Domov » Trendi » Priročnik: Zdravilna masaža za pse

Priročnik: Zdravilna masaža za pse

Objavljeno v Trendi

Masaža za pse? Zakaj pa ne! S pomočjo odličnega priročnika Zdravilna masaža za pse ameriškega veterinarja Michaela W. Foxa boste brez težav osvojili osnovne masažne prijeme, ki bodo blagodejno vplivali na zdravje in počutje vašega psa.

A pozor: omenjeni priročnik je bistveno več kot zgolj učbenik dotikov in prijemov, saj pasjega skrbnika nauči, kako pravilno pristopiti k masaži, kako razviti lastno rutino masaže, predvsem pa poudarja, kako pomembno je opazovati psa in domači tretma temu primerno prilagoditi.

Zakaj bi psa sploh masirali?

Psi v naravi se ne masirajo, a ne? Morda se res ne masirajo s konicami prstov, kot to počnemo ljudje, vendar kot skeptikom razloži Fox, psica že v leglu liže svoje mladiče, kar bi lahko označili za neke vrste površinsko masažo.

Poleg tega pa je že nežen dotik nekaj, kar ima lahko pozitiven vpliv tako na psa kot na tistega, ki psa masira: »Energijo izmenjujemo in dajemo še posebej z dotikom. Dotik je temeljni element našega bivanja. Pomaga nam, da v svojih medsebojnih odnosih ostanemo celostni in zdravi. Živali, ki so z nami in ki se jih lahko dotaknemo, kadar si tega zaželimo imajo verjetno večji vpliv na naše počutje, kot se ljudje tega zavedamo.«, piše Fox.

Pri masaži gre torej za neke vrste krepitev odnosa med psom in skrbnikom, hkrati pa lahko pomaga tako fizičnem kot psihičnem nivoju (denimo pri plahih in prestrašenih psih) in seveda kot podporna terapija pri nekaterih kroničnih težavah, sploh če so te povezane z bolečino. Redna, tedenska masaža psa, pa je lahko tudi čudovita preventivna rešitev, saj bomo z rednim masiranjem prej zaznali spremembe pri psu, kot so recimo specifična boleča mesta (pa tudi otekline, spremembe v temperaturi), ki so lahko nenazadnje tudi znak (bolj resnih) težav.

Masaža psa v šestih korakih

Fox v priročniku predstavi masažni sistem – tehniko v šestih korakih, pospremljen z natančnimi navodili, ilustracijami in mini tečajem anatomije ter fiziologije, kjer lahko na hitro spoznamo, kako deluje pasje telo, njegove glavne mišice ter njihove funkcije.

Poleg osnovnih masažnih dotikov (glajenje, masaža s konicami prstov, gnetenje, vtiranje, akupresurni dotik in seveda sproščanje) nas avtor natančno vodi skozi celoten postopek celostne masaže psa. Ta zajema hrbet, glavo in vrat, pleča in sprednje noge, prsni koš in trebuh, kolke in zadnje noge ter seveda sproščanje, ki je ključnega pomena za začetek in konec seanse, pa ne samo za psa, temveč tudi za nas. Če smo pod stresom, nervozni, živčni in z mislimi še v službi, Fox svetuje, da masažo psa raje prestavimo na drug termin – ali pa se sprostimo. Popolnoma enako seveda velja tudi za psa: masaža ne sme biti prisila, ampak užitek. 

»Preden sploh začnete razmišljati o tem, da bi svojega živalskega družabnika masirali ali ga na kakršenkoli način zdravili, morate imeti v mislih, da vstopate v njegov osebni prostor. Celo ko se želite dotakniti psa, se morate zavedati svojih motivov in namenov ter biti dovzetni za njegovo zdravstveno stanje, potrebe in pričakovanja. Včasih je bolje, če se živali ne dotikamo, niti je ne zmasiramo. Ničesar, kar vsilimo ali v kar nekoga prisilimo, ne more zares koristiti. Maksimum najpogosteje dosežemo na osnovi medsebojnega soglasja.«, še napiše v poglavju Še nekaj o zdravilnem dotiku. Prav gotovo je to tudi odstavek, ki najlepše povzame Foxov pogled na živali in koncept masaže za pse.

Ker je knjiga namenja laikom, je tudi Foxov masažni sistem v šestih korakih zasnovan tako, da ga lahko z nekaj volje in doslednega branja osvoji čisto vsak pasji skrbnik. Prvih nekaj večerov boste psa masirali s knjigo v roki, potem pa bo »sistem stekel«, ker se boste tudi sami prepustili notranjemu občutku in odzivom psa. Čeprav lahko v knjigi preberete samo tista poglavja, ki vas zanimajo in jih trenutno potrebujete, se mi zdi fino, da knjigo preberete od začetka do konca, tudi če trenutno recimo ne potrebujete terapevtske masaže. Komaj potem lahko zares razumete celoten koncept zdravilnega dotika, ki v resnici seže onkraj meja fizičnih prijemov.

Terapevtska masaža

Poglavje, ki je pravi balzam za dušo vseh tistih psov s kroničnimi težavami in bolečinami, recimo v primeru artritisa, displazije kolkov, težav s hrbtenico … Fox sicer jasno poudari, da masaža psa ne more nadomestiti klasičnega zdravljenja, lahko pa omili otrdelost, bolečino, pospeši cirkulacijo ter posledično sprosti obolela mesta. Avtor seveda tudi jasno poudari, kdaj masaža psa ni primerna ali je celo odsvetovana (recimo v primeru poškodb). Bo pa ta knjiga definitivna najbolj svetla točka na vaši polički s pasjimi zdravili 🙂

Knjiga je nedvomna odlična za popestritev in širjenje obzorji vseh pasjeljubcev. Foto: debora.si

Zakaj knjigo Zdravilna masaža za pse z veseljem priporočam dalje?

Priročnik Zdravilna masaža za pse me je prevzel zato, ker ni zgolj in samo priročnik o tem, kako psa pravilno masirati, temveč je knjiga o tem, kako pomemben je lahko dotik za oba, kako masaža ne sme biti samo mehanična rutina (začutiti moramo, kaj delamo, pravi Fox), temveč celostni pristop, ki se začne že v naši glavi, v mislih, energiji, ki jo preko dotika predajamo dalje.

Definitivno knjiga, ki bi morala najti svoje mesto na policah vseh pasjeljubcev, priročen format pa je kot nalašč odličen za torbice in nahrbtnike, tako da nas lahko Zdravilna masaža za pse spremlja praktično povsod 🙂

PS: Na voljo je tudi različica za mačke.

Dr. Michael W. Fox: Zdravilna masaža za pse, preizkušen masažni program

Založba Debora, 2010

Prevod: Dora Debeljak

Knjigo lahko dobite tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.