Domov » Surova hrana za pse » “Surovo meso dostavimo čisto v vsak dom”

“Surovo meso dostavimo čisto v vsak dom”

Objavljeno v Priporočam, Surova hrana za pse
Raw4dogs, surova hrana za pse. Sal in Branko
Sal in Branko

Pa ga imamo! Končno! Branko Merhar je prvi proizvajalec surove hrane za pse v Sloveniji in  ne samo to: po surovo meso ni treba več v trgovino, ampak ti ga dostavi kar na dom. Tvoj kuža lahko zdaj dobi popoln obrok surovega mesa, brez da bi vi trenili z očesom 🙂

V intervjuju si preberi, zakaj je surovo meso odlična izbira za tvojega kužka, zakaj se je Branko odločil, da se začne profesionalno ukvarjati s surovo hrano in koliko časa je trajalo od ideje do realizacije.

Branko, najprej iskrene čestitke, da ste se lotili tega podviga! Povejte mi, zakaj ravno surovo meso?

Odgovor lahko najdem v svoji osebni filozofiji prehranjevanja. Že približno 18 let sem vegetarijanec, zadnja tri leta pa presnojedi vegan. Zame način prehranjevanja ni povezan samo z hrano kot tako, ampak se kaže tudi v odnosu do drugih stvari v življenju. Mednje sodi tudi odnos do živali in njihovega prehranjevanja, ki naj bi bil tudi čim bolj naraven. In surovo meso z dodatkom zelenjave je brez dvoma najboljši približek naravnemu načinu prehranjevanja psov. Sicer pa se že skoraj celo svoje profesionalno življenje ukvarjam s podjetništvom in ko sem doma sam pripravljal surov obrok za svojega psa in me je že pošteno bolela roka od rezanja mesa in zelenjave, me je spreletela ideja, če že pripravljam hrano zase, zakaj je ne bi še za koga? Usedel sem se za računalnik, preveril ponudbo in se odločil, da bom delal surovo hrano za pse.

Predvidevam, da je vaš pes  na surovem mesu. Koliko časa že? Zakaj ste se odločili, da brikete in konzerve menjate za surovo meso?

Ja seveda, našega psa, mimogrede, družbo nam že skoraj pet let dela črni labradorec Sal, hranimo zadnje dve leti in pol s surovim mesom. Kot sem že povedal, sprva z doma pripravljenimi obroki, sedaj pa je deležen obroka iz proizvodnje. Ja, sprva smo Sala hranili z briketi, ko pa sem sam zamenjal način prehrane sem se odločil hrano spremeniti tudi psu. To je bila za oba ena pomembnejših sprememb v življenju, na bolje, seveda.

Sal, prvi degustator surove hrane Raw4Dogs
Sal, prvi degustator surove hrane Raw4Dogs.

Kako pa je z ustvarjanjem “popolnih obrokov”? Vemo, da vsak govori drugače, tako pri ljudeh kot pri živalih. Kako so sestavljeni vaši mesni paketki in kakšnim “pravilom” ste sledili?

Na področju prehrane, tako za ljudi kot za živali, vlada popoln kaos. Nešteto teorij in raziskav govori v prid zdaj enemu, zdaj drugemu načinu prehranjevanja. Jaz sem sledil načelu manj je več. Naj razložim: že v svoji vegansko-presnojedski prehrani se hranim zelo enostavno in naravno. Ne uporabljam “super živil” in ostalih prehranskih dodatkov. Verjamem, da je najboljše “super živilo” jabolko in zelenjava z domačega vrta in kakšna banana.

Kupci postajamo čedalje bolj ozaveščeni in radi kupujemo lokalno in domačo hrano. Kako pa je s sestavinami v vaših prehranskih paketkih?

