Domov » Priporočam » Recept: zajtrk “na zeleno”

Recept: zajtrk “na zeleno”

Objavljeno v Priporočam

Nov teden, nov recept! Ta bo še posebej všeč tistim, ki ljubijo zeleno, njihovi skrbniki pa nimajo preveč občutljivih smrčkov. Če ste pomislili na opojne substance in podobne zelene stvari, naj vas takoj pomirim: v mislih imam zelene vampe, tokrat v kombinaciji s slastno raco in vratovi za glodanje.

Sestavine, količina in recept

  • 50 % račjega mesa
  • 35 % zelenih vampov
  • 15 % kosti
  • lososovo olje

In še orientacijske vrednosti v gramih za 30 kg psa (količna hrane: 2 % telesne teže, razdeljene na 2 obroka): cca. 150 g račjega mesa, cca. 90 g zelenih vampov, 2 piščančja vratova (cca. 60 g).

Račje meso sem izbrala zaradi preprostega razloga: poleg mišičnega mesa vsebuje tudi manjši delež račjih želodcev in srčkov, ki spadajo med organe, ti pa so pomemben del uravnotežene pasje hrane. Za tiste pse, ki se na surovo prehrano komaj navajajo ali pa so bolj občutljive vrste, lahko račje meso zamenjate s katerokoli drugo vrsto mesa ali pa ga (kot smo se naučili v prejšnjem receptu), kombinirate s kakšnim »lažjim« beljakovinskim virom, recimo s kuncem.

Tega recepta pa sem se najbolj veselila zaradi zelenih vampov. Neočiščeni (zeleni) vampi so deloma fermentirana hrana, vsebovali naj bi probiotike ter prebavne encime in so še posebej primerni, če ima pes pogoste prebavne težave, saj pomagajo k ponovni vzpostavitvi črevesne flore. Prav zaradi tega so nepogrešljivi tudi ob antibiotičnih kurah ali pa ob menjavi hrane. Zelene vampe lahko ponudimo kot samostojni obrok ali pa jih v manjši količini dajemo k vsakodnevnim obrokom. In prav tukaj se Petman ponovno izkaže za nepogrešljivega: njihovo pakiranje namreč omogoča nadvse praktično doziranje zelenih vampov, saj jih lahko iz vrečke vzamemo samo toliko, kot jih potrebujemo, preostanek pa gre nazaj v skrinjo.

Mesnate kosti se nepogrešljiv del pasje hrane; poleg idealnega razmerja med kalcijem in fosforjem so odlična naravna zobna ščetka ter zadovoljujejo naravno potrebo po žvečenju. V manjši količini (cca. 10 % obroka) jih lahko hranimo vsak dan, sama jih psu ponudim 2 do 3-krat tedensko, zato takrat predstavljajo cca. 15 % obroka. Če pes ni vajen kosti ali pa sami niste dovolj informirani o tem, katere kosti so primerne za psa, se pred tem, lepo prosim podučite, saj niso vse kosti primerne za (vse) pse. Primer: piščančji vratovi so primerni za manjše pse, puranji za večje. Kosti morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli kuhane, upoštevajte tudi način žvečenja vsakega psa in temu primerno prilagodite kulinarične podvige.

Celoten obrok sem dopolnila z lososovim oljem, ki je pri nas redno v pasji skledi. A kot sem že pisala, ni vsako lososovo olje dobro za pse; poleg tega, da mora biti hladno stiskano, je pomembno ribolovno območje ter način ulova (je losos divji ali gojen?). Petmanovo lososovo olje po zagotovilih prozvajalca seveda ustreza vsem standardom. Doziranje je enostavno, približno 5 ml (čajna žlička) na 10 kg teže psa.

Evo ga, še en nadvse preprost recept, ki lahko postane del uravnotežene prehrane, ki jo doma pripravljate za vašega psa!

Hitra povezava do ključnih sestavin

Vse sestavine za ta obrok so na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano!

Do slastnih sestavin te loči samo en klik:
Račje meso Zeleni vampi Lososovo olje >>>

NE SPREGLEJ!

Pošlji mi fotko tvojega doma pripravljenega obroka (ali pa jo na FB-jo označi #petmanrecepti in sodeluj v nagradnem žrebanju ? Decembra bo Petman v sodelovanju z Gali in Nika podaril darilni komplet za pripravo popolnih surovih obrokov!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.