Domov » Ostalo » Preproste ideje za zdrav skok v novo leto

Preproste ideje za zdrav skok v novo leto

Objavljeno v Ostalo

Brez panike, to niso novoletne zaobljube, ker teh se itak nikoli ne držimo dlje kot do Svetih treh kraljev 🙂 To so zgolj ideje za majhne spremembe, ki pa lahko sčasoma psom prinesejo velike spremembe, lastnikom pa dajo dodaten zagon in motivacijo, ker, roko na srce – prav tega nam pogosto primanjkuje.

Brikete menjajte za pelete

Peleti oz. hladno stiskana hrana za pse so v primerjavi z briketi obdelana na bistveno nižji temperaturi (okoli 60 do 70 °C), pa še to samo za nekaj minut. Zaradi drugačnega načina obdelave je tudi prebava hladno stiskane hrane za pse bistveno bolj optimalna, saj peleti v pasjem želodcu ne nabreknejo, temveč se primerno razgradijo. Pelete lahko brez težav mešate tudi s pravo hrano in tako občasno psu popestrite obroke. Več o briketih in peletih si lahko preberete tukaj.

Psu vsaj občasno privoščite normalno hrano

Ne glede na to ali boste psa hranili z briketi ali s peleti, mu od časa do časa vseeno ponudite svežo hrano, saj se nobena pripravljena in procesirana hrana ne more primerjati s svežo hrano. Pusto meso, albuminska skuta, kozji jogurt, košček sadja ali sezonske zelenjave so lahko odlična popestritev pasjega jedilnika (pa še kaj bi se našlo). Imejte v mislih, da morate vsako novo sestavino uvesti počasi in postopoma, da bi se izognili prebavnim težavam: namesto celega »zrezka«, psu najprej ponudite košček ali dva. Če pa vas mika dodajanje mesa v prehrano, si obvezno preberite ta prispevek.

“Lepe in privlačne” priboljške zamenjajte z naravnimi

Vsi radi svoje pse razvajamo in nagrajujemo s priboljški, a namesto da naslednjič v trgovini za živali posežete po priboljških za pse v privlačni embalaži ali v lični obliki kosti, izberite raje take, ki so 100 % naravni (mesni). Res je, da tej morda niso tako privlačni in ne dišijo tako lepo, so pa nedvomno bolj primerni kot razne žvečljive “mesne” palčke, za katere na koncu ugotovimo, da so žitarice glavna sestavina. Posušeni mesni priboljški so lahko odlična zobna ščetka za psa, z žvečenjem se bo kuža zaposlil, zdrava alternativa pa obstaja tudi za mehke priboljške, ki jih sicer uporabljamo pri šolanju. Tukaj si lahko preberete več o priboljških za pse in preverite recept za priboljške, ki jih lahko pripravite sami.

Pozabite na mit, da pes ne sme jesti človeške hrane

Leta 2017 je morda res že skrajni čas, da pozabimo na to marketinško pranje možganov velikih korporacij, ki bdijo nad široko paleto industrijsko pripravljene hrane za pse. Res je, da ni vsa »človeška« hrana primerna za pse, a to nikakor ne pomeni, da je vsa “človeška” hrana apriori neprimerna, prav zato je bolj smiselno govoriti o bolj in manj primerni »človeški« hrani za pse. Meso je meso, tistega, ki kupite v mesnici lahko uživate tako vi kot vaš pes, le da bo za vas toplotno obdelano, pes pa ga lahko brez težav uživa surovega. “Človeška” hrana je gotovo primerna za pse,se pa moramo zavedati, da pes vseeno ni človek in mu zato hrano ponuditi v razmerjih in količinah, ki so zanj primerne. Ko pa govorimo o ostankih z mize, moramo psu prišparati predvsem ocvrto, zelo mastno in zelo slano hrano, torej tako, ki v velikih količinah ni primerna niti za ljudi.

Sicer pa … ni samo hrana tista, ki vpliva na zdravje: dovolj gibanja na dan, nega in veliko ljubezni so prav tako odločilni dejavniki. V prihajajočem letu se torej imejte radi, veliko se gbajte in vsaj na vsake toliko časa psu privoščite kakšno zdravo dobroto 🙂

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.