Domov » Priporočam » Razglistenje psa na naraven način – je to možno?

Razglistenje psa na naraven način – je to možno?

Objavljeno v Priporočam

Razglistenje psa na naraven način je še ena izmed perečih tem, ki deli mnenja med stroko in skrbniki živali. Stroka po eni strani svari, da naravne so naravne rešitve proti notranjim zajedavcem oz. zajedavcem na splošno nevarna in povečini na propad obsojena igra z ognjem, po drugi strani pa nam tržišče ponuja vedno več učinkovitih naravnih izdelkov za odpravo notranjih parazitov, ki imajo za seboj številne zadovoljne pasje skrbnike in njihove pse.

Podobno kot velja pri drugih stvareh, tudi ko beseda nanese na razglistenje psa, nobena skrajnost ni ravno smotrna izbira, zato tudi na tem mestu ne bo odveč uporaba zdrave pameti 🙂

Znaki, ki pri psu kažejo na notranje zajedavce

Dejstvo je, da je praktično neizbežno, da se skrbnik psa ali mačke vsaj enkrat v življenju ne bi srečal z notranjimi zajedavci. Pes jih lahko »pobere« mimogrede na sprehod, medtem ko ovohava ali celo uživa iztrebke drugih živali. Potem so tukaj bolhe, ki so vmesni gostitelji za trakulje, svoje doda še uživanje različne mrhovine in drugih poslastic na sprehodu, ki lahko mimogrede naselijo pasje črevesje z nepovabljenimi gosti in povzročijo različne težave.

Pri črevesnih zajedavcih je pogosta težava tudi ta, ker jih ne vidimo, kar pa še ne pomeni, da jih ni. Zato moramo biti pozorni na bolj subtilne znake, kot so recimo pogoste diareje ali zaprtje, bruhanje, izguba telesne teže, napihnjen trebuh …  Črevesni zajedavci lahko povzročijo lahko tudi slabokrvnost ter seveda splošno oslabljenost imunskega sistema; v skrajnem primeru tudi smrt. Seveda ni nujno, da se pri psu izrazijo vsi simptomi naenkrat in prav tako vsaka driska ali bruhanje še ne pomeni težav s črevesnimi zajedavci.

Klasična priporočila gredo vedno v smeri preventivne odprave črevesnih parazitov na 3 do 4 mesece in pred cepljenji s pomočjo tablet, ampul, past … Pri tem morate vedeti, da vse tablete ne učinkujejo na vse zajedavce. Poleg tega se nekateri holistični terapevti in veterinarji s tem principom ne strinjajo popolnoma, ampak raje je svetujejo redne preglede blata ter posledično tablete z ustrezno učinkovino, ki cilja na točno določeno vrsto zajedavca, najedenega v iztrebku. S tega vidika zato mnogi odsvetujejo »univerzalne« tablete, ki pobijejo širok spekter različnih zajedavcev in jih psu dajemo približno 1-krat mesečno, saj njihovo delovanje ni ciljno usmerimo na zajedavce, ki jih pes ima – če jih ima.

Nepovabljene goste v temnih globinah črevesja lahko tudi sami nekoliko zatremo s hrano oz. dodatki, ki ustvarjajo za njih neugodne pogoje za razmnoževanje: sveža, vrsti primerna hrana je seveda na prvem mestu, ko govorimo o zdravem črevesju in zdravju na splošno, potem je tukaj fermentirana hrana kot dodatek, diatomejska zemlja, olje črne kumine … a vsi ti dodatki nikakor ne morejo nadomestiti antiparazitske kure, pa čeprav naravne! Poleg tega tudi vse naravne učinkovine ne delujejo kar na vse zajedavce in na vse njihove razvojne oblike.

Če je nekaj naravno, še ne pomeni, da je varno!

