Domov » Ostalo » Strunjanske soline: krasen sprehod s psom!

Strunjanske soline: krasen sprehod s psom!

Objavljeno v Ostalo

Na predzadnji poletni dan sem psa peljala na sprehod v Strunjanske soline, ki so pravi balzam za človeško dušo in odličen doživljajski sprehod za psa. Da bom več izvedela o življenju v rezervatu, sem na sprehod povabila prijatelja in veterinarja, ki mi je sproti pojasnjeval, katere ptice smo videli, slišali ali so nas ravno preletele 🙂

Na sprehod s psom v Strunjanske soline

Strunjanske soline so del Krajinskega parka Strunjan oz. Naravnega rezervata Strunjan. So najbolj severne še delujoče Jadranske soline z zelo dolgo zgodovino in kot pravi Wikipedija, naj bi sol tam pridelovali že v času Rimljanov, prvič pa so kot take omenjene v Piranskem statutu l. 1274.

Tik preden vstopimo v soline, se lahko sprehodimo tudi ob laguni Stjuži, ki je tudi edina laguna pri nas. Kot pojasnjujejo na spletni strani Zavoda za varstvo narave RS, ime Stjuža izhaja iz italijanske besede chiuso, ki v prevodu pomeni “zaprto”. Laguna je bila včasih del zaliva, 200 let nazaj pa so zgradili nasip in je danes z morjem povezana samo preko ozkega kanala.

laguna stujža strunjan naravni rezervat
Laguna Stjuža in labodi v njej.

Laguna je še en krasen primer raznolikega življenja in kar vabi k posedanju ob obali in opazovanju lepot neokrnjene narave. Ja, tudi psi bodo ob tem uživali!

Zakaj obiskati Strunjanske soline?

Čudovit razgled in svež morski zrak sta gotovo nekaj, kar bo napolnilo vašo dušo, pes pa bo užival v raziskovanju nove okolice. S smrčkom bo moral preveriti številne nove vonjave, ki jih za seboj puščajo drugi prebivalci Strunjanskih solin, kar je seveda odlična mentalna stimulacija in krasna zaposlitev za kravžljanje možgančkov. Saj vemo, da ni vse samo v fizični aktivnosti!

Ptički!

Mi smo na sprehodu uživali predvsem ob opazovanju in poslušanju različnih ptic. Midva z Ronom prepoznava bolj ali manj samo galebe in race, a ker sva imela s sabo odlično strokovno vodstvo, prijatelja veterinarja Petra Maričića, se je najin repertoar videnih in prepoznanih ptic zelo razširil, prav verjetno tudi na kakšnega liferja 🙂 Peter me je sproti seznanjal s pticami, ki so nam tako ali drugače prekrižale pot: videli smo sivo čapljo, malo belo čapljo, rečnega galeba, pobrežnike ter nekaj »klasičnih« ptic, kot sta recimo rumenonogi galeb in siva vrana. Slišali smo vodomca in videli race mlakarice.

Posebno doživetje jeseni – rdeče soline!

V zgodnjem jesenskem času lahko uživate ob čudovitem pogledu na rdeče obarvane soline. Kot mi je pojasnil Peter, so za rdečo barvo solin krivi halofiti, slanuše – rastline, ki uspevajo v izjemno slanih tleh. So užitne in baje odlična popestritev solat, kar so včasih dobro vedeli tudi solinarji, zato so jih imeli tudi redno na jedilniku. V Strunjanskih solinah (in tudi Sečoveljskih!) je nabiranje strogo prepovedano, tako da se vzdržite kulinaričnih podvigov, ampak se prepustite samo vizualni uživanciji.

halofit v strunjanskih solinah - rdeče soline
Kot pravi Wikipedija, se halofiti jeseni pobarvajo v rdeče-vijolično barvo zaradi pomanjkanja dušika.

Sprehod s psom po meri: mi smo se sprehajali dobro uro, sicer pa si lahko dolžino sprehoda lahko prilagodite po svoje (naredite manjši ali večji krog …), zato je ta sprehod ali izlet primeren tudi za pse, ki imajo težave z gibanjem oz. ne zmorejo dolgih in napornih sprehodov. Sprehod s psom lahko brez težav podaljšate tako, da ga razširite na celoten Krajinski park Strunjan!

Kako najlažje do Strunjanskih solin?

Najprej pridite do Strunjana 🙂 Potem avto pustite na plačljivem parkirišču tik ob plaži, zavijte levo in se sprehodite ob morju mimo restavracije. Za ovinkom boste že videli rampo, za njo pa soline. Potem pa za nosom!

Če gremo za nosom, se ne moremo izgubiti, ne tako ne drugače 🙂

V poletnem času niso najbolj idealna izbira za sprehod s psom, krasne pa so jeseni in spomladi. Če imate radi zimo pa so lahko tudi v mrzlih dnevih odličen izgovor za skok na morje!

Ne pozabite na pravila lepega vedenja!

Psi naj bodo na povodcih, s sabo imejte vrečke za pasje iztrebke in jih tudi uporabite. Hodite po glavnih poteh in poskrbite, da pes ne bo vznemirjal ptic, ki prebivajo v solinah. Ne pozabite, da smo tam mi gostje! Sicer pa se prepustite čudoviti naravi in uživajte, tudi v takih sončnih zahodih.

Vesela bom tudi poročanja o tem, kako ste se imeli 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.