Domov » Ostalo » Soda za pse: še 5 načinov uporabe!

Soda za pse: še 5 načinov uporabe!

Objavljeno v Ostalo

Verjetno ni človeka pod soncem, ki ne bi vedel, kako vsestransko uporabna je soda bikarbona in prav gotovo ste tudi sami že kdaj preizkusili njene učinke delovanja. Upam, da jo imate tudi sami vedno kje pri roki? Ker ima soda tako široko področje delovanja, zato jo lahko uporabimo kot odlično sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna v pasjih posodah, z njo očistimo pasje igrače, preprečujemo neprijetne vonjave na pasje ležišču, a vse to prav gotovo že vemo, zato si bomo danes pogledali še 5 praktičnih načinov uporabe sode za pse.

Soda za pse

Sodo bikarbono lahko kupite v vseh večjih trgovinah z živili in soda za pse je enaka kot soda za ljudi. Sama jo uporabljam že kar nekaj časa in nikoli ni bilo težav, če pa je vaš pes bolj občutljiv in se bojite, da bi lahko soda sprožila nezaželene reakcije, jo sploh takrat, ko jo nanašate na kožo, vedno naprej testirajte v manjših količinah in na manjšem delu kožuha.

1. Pasta za pomiritev razdražene kože

Soda bikarbona lahko pomaga pomiriti razdraženo kožo naših kosmatih prijateljev. Iz sode bikarbone in vode moramo pripraviti gosto pasto, ki jo zmešamo v razmerju 1 : 1, nanesemo na prizadeto mesto, po 20 min speremo. Če se pes praska po celem telesu, lahko psu pripravimo kopel s sodo: na liter vode dodajte 3 žlice sode bikarbone in to mešanico uporabite namesto običajnega šampona za pse. Psa kot običajno našamponiratje, šampon s sodo pustite učinkovati nekaj minut, potem pa dobro sperite.Sode bikarbone nikoli ne uporabljajte na odprtih ranah in koži, ki je poškodovana do krvi.

2. Zaustavite krvavitev na krempljih

Če strižete psu kremplje, se vam je gotovo že kdaj zgodilo, da ste kakšnega preveč ostrigli; to se sploh rado zgodi na temnih krempljih, kjer ne moremo videti konca »živca«. No, navkljub vsem »čudežnim močem« vam soda ne more pomagati pri tem, da bi videli »živec« na kremplju, lahko pa vam pomaga zaustaviti krvavitev, ki običajno sledi taki pedikuri. Naslednjič, ko boste psu strigli kremplje, imejte pri roki sodo bikarbono. Če boste odrezali preveč in bo prišlo do krvavitve, krempelj posujte s sodo in za nekaj minut čvrsto pritisnite nanj, kar bo pomagalo ustaviti krvavitev.

3. Prva pomoč ob čebeljem piku

Soda bikarbona je lahko odlična prva pomoč ob piku čebele pri psu (seveda če pes nima alergije na čebelji pik). Najprej previdno odstranite želo, potem pa prizadeto mesto namažite s pasto v razmerju 1 : 1, ki ste jo pripravili iz sode bikarbone in vode. Pustite učinkovati nekaj minut in vajo ponovite še nekajkrat čez dan. Ali soda bikarbona pomaga tudi pri piku ose? V bistvu ne, takrat bo bolj prav prišel jabolčni kis: čebelje želo naj bi bilo bolj kislo, zato ga ublažimo z alkalno snovjo (soda), medtem ko je osje želo bolj alkalno in zato posledice pika bolje ublažimo s kislino.

4. Masažna pasta za zobe in dlesni

Čisti in zdravi zobje ter dlesni so že pol zdravja 🙂 Psi, ki dovolj žvečijo, krasno skrbijo za svojo ustno higieno, drugim pa lahko pomagate z mešanico sode, vode in kokosovega olja. Iz vode in sode pripravite gosto pasto, ki jo lahko zaradi bolj sladkastega okusa zmešate s kokosovim oljem. Z dobljeno mešanico lahko psu masirate dlesni in umivate zobe po ustaljenem urniku.

5. Ubijte bolhe s pomočjo sode bikarbone

Kako je z bolhami, vemo – ni dovolj, da se jih znebimo samo na psu, uničiti moramo tudi vse tiste bolhe, ki so se naselile v okolju. Najbolj goreči navdušenci nad sodo bikarbono trdijo, da lahko z njeno pomočjo zatrete bolhe v stanovanju. Soda bikarbona sama po sebi ne ubije bolh in drugih zajedavcev, zato če se že vidite, kako boste psa v sezoni bolh posipavali s sodo, lahko kar takoj pozabite na to. Sesanje stanovanja je ključnega pomena, če se želimo znebiti bolh in soda bikarbona naj bi v kombinaciji s soljo pomagala pobiti (izsušiti) ličinke bolh, sploh na preprogah, vzglavnikih, kavčih in drugih mestih, ki so sicer težje dostopna za čiščenje in pranje v pralnem stroju.. Na preprogo ali katero drugo površino iz tekstila enakomerno potresite sodo in sol, s ščetinasto krtačo jo dodatno vtrite, počakajte nekaj minut in posesajte. Da se boste uspešno znebili bolh, morate postopek ponoviti več dni zaporedoma. Več o tem, kako se znebiti bolh v stanovanju pa tukaj.

Če pa vas zanima, kako lahko s sodo zatrete neprijetne vonjave na psu, kako pripravite suh šampon za psa in zakaj je lahko več kot odlična tudi v mačjem WC-ju, si poglejte še 6 načinov uporabe sode bikarbone za pse!

 

Povzeto po različnih spletnih viri:
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.