Domov » Ostalo » Skrivno življenje domačih ljubljenčkov

Skrivno življenje domačih ljubljenčkov

Objavljeno v Ostalo

RTV nam je ponovno postregel z odlično dokumentarno serijo o naših najdražjih – živalih. Skrivno življenje domačih ljubljenčkov (v izvirnku: The hidden life of our pets) je britanska dokumentarna serija v 4 delih, ki nam s pomočjo znanosti, tehnologije in izkustvenih eksperimentov odkriva skrbno varovane skrivnosti živali, ki živijo skupaj z nami. Predstavljeno dokumentarno serijo ne zamenjajte z animirano komedijo Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, s katero sta si zelo podobni po imenu, ne pa po konceptu 🙂

Skromen opis: sposobnosti živali so zares osupljive

Osnovno izhodišče serije je ideja, da so hišni ljubljenčki vsepovsod po svetu del družine; z njimi si delimo naše prebivališče, preživimo skupaj zelo veliko časa, ampak – kako dobro jih v resnici poznamo? Sposobnosti čutenja, videnja in zaznavanja naših prijateljev druge vrste so zares osupljive in z vidika našega, človeškega sveta, bi jih lahko nemalokrat opisali kot supermoči, čeprav so običajno to samo sposobnosti, ki so bile nekoč nujne za preživetje v naravi.

Ali veste, da lahko pes uskladi bitje srca z vašim, še več: srčni utrip lahko uskladi z utripom še nerojenega otroka v pozni nosečnosti. Njihova zaznava zvokov je drugačna od naše, zato se jim naše zelo tiho stanovanje pogosto ne zdi tako tiho. Tekom sobivanja s človekom so se naučili brati našo telesno govorico in se naučili komunicirati z našim pogledom. S človekom se lahko tako povežejo, da bi za nas naredili vse – tudi skočili s padalom; v drugem delu je recimo predstavljena izjemno zanimiva zgodba border collija in njegovega skrbnika, ki skupaj skačeta s pečin.

Od hrčkov do želv in kraljica mačk

V dokumentarni seriji pa niso samo psi glavne zvezde, prikazane so tudi neverjetne sposobnosti drugih živali, ki jih sicer umeščamo v nehvaležno kategorijo hišnih ljubljenčkov, med drugim tudi hrčki, podgane in ptice. Ali veste, da mama ptica vsakemu mladičku dodeli svoj glas, na katerega se ptičji mladič odziva in je to tudi prva beseda, ki jo izgovori? Hrčki so izjemni tekači, želva pa lahko prihod skrbnika napove po tresljajih, ki jih čuti na tleh. Mačke imajo izjemno izostren občutek za pritisk in se običajno skrijejo pred nevihto že davno, preden jo zaznajo radarske slike. Njihovi izjemno občutljivi brki pa ne marajo prevelikih dražljajev, zato včasih pomaga, da pri hranjenju mačke posodo zamenjamo za večjo, da ne draži toliko brkov.

Komunikacija, možgani, športne veščine in superčuti

Prvi del serije raziskuje komunikacijo in sporazumevanje živali – z nami in interno, med svojo vrsto, drugi del serije se ukvarja z možgani živali in s tem, kako jih uporabljajo, da se znajdejo v svetu ljudi. V tretjem delu serije so predstavljene izjemne športne veščine, ki jih premorejo in lahko ljudje o njih samo sanjamo, zadnji, četrti del pa predstavi “superčute” – ali zato, ker so njihova čutila toliko bolj izostrena ali zato, ker imajo čutila, ki jih mi nimamo. Recimo: psi s smrčkom zaznavajo toploto, mačke pa se znajo orientirati po magnetnem polju! Ali ni to fascinantno? Ob tem me presune, česa vse še ne vemo in kako včasih naše živali v resnici podcenjujemo.

Dokumentarna serija Skrivno življenje domačih ljubljenčkov je brezplačno na voljo na https://www.rtvslo.si/rtv365/, a žal samo še nekaj dni: do 26. 1. 2024, ogledate si jo lahko tudi na Netflixu.

Hitre povezave:

Priporočam ogled skupaj z najljubšim kosmatim prijateljem 🙂 Ste serijo že pogledali? Kaj vas je najbolj fasciniralo?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.