Domov » Surova hrana za pse » Priboljški za pse alergike: kako in katere izbrati?

Priboljški za pse alergike: kako in katere izbrati?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Če moramo kdaj biti še posebej pozorni na to, kaj damo psu za jesti, je to takrat, ko ima težave z alergijami, saj ga lahko že najbolj nedolžen priboljšek spravi nazaj na stara pota vnetih ušes in razdražene kože. Alergije na hrano pri psih pa vseeno niso razlog, da bi psu odrekli pregrehe v obliki priboljškov, samo izbrati moramo prave – ne samo po sestavinah, temveč tudi po kakovosti, zato ceneni kitajski priboljški zato tukaj odpadejo na polni črti, po vsej verjetnosti pa tudi taki priboljški, ki vsebujejo kup nesledljivih sestavin.

Izognimo se alergenom in potencialnim alergenom

Če vemo, na kaj je pes alergičen, potem seveda ni problema; ko kupujemo priboljške, se preprosto izognemo tistim sestavinam, za katere vemo, da psu povzročajo težave. Če pa ne veste, na kaj je pes alergičen ali pa je pes na izločevalni dieti, je najbolje, da se preventivno izognete najpogostejšim alergenom. Najpogostejši alergeni so piščanec, žita, jajca, tudi soja … Na žalost so to sestavine, ki so precej pogoste v priboljških za pse in če ima pes težave, mu lahko že manjša količina povzroči težave, zato se ne zamahnite z roko, kot češ da je tukaj piščanca samo za vzorec. Ta vzorec je lahko čisto dovolj, da se bo pes spet začel praskati kot pri norcih.

Kaj pa “hipoalergeni” priboljški?

Hipoalergeno ne pomeni, da hrana ali priboljšek ne more sprožiti alergijskih reakcij, ampak načeloma pomeni, da vsebuje sestavine, za katere je manj verjetno, da bodo povzročile alergijsko reakcijo. Če je tak priboljšek narejen na osnovi žit, pes pa je alergičen na žita … ne razumem, če smo s tako izbiro naredili prav veliko, sploh če so tudi sestavine na deklaraciji navedene bolj šepavo (beri naslednji odstavek) – branje deklaracij je bistvenega pomena!

Izogibajte se priboljškom s preveč splošno navedenimi sestavinami

Skrbniki alergičnih psov s(m)o prav tako postali mojstri v dešifriranju deklaracij in vemo, da se moramo na daleč izogniti priboljškom (ali hrani), pri katerih so sestavine navedene preveč na splošno, recimo: olja in maščobe (za katera olja gre?!), meso in stranski produkti predelave mesa (katerega mesa?!), pa naj priboljški delujejo še tako privlačno in varno. Poleg tega pa itak vemo, da je manj več: torej manj kot je navedenih sestavin, boljša je izbira in seveda je najbolje, če je sestavina ena sama: 100 % meso.

Rešitev? 100 % mesni priboljški in priboljški z novimi proteinskimi viri

Uvajanje novih proteinskih virov (ang. novel proteins) je zdaj totalen hit pri psih, ki imajo težave z alergijami na hrano. Nekateri psi so praktično prisiljeni v to, saj so alergijski testi pozitivni praktično na vse običajne vrste mesa, uvajanje novih proteinskih virov pa je priljubljena rešitev tudi takrat, ko je pes na izločevalni dieti.

In kaj pravzaprav so novi beljakovinski viri? To je meso, ki ga pes običajno še ni jedel oz. ni bil z njim v stiku: noj, bizon, raca, zajec, tudi konj in kenguru … skratka, precej eksotične sestavine, ki zaenkrat niso množično uporabljene v komercialno pripravljeni hrani za pse. Princip novih proteinskih virov lahko brez težav apliciramo na izbiro priboljškov za pse alergike, saj je tudi ponudba na našem trgu precej pestra in bistveno lažje in ceneje dobimo take priboljške kot pa hrano 🙂

Priboljški za pse alergike: 3 primeri

Ker je manj več in ker je priboljšek s 100 % mesom težko zakamuflirati v kaj drugega, se mi zdi, so to še najbolj varni priboljški za pse alergike. Seveda je še najbolj varno, če take priboljške pripravimo in posušimo sami doma, ampak včasih je to praktično nemogoče, saj težko pridemo do takih eksotičnih vrst mesa.

Še vedno dovolj lokalno in cenovno dostopno. Račje meso je za veliko večino psov nov beljakovinski vir in s tega stališča varna izbira, razen seveda v primeru, če je opravljen test na alergije pokazal drugače 🙂

Odlična izbira za tiste pse, ki radi glodajo, a je zaradi njihovih alergij ali suma na alergije izbira mesnatih kosti precej okrnjena ali pa je praktično ni. Glodanje jelenovega rogova bo psa zaposlilo za dlje časa, seveda pa moramo ob tem upoštevati vse varnostne predpise: psa imamo pod nadzorom, upoštevamo velikost psa in roga, prav tako moramo premisliti, če je to dobra izbira za pse, ki imajo slabe zobe.

Čeprav ribe za večino psov niso ravno nov beljakovinskih vir, jih veliko Tuna in lososos sta zaradi onesnaženosti s težkimi kovinami načeloma na črnem seznamu oz. na seznamu za občasno hranjenje, medtem ko so manjše ribice (sardele, papaline …) precej varna in zdrava izbira, če jih pes dobro prenaša. Čeprav so ribe posušene, še vedno vsebujejo visoko vsebnost beljakovin in omega-3 maščobne kisline, ki bodo super vplivale na kožo in dlako.

Na koncu pa ne pozabite: izločevalne diete in dietna prehrana so samo začasna rešitev, bitke z alergijami se morate vedno lotiti celostno, od znotraj navzven, s primerno prehrano in podpornimi terapijami, ki bodo imunski sistem psa vrnile v ravnovesje.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.