izmed možnih vzrokov za praskanje pri psu!

 • Alergije na hrano

Alergije na hrano se kažejo v obliki različnih simptomov in eden izmed njih je lahko tudi ta, da se pes zelo praska. Alergija na žita, ki je ena izmed pogostejših alergij pri psih, se lahko recimo izrazi tudi v obliki (kroničnega) vnetja ušes, zaradi katerega se pes praska po ušesih. Alergije na hrano povzročajo nemalo težav, med drugim tudi prebavne težave in druga vnetja, a praskanje psa je prav gotovo pogost spremljevalec.

 • Glivice in druge kožne bolezni

Glivice se zelo rade naselijo v ušesih in med tačkami, so lahko pogost vzrok za praskanje pri psu. Na to lahko upravičeno pomislimo, zlasti če se pes veliko praska po ušesih in si liže tačke. Različne kožne bolezni pri psih, tudi bakterijske, so lahko zelo pogost razlog za praskanje pri psu.

 • Stres

Stres je tako pri ljudeh kot pri živalih lahko vzrok za različne bolezni in težave; pri psih se običajno pokaže v obliki obsesivnega ali kompulzivnega vedenja, kot je recimo neprestano lizanje, ki lahko sproži kožni granulom ali praskanje. Najlažje bi seveda bilo, če bi psa izognili stresu, a vemo, da je to lažje rečeno kot strojeno, sploh zato, ker se s psom ne moremo pogovoriti na štiri oči in ga povprašati, kaj je tisto, kar njega najbolj “stresira”. Opazovanje psa je ključnega pomena, pomagamo pa si lahko tudi z različnimi komplementarnimi metodami zdravljenja, recimo z Bachovimi cvetnimi esencami.

 • Težave z analnimi žlezami

Običajno se ne kažejo v vsesplošnem praskanju, ampak se pes grize, liže in praska pri repu. Kronične težave z analnimi žlezami moramo reševati celostno; v akutni fazi nam pogosto ne preostane nič drugega kot to, da jih veterinar izprazni, sicer pa je veliko bolje, če ravnamo preventivno. Težave z analnimi žlezami so lahko posledica nepravilne prehrane, prehranski alergij in intoleranc, pa še kaj bi se verjetno našlo; ko bomo odpravili vzrok, bo izginila tudi posledica.

Kako na naraven način ublažiti praskanje pri psu?

V akutni fazi moramo poskrbeti za blaženje srbečice in poskrbeti, da se težava ne napreduje – pes se praska, spraska se do krvi, stanje se še dodatno poslabša. Tega nočemo 🙂 Prav zato je pomembno, da ukrepamo takoj in ne čakamo, da bi težava izzvenela sama od sebe, ker najverjetneje ne bo.  Elizabetinski oz. satelitski ovratniki pa defitinitvno niso za rešitev za praskanje pri psu; samo predstavljajte si, kako bi bilo vam, če bi vas nekje grozno srbelo in se ne bi mogli popraskati!

Prava rešitev je hlajenje in uporaba (naravnih) antiseptikov. Boste videli, da bo kmalu bolje!

 • Hladilni geli v vrečki

Ob rdečici in srbeči najbolj prija hlajenje. Psa lahko hladimo s hladilnimi geli v vrečki, ki jih nikoli ne polagamo neposredno na kožo ali dlako, temveč jih pred tem zavijemo v brisačo. Hladimo večkrat na dan, po 10 do 15 min. Če nimamo hladilnega gela v vrečki, lahko rešitev seveda improviziramo: plastično vrečko za zamrzovanje napolnimo s slano vodo, rižem ali v vodo namočeno kuhinjsko gobo. Počakamo da zamrzne in voila– domač hladilni obkladek je narejen.