Razlogi, zaradi katerih se skrbniki živali odločijo za naravne rešitve, so različni, čeprav je večini skupni ta, da menijo, da je narava manj invazivna ter ima manj stranskih učinkov. To nedvomno drži, če vemo, kaj in kako uporabljati: česen je recimo zelo pogosto naveden kot odličen antiparazitik, vendar lahko v preveliki količini škodi in povzroča anemičnost; eterična olja imajo širok spekter uporabe, vendar če po njih posežemo v nerazredčeni obliki, so v resnici zelo strupena in lahko povzročijo kopico težav – hudih stranskih učinkov, pravzaprav. Številna zelišča in začimbe so nepogrešljiva kot dodatek v pasji hrani, vendar vsa niso primerna za dolgotrajno uporabo ali pa lahko denimo izničijo delovanje določenih zdravil. Zato če nismo ravno vešči uporabe zelišč, začimb in drugih stvari, ki nam jih ponuja narava, raje posezite po naravnih izdelkih priznanih proizvajalcev, ki ciljajo na točno določeno težavo in so opremljeni z natančnimi navodili za uporabo, doziranje ter drugimi opozorili, za katera boste veseli, da ste jih prebrali.

Razglistenje psa na naraven način

Če želite psa razglistiti na naraven način, je prav gotovo najbolj varna izbira ta, da izberete ustrezen izdelek, ki vsebuje optimalno kombinacijo različnih sestavin in učinkovin za točno določen namen. Naturavetalova mešanica je denimo nastala na podlagi dolgoletnih izkušenj in študij različnih naravnih učinkovin, s pomočjo katerih so zasnovali Vermprevet, rastlinsko-zeliščno mešanico, ki jo lahko uporabimo kot učinkovit naravni antiparazitik za razglistenje psa.

Vermprevet pa ne vsebuje samo sestavin, ki pomaga pri izločanju črevesnih zajedavcev (različne gliste in trakulje), temveč še druge rastlinsko-zeliščne dodatke, ki pozitivno vplivajo na zdravje črevesne flore, kot je recimo cimet, olje črne kumine in kokosovi kosmiči. V V Vermprevetu bomo med drugim našli tudi:

  • orehove liste, ki preprečujejo nadaljnje razmnoževanje zajedavcev tako, da uničujejo odrasle parazite in njihove ličinke.
  • bučna semena in korenček, ki ustvarjata neugodne pogoje za razvoj notranjih zajedavcev, bučna semena med drugim vsebujejo naravno maščobo, ki je za črevesne parazite toksična.
  • eterično olje timijana in origana, ki med drugim pomagata tudi pri izločanju parazitov iz črevesja.
  • propolis, ki krepi imunski sistem in zdrav imunski sistem je pomemben tudi za premagovanje notranjih zajedavcev.

Pri Naturavetalu priporočajo preventivno kuro z Vermprevet do 4-krat letno. Mešanico dodajamo v hrano 14 dni zapored in sicer vsak drug dan ter seveda opazujemo iztrebek. V primeru, da v iztrebku opazimo večjo količino zajedavcev, Naturavetal svetuje, da kuro dopolnite z Vermcuratom, ki vsebuje prašek kamala. Gre za sadež tropskega (azijskega) drevesa, ki preprečuje razvoj notranjih zajedavcev ter spodbuja čiščenje črevesja in s tem izločanje parazitov. Običajno zadostuje že eno doziranje, uporabljate pa ga lahko tudi pri zaprtju psa v akutni fazi in drugih vnetnih težavah, ki so povezane s črevesjem.

Vermprevet in Vermcurat sta popolnoma naravni sredstvi, ki sta zasnovani kot varna preventivna oz. kurativna rešitev. Imejte pa v mislih, da so si psi med seboj različni in vsak lahko na ponujeno rešitev reagira drugače.

Vedno lahko izberete srednjo pot

Razglistenje psa na naraven način bo pri nekaterih delovalo, pri drugih ne, podobno kot pri vseh naravnih rešitvah in sredstvih za zatiranje zajedavcev. In seveda ne pozabite, da odločitev za razglistenje psa na naraven način ne pomeni, da nikoli več ne posežete po klasičnih sredstvih v obliki tablet, ampul in past. Lahko jih samo zmanjšate ali pa naredite eno kuro z naravnimi rešitvami, drugo pa po klasični poti. Sicer pa lahko vedno in kadarkoli pri izbranem veterinarju opravite analizo pasjega iztrebka, tako boste z gotovostjo vedeli, kdo prebiva v črevesju vašega kosmatega prijatelja in s čim ga odpraviti 🙂

Tukaj lahko bolje spoznaš Vermprevet in Vermcurat >>>

Viri in nadaljnje branje:
  1. Pet intestinal worms
  2. petmd.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.