Domov » Ostalo » Prva pomoč za pse: 5 obveznih stvari, ki jih morate imeti pri roki

Prva pomoč za pse: 5 obveznih stvari, ki jih morate imeti pri roki

Objavljeno v Ostalo

Zadnjič se mi je zdelo super simpatično, ko je neka gospodična na veterini vprašala, zakaj je Plivasept koristen. V njej sem prepoznala sebe nekaj let nazaj; ob prvem Ronovem “čohalnem” izpadu so me takrat izkušeni pasji lastniki najprej vprašali, če sem ga že poskušala umiti s Plivaseptom. Pliva… kaj?

Kmalu potem ko sva zaradi grozne rdečice med tacami obiskala zdravnika, nam je prijazna gospa veterinarka predpisala vsakodnevno umivanje prizadetega mesta s Plivaseptom. Takrat sem dobila občutek, da je to nek skoraj že fetišistični šampon, ki ga moraš imeti doma, če imaš psa. Ko sem kasneje praskanje povezala z alergijami na travo in malo bolj podrobno raziskala Plivasept, ga zdaj skoraj enako fetišistično “prodajam” naprej in definitivno spada med prvo pomoč za pse, takoj za jabolčnim kisom.

Tukaj je seznam 5 izdelkov, ki jih dobite v človeški lekarni in so skoraj obvezen pripomoček prve pasje pomoči. Poudarek je na prvi pomoči, za vse ostalo se morate obrniti na vašega veterinarja. Nikar pa ne spreglejte, kaj mora vsebovati naravna lekarna za psa.

Kaj mora vsebovati vsaka domača prva pomoč za pse?

Plivasept  šampon za pse

Plivasept je verjetno eden izmed bolj znanih antiseptikov, ki “ubije vse”. Če ga poste poguglali, boste naleteli večinoma na pasje forume in debate, povezane z alergijami, ranicami, hot spoti in nasveti za njihovo zdravljenje. Plivasept NE preprečuje alergij, ampak preprečuje razvoj bakterij na ranicah in koži ter posledično prepreči okužbe in nadaljnje zaplete, zato je pogosto nepogrešljiv, sploh za različne kožne bolezni pri psih.

Za pasjo uporabo pride večinoma v poštev roza (peneči) Plivasept. Prizadeto mesto našamponirate, pustite delovati 10 min, sperete in to ponavljate toliko časa, kot vam je predpisal veterinar, ko pa imate že izkušnje, po feelingu. Dobite ga v vsaki lekarni.

Nikar pa ne izvajajte samozdravljenja, če ne veste, kaj počnete ali če vidite, da se stanje slabša.

Živalsko oglje

Majhne črne tabletke, veliki čudeži! Živalsko oglje je običajno odlična prva pomoč pri prebavnih težavah, a najprej morate ugotoviti razlog, zakaj ima pes drisko. Če je trebušna viroza, oglje ne bo pomagalo. Živalsko oglje dobite v obliki praška, kapsul ali tabletk. Kapsule so še najbolj praktične, saj prašek ni ravno gurmanski presežek in je psa težko prepričati, da je zanj dobro, če ga poje.

Odlična alternativa živalskemu oglju je tudi prašek Farmatan (dobite ga tudi v obliki kaspul), ki pa ga večinoma prodajajo na veterinah, odlično se obnese tudi Linex. Domačih rešitev za drisko je res ogromno, zato preverite še tukaj, kaj dati psu, če ima drisko. Če se prebavne težave ne umirijo, je obisk pri veterinarju neizbežen.

Hansaplast v spreju ali Alusprej

Alusprej naredi na rani tanko zaščitno plast, ki prepreči udor mikrobov in jo hitro posuši. Primeren je sploh za take rane, ki so na mestih, ki jih je težko zaščititi s povojem ali gazo. Pri nas ga dobite ga samo v eni spletni trgovini, v tujini je lažje dosegljiv (tudi na spletu).

Sprejemljiva alternativa je tudi Hansaplast sprej, ki naredi na rani zaščitno plast. Proizvajalci pravijo, da “nova formula” rano zaščiti pred bakterijami. Hansaplast v spreju dobite v vsaki lekarni in bo praktičen tudi za vas.

Jod

Jod je zakon za razkuževanje manjših ranic, krastic, porezanih blazinic, manjših alergijskih reakcij itd. Verjetno ga že poznate zaradi lastne uporabe, priporočljiv pa je tudi kot prva pomoč za pse.

Coban povoji in sterilne gaze

No, to pa mora biti vedno pri roki, sploh coban povoji! To so samooprijemljivi elastični pogoji, ki jih povrh vsega še dobite v različnih barvah, tako da jih lahko komibirate z ovratnico 🙂 Velika prednost coban povojev v primerjavi s klasičnimi povoji je ravno v tem, ostanejo fiksni, a za fiksiranje ne potrebujete dodatne mrežice ali sponke. Pri povijanju morate paziti samo na to, da ga ne zategnete preveč (kar se lahko hitro zgodi) in s tem povzročite neudobje ali pomanjšan pretok krvi.

Toplo priporočam, da si sestavite domačo pasjo lekarno in jo imate vedno pri roki, ker nesreča nikoli ne počiva. Običajno je tako, da pride do poškodbe v nedeljo popoldan, ko je najbližja prva pomoč tista, ki jo dobite v vašem avtu. Ja, lastne izkušnje 🙂

Človeških zdravil (Aspirin, Lekadol ipd) nikoli ne dajajte psu po lastni presoji in pameti.

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.