Domov » Trendi » Recept: “popolni obroki” za naslednji teden ali dva

Recept: “popolni obroki” za naslednji teden ali dva

Objavljeno v Trendi

Ena izmed ključnih stvari pri hranjenju psa s surovo hrano je organizacija – časa in sestavin. Če hrano pripravljamo kampanjsko, torej da si 1-krat na 14 dni (ali več, odvisno od tega, kako imamo veliko skrinjo), vzamemo čas in obroke pripravimo vnaprej, je edina stvar, ki nam potem preostane to, da pripravljeni obrok pravočasno vzamemo iz skrinje, tako da bo do zajtrka ali večerje že odtaljen in pripravljen na vedno prazen pasji želodček 🙂 S takim pristopom si olajšamo vsakodnevno beljenje glave, kaj naj dam psu za večerjo in, še huje – vsakodnevno skakanje po mesnicah in trgovinah.

Priprava paketkov za naslednji teden ali dva

Verjemite mi na besedo, organizacija je res ključnega pomena. Če hrano pripravimo kampanjsko, še vedeli ne bomo, da psa hranimo s svežo hrano in vsakodnevna postrežba sveže hrane v pasjo skledo nam bo vzela natanko toliko časa, kot če bi vanjo nasuli brikete!

Čeprav se kampanjske priprave hrane običajno lotimo iz svežih sestavin, sem tokratno zalogo hrane za naslednji teden pripravila kar iz že zamrznjene hrane. Ja kako je to možno, se sprašujete? Sem odtajala in ponovno zamrznila hrano? Ne, to se ne počne, to menda že vemo!

Med bogatim naborom Petmanovih sestavin izbrala take, ki jih lahko doziramo v poljubni količini, preostanek pa postavimo nazaj v skrinjo. V teoriji bi se mi potem vsak večer na pultu moralo odtajati več skledic in ker sem tako ali drugače Lena, mi je bistveno bolj praktično, če iz skrinje vzamem samo eno vrečko in vem, da imam potem mir za naslednji dan. Zakaj pa ne kupim že popolnih obrokov? Ker je ta moja varianta cenejša + rada packam za psa 🙂

Samo za občutek: praktična pakiranja, v katerih se meso lepo “lomi” in lahko odtajamo toliko, kolikor potrebujemo ali pa prepakiramo v paketke po meri našega psa.

Za prihajajoče dni sem izbrala kombinacijo ovce, zelenjave, organov in kosti. Vi lahko seveda izberete kateri drug beljakovinski vir (poleg ovce je na voljo tudi kunec, govedina, los, konj, severni jelen …), prav tako lahko po želji kolobarite z organi in v en paket dodate Vital Power jetra, v drugi pa Vital Power vranico. Lososovo olje običajno dodajam sproti, tokrat pa imam na testu še Petman Barfer’s best »prašek«, kombinacijo različnih naravnih vitaminov in mineralov, ki poskrbijo za uravnotežene obroke.

Od leve proti desni: Barfer’s best prašek, lososovo olje, Vital Power ovca, Vital Power zelenjava, blister z organi.

Kako sem pripravila paketke (količina + razmerja)?

Osnovne smernice priprave svežih pasjih obrokov pravijo, da naj bi bili obroki sestavljeni iz cca. 80 % mesa z organi in kostmi ter cca. 20 % zelenjave, sadja in dobrih virov ogljikovih hidratov. Jasno je, da si mora osnovna priporočila prilagoditi vsak po svoje (nekateri psom paše več mesa, drugim več zelenjave), ampak sploh na začetku je veliko lažje, če izviramo iz osnovnih smernic.

Za lažjo predstavo in preračunavanje sem izbrane obroke količinsko zastavila za 10 kg psa. Količina obroka: dobra 2 % telesne teže na dan oz.: 160 g mesa, 1 zelenjavni polpet (1 polpet = 40 g), 20 g organov (1 kocka = 5 g) in en piščančji vrat za povrh. Če kuža ne more gristi, je goltač ali mu iz kateregakoli drugega razloga noče ponuditi kosti za žvečenje, lahko piščančji vrat nadomestite z mletimi piščančjimi vratovi, ki jih tudi najdete v Petmanovi ponudbi.

Zelenjavni polpet, piščančji vrat, meso in organi (v kockah).

Naj še kdo reče, da je priprava pasjih obrokov časovno potratna ali kompleksna zadeva!

Kako do sestavin?

Vse uporabljene sestavine dobite tukaj >>>

Vse sestavine za ta obrok so na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano! Dostava je možna po predhodnem telefonskem dogovoru na dan in uro (tudi popoldan), ki vam odgovarja.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.