Domov » Priporočam » Recept s kostmi “brez glodanja”

Recept s kostmi “brez glodanja”

Objavljeno v Priporočam, Surova hrana za pse

Tokratni recept bo brez dvoma navdušil vse tiste, ki iz takih in drugačnih razlogov iščete optimalno alternativo žvečenju kosti. Mesni del obroka pa se dopolnila še z odlično sadno-zelenjavno mešanico, pri kateri sem se mogla prav posebej zadrževati, da je nisem poskusila. Zakaj je tako posebna, pa izveš v nadaljevanju!

Količina in sestavine

  • 190 g mesa
  • 50 g sadno-zelenjavnega miksa
  • 60 g mletih piščančjih vratov (ki pa jih nisem mlela sama!)

Obrok je prirejen za 30 kg psa, ki dnevno dobi količino hrane, ki znaša 2  % telesne teže, razdeljeno na 2 obroka.

Zmagovalna rešitev: mleti piščančji vratovi

Za mesnate kosti vemo, da so pomemben del uravnotežene surove hrane za pse. Ponudimo jih lahko kot priboljšek ali pa kot del obroka, pred tem pa se moramo seveda absolutno pozanimati, katere kosti so za pse primerne in katere ne. Mesnate kosti vsebujejo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem, z žvečenjem pa poskrbijo za zdrave in čiste zobe. A ker si vsi psi niso enaki, se lahko nekaterim pri žvečenju dobesedno zatakne; ali so preveč hlastni goltači in je riziko hranjenja psa s kostmi v primerjavi s prednostmi prevelik, ali pa so psi že starejši in njihovi zobje oslabljeni.

Prav zaradi tega lahko v takih primerih klasične mesnate kosti zamenjamo z mletimi piščančjimi vratovi, ki jih v svoji liniji ponuja tudi Petman Compact. Na ta način psu še vedno postrežemo kalcij in fosfor v najbolj naravni in optimalni obliki, hkrati pa se izognemo morebitnim težavam z goltanjem ali oslabljenimi zobmi. Priročno pakiranje 2 x 250 g nam omogoča, da sprotiodtajamo manjšo količino piščančjih vratov.

Priporočen vnos kosti je cca. 10 % na obrok, a ker je mesni delež pri omenjenem proizvajalcu res visok, lahko količino mletih piščančjih vratov v obroku brez težav povečamo. Če psa z njimi hranimo prvič, ponudimo manšjo količino in opazujemo prebavo, kakec mora biti ravno prav kompakten in pes se ob iztrebljanju ne sme napenjati.

Namig: mlete piščančje vratove lahko brez pomislekov ponudimo tudi mačkam, seveda skupaj z mišičnim mesom in organi.

Sadno-zelenjavni del obroka

Za sadno-zelenjavni del sem izbrala Petmanov  četvorček, kombinacijo bučk, pastinaka, manga in papaje, seveda ne vsega naenkrat. Pri manjših psih bo zadoščala že ena ploščica na obrok ali dan, ker pa je moj pes večji, sem tokratni recept popestrila s kombinacijo bučk in manga. Pri papaji se moram resno zadržati, da ne konča v mojem zajtrku 🙂

Bučke (zgoraj levo), papaja (zgoraj desno), mango (spodaj levo) in pastinak – med seboj jih lahko kombinirate ali ponudite ločeno. Ker so ploščice priročno pakirane, se odtajajo tik-tak.

Nekateri psi ne marajo sadja ali zelenjave. V tem primeru sadni ali zelenjavni delež preprosto izpustimo …

Meso po izbiri

Kar se mesa tiče, nisem čisto nič komplicirala– izbrala sem govedino iz mesnice, ki jo lahko seveda zamenjate s poljubnim beljakovinskim virom (namig št. 2: saj veste, da ima Petman res bogato ponudbo surovega mesa za pse?). Skleda je bila zelo hitro polizana do čistega 🙂

Levo: govedina, desno: mleti piščančji vratovi. Sadno zelenjavne kocke seveda ponudimo odtajane.

Obrok bi bil še bolj »popoln«, če bi vanj zmešala surove organe, je pa v taki obliki definitivno lahko del uravnotežene in zdrave pasje prehrane, ki jo pripravimo doma.

Hitra povezava do sestavin:

Vse sestavine za ta obrok so na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano!

Tukaj dobiš celotno ponudbo surovega mesa za pse >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.