 • Žajbelj

Žajbelj je definitivno nekaj, kar bi moralo imeti status superživila 🙂 Čeprav je najbolj znan kot prva pomoč pri vnetem grlu in dlesnih, je zaradi protivnetnega, protiglivičnega in protibakterijskega delovanja definitvno nekaj, s čimer bomo uspešno zajezili razdraženo kožo pri psih, pa naj gre za glivične ali bakterijske okužbe kože kot za praskanje pri psu, ki spremlja alergije ali bolšji napad. Najbolje je, če naredimo žajbljev poparek, s katerim nekajkrat dnevno izpiramo prizadeta mesta; 2 do 3 čajne žličke prelijemo s 3 dcl vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 min. Prizadeto mesto spiramo večkrat na dan.

 • Aloe vera

Če ste pridni in uspešni vrtnarji, jo lahko gojimo doma in iz nje pridelujemo sok, tinkture in ostale zdravilne »maže«. Če pa ste tako kot jaz in se vam posušijo tudi kaktusi, si ob prvi priliki nabavite 100 % aloe vera gel. Prodajajo ga v lekarni, kupite takega, ki je brez aditivov in namenjen otrokom, saj v takem primeru ne bo čisto nič narobe, če si ga bo pes polizal. V kombinaciji s hlajenjem prizadeto mesto namažite večkrat na dan. Aloe vera gel je najbolj primeren za rdečo ter vneto kožo in ne za ranice; njegov namen je pomiriti razdraženo kožo, deluje vlažilno in regenerativno.

 • Kokosovo olje

Podobno kot žajbelj ima tudi kokosovo olje protivnetno, protibakterjisko in protiglivično delovanje. Zasluge za to naj bi šle visoki vsebnosti lavrinske kisline, ki je ena izmed naravnih maščobnih kislin. Kokosovo olje lahko uporabljamo kot dodatek k prehrani, v akutnih fazah pa lahko z njim mažemo prizadeta mesta ter tako umirimo praskanje in pospešimo regeneracijo kože. Podobno kot alo vera gel bo tudi kokosovo olje kožo pomirilo in “ohladilo”.

 • Propolis

Propolis so naši predniki cenili že v antiki in ga uporabljali kot »naravni antibiotiki«, danes pa ga ob poplavi vseh mega super živil po krivici postavljamo na stran. Propolis je zmes različnih učinkovin, ki preprečujejo razraščanje glivic in bakterij, pomirja kožo in pospešuje celjenje ran. Propolis bo še posebej učinkovit ob kožnih granulomih, saj bo kožo pomiril in razkužil, ker je grenkega okusa pa bo psa odvračal od lizanja. Propolis je definitivno nekaj, kar bi pri roki moral imeti vsak osveščen pasji skrbnik, saj lahko z njegovo pomočjo hitro zatremo veliko kožnih bolezni pri psih. Za psa vedno kupimo propolis za otroke, saj je ta brez alkohola.

Težave rešujmo tudi od znotraj

Hlajenje in mazanje z zdravilnimi in naravnimi mažami je definitivno korak k boljšemu počutju psa, a nikar ne smemo pozabiti, da ima prehrano ključno vlogo, tudi ko se pes praska, sploh ko gre za alergije in glivična obolenja. V teh primerih bomo psu in sebi naredili veliko uslugo, če bomo procesirano hrano zamenjali za svežo, saj bomo tako podprli imunski sistem tudi od znotraj. Čeprav je to tek na dolge proge, prej ko se ga boste lotili, prej boste dosegli cilj – in kaj je lepše od zdravega in zadovoljnega psa?

Viri:
Reasons for dog scratching himself
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

 1. Majda Simunovic
  | Odgovori

  Tudi naš kuža Bigl si je v živo zgrizel rep.
  Ker je dovzeten za bolhe smo menili da je to. Ker kljub vsej medecini nismo dosegli nobenih sprememb, kuža je bil živčen še naprej rep pa že skor gol. Poiskusili smo še na najstarejši veterinarski v Nm.
  Sicer mlada, vendar zelo strokovna veterinarka je takoj
  ugotovila, da ima pes zamašene analne žleze.
  Po treh urah, kar ga opazujem si je le polizal rane, grizel pa nič več. Hvala veterinarki. Rešeni smo vsi,
  NAJBOLJ PA NAŠ BIGI !!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.