Ja,res je. Surova hrana za pse se vedno bolj pogosto pojavlja na pasjih jedilnikih tudi v Sloveniji. Ko sem razmišlja o sestavi popolnih obrokov za pse sem se podobno kot pri svoji osebni prehrani ravnal tudi pri hrani za pse. Uporabljamo domače, slovenske surovine po splošno znanih razmerjih. Mi uporabljamo razmerje 75% mesa in 25%zelenjave in sadja in kot edini dodatek lososovo olje. Pri pripravi recepture sem sodeloval z Veterinarsko fakulteto v Ljubljani, kjer so mi prijazno priskočili na pomoč s svojim znanjem, izkušnjami in analizami vzorcev. Ko smo prišli do rezultatov analiz, ki so potrdili pravilnost naše teorije, smo začeli s serijsko proizvodnjo.

Koliko časa pa je trajalo od ideje do dejanske realizacije? Vemo, da je birokracija običajno največja ovira…

Surova hrana za pse
Uf, kdo se zdaj ne bi tako hladil?

Od same ideje do zagona proizvodnje je preteklo približno devet mesecev, napornih devet mesecev. Povedati moram, da ne izhajam iz mesarske družine (smeh), kar ste verjetno ugotovili že iz prejšnjih stavkov. Torej, potrebno je bilo poiskati ustrezen prostor, ki bo zadostil pogojem HACCP-a, preštudirati zakonodajo s področja, ki regulira takšne obrate, izdelati HACCP sistem za našo dejavnost, narediti spletno trgovino, celostno podobo podjetja in naših izdelkov in še in še…Konec maja smo uspešno opravili veterinarski pregled proizvodnje in pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti. In s tem se pravo delo šele začne, promocija in prodaja.

 

Katere so bile največje težave, s katerimi ste se srečali na poti?

Največ preglavic nam je povzročila zakonodaja in dejstvo, da v Sloveniji ni uveljavljene prakse na tem področju. Praktično smo orali ledino na tem področju. V Sloveniji je samo nekaj registriranih obratov za proizvodnjo hrane za hišne živali, za proizvodnjo surove hrano pa poleg nas samo še ena, ki predeluje lastno meso kot sekundarne surovine.

Kaj svetujete tistim, ki še oklevajo nad idejo, da bi svojega psa hranili s surovim mesom? In nenazadnje, zakaj izbrati prav Raw4Dogs?

Lastnikom psom želim, da bi v surovi hrani za pse prepoznali tisti pravi, naravni način prehranjevanja. V naši hrani RAW4DOGS lahko sestavine vidite: meso, zelenjavo, sadje, peteršilj…ni drobnega tiska. Zavedamo se majhnosti trga in zahtevnosti kupcev. Zakaj ravno RAW4DOGS? Zato ker stojimo za kvaliteto, smo domači proizvajalec vedno pripravljeni vsakega kupca obravnavati individualno, hrano dostavljamo na dom v vsak kotiček Slovenije in nenazadnje zato, ker imamo radi pse in razumemo kaj je za njih najboljše. Naravno je zdravo, surovo je najboljše!

Paketek surove hrane za tvojega kužka si lahko naročiš v spletni trgovini Raw4Dogs!

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Cvetka kolbl
  | Odgovori

  Imam angleškega koker španjela, oktobra bo star deset let. Nekajkrat je prebolel vnetje trebušne slinavke. Leto dni je bil vegetarianec. Sedaj ga zopet hranim z briketi. Rada bi prešla na surovo hrano. Imam nekaj vprašanj:
  – za koliko dni v naprej lahko nabavim hrano
  – je obstojna v hladilniku ali se lahko zamrzne
  – alergičen je na perutnino
  – zelo rad uživa vso zelenjavo, tudi trdi del solate
  – doma sem v Mariboru in me zanima koliko prej, preden mi poide hrana moram naročiti novo. Lepa hvala za odgovore. Lep dan želim

  • Lena Gregorčič
   Lena
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   hrano lahko nabavite za toliko dni vnaprej, kolikor vam dopušča skrinja. Koliko časa traja dostava in kako je z zalogo pa je najbolje, da preverite pri proizvajaclu, Raw4Dogs.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.