Domov » Trendi » Surova hrana: kako do uravnoteženih obrokov?

Surova hrana: kako do uravnoteženih obrokov?

Objavljeno v Surova hrana za pse, Trendi

Ko sem pred 5. leti začela z ZHP-jem, je bil koncept hranjenja psov s surovo hrano še zelo v povojih, da o ponudbi mesa za pse sploh ne govorim! Danes je situacija na srečo drugačna, čedalje več pasjih skrbnikov posega po surovi hrani za pse, ponudba v trgovinah za male živali narašča in zato ni več težko dobiti raznolikega mesa za pse ter kopice dodatkov, s katerimi lahko furate BARF popolnoma varno in uravnoteženo! Posledično zmanjkuje tudi izgovorov, da psa ne bi imeli na sveži hrani 🙂

Petman je denimo eden izmed proizvajalcev, ki je svoja mesta našel tudi na policah naših trgovin. Na ZHP-ju ga boste najbolj pogosto zasledili v povezavi s trgovino Gali in Nika, kjer svojim obiskovalcem ne prodajajo samo surovega mesa, ampak zraven ponudijo še kopico nasvetov iz lastnih izkušenj, ki bodo prišli prav tako začetnikom kot tistim, ki ste že relativno dobro seznanjeni z BARF načinom prehranjevanja. In kaj vse ponuja Petman? Preberite spodaj, kjer vas čaka tudi slasten recept s Petman sestavinami!

Hitra uvertura v »popoln obrok«

Petman smernice pravijo, da je uravnotežen obrok za psa je sestavljen iz pribl. 60 do 80 % mišičnega mesa, v to vštejemo manjši delež organov (5 do 10 %). Preostalih 20 do 40 % predstavlja zelenjava, sadje in manjši delež dobrih virov ogljikovih hidratov. Psa hranimo 2-krat dnevno, količina hrane pa znaša 2 do 3 % idealne telesne teže psa, pri čemer moramo upoštevati njegovo starost in aktivnost. Psu nekajkrat tedensko ponudimo tudi surove mesnate kosti. Več o tem že prihodnji teden na predavanju Sveža hrana v vsako pasjo skledo >>>

Ne samo za alergike!

Petmana sem prvič predstavila kot »raj za alergike«, saj definitivno najbolj slovijo po izjemni ponudbi različnega surovega mesa: poleg klasičnih vrst (govedina, jagnjetina, riba, kunčje meso …) lahko pasji skrbniki izbirajo tudi med konjem, losom, nojem, raco, jelenom itd.

Logično je, da so nad tovrstnimi viri mesa, ki spadajo med bolj redke in sicer težko dobavljive okuse,  najbolj navdušeni zlasti skrbniki tistih psov, ki imajo doma alergike in so po možnosti na izločevalni dieti ali pa bolj klasičnih vrst mesa, kot sta perutnina in govedina, načeloma sploh ne smejo uživati. In saj vemo, kako je to težko dobiti v redni prodaji vse, kar ni govedina, svinjina in perutnina, če pa že, so cene vrtoglavo visoke!

Seveda pa niso samo alergiki tisti, ki bodo prišli na svoj račun. V Petman skrinji se bo našlo nekaj za čisto vse, ki svoje pse že hranite s surovo hrano ali pa o tem komaj premišljujete:

Surove in mesnate kosti so del uravnotežene BARF prehrane, a jih je v mesnici izjemno težko dobiti (večina kosti, ki so na voljo po mesnicah, so za pse neprimerne!): jagnječe kosti, za tiste pse, ki imajo oslabljene zobe in ne morejo več tako vehementno glodati, pa lahko izberemo mlete kosti ali pa obrok, ki mlete kosti že vsebuje.

blisterji z organi
Blisterji z organi (zgoraj desno) v priročnem pakiranju, ki je enostavno za odmerjanje.

Potem so tukaj še izjemno praktični blisterji z drobovino; organi so pakirani v majhne kocke, ki jih tako lažje odmerimo v obrok.

Seveda ne smem pozabiti na zelenjavno-sadne polpetke, ki so me večkrat rešile, ko mi je zmanjkalo sveže zelenjave za psa. V tokratnem receptu sem uporabila Vital power kvartet, sestavljen iz bučke, manga, papaje in pastinaka (vsaka sestavina je pakirana zase).

Mogoče samo še prijazna opomba: pri kupovanju mesa iz Petman Compact linije, torej 100 % mesnih paketov, preverite (ali pa za nasvet vprašajte v trgovini), kaj vse je vključeno v mesni paket (poleg mišičnega mesa).  Določeni mesni apketi vsebujejo še mlete kosti, drugi organe, zato je to pametno vedeti, da vemo, kako potem do dalje kombinirati v obrok 🙂 Račje meso recimo vsebuje še drobovino, zato dodatno dodajanje organov ni potrebno.

Jaz sem tokrat psu postregla z odličnim kunčjim mesom, ki že vsebuje mlete kosti. Dodala sem goveja jetra in bučko iz Vital power kvarteta, vse skupaj pa “začinila” s proseno kašo in Barfer’s best praškom, mešanico različnih naravnih vitaminov in mineralov, ki dopolnjuje doma pripravljene obroke za pse.

hrana za pse s kuncem surovo meso
Kunčje meso z mletimi kostmi (v obliki priročnih polpet), organ, Power Vital bučke, malo prosene kaše kot dodatek in Barfer’s best vitaminsko mineralni prašek. njam!

Petman pa je seveda poskrbel tudi za tiste, ki niste ljubitelji pripravljanja popolnih obrokov za psa, ampak jih raje kupite in samo odmrznete; to je na voljo v njihovi liniji All-in-one, ki je tudi izjemno praktična za odmerjanje. Sestavine so namreč pripravljene tako, da so zamrznjene v polpete, ki jih nato sproti odtajamo kolikor jih pač potrebujemo.

Ampak kupovanje mesa v trgovinah za male živali ni tako poceni, sploh v primerjavi z …

Ste prepričani? Hrana za pse, ki jo kupite v trgovinah za male živali, je opremljena z ustreznimi deklaracijami, ki zagotavljajo, da hrana resnično vsebuje tisto, za kar se prodaja. Poleg tega je meso  ustrezno veterinarsko pregledano ter pravilno skladiščeno. Zaradi tega je hranjenje psa s surovo hrano bistveno bolj varno, kot če bi kupovali ostanke mesa od nepreverjenih prodajalcev (na črno), ki ob tem vidijo zgolj in samo možnost zaslužka.

Kdaj izbrati »popolne obroke« in kdaj z različnimi sestavinami sestaviti popoln obrok?

Že pripravljeni popolni surovi obroki za pse so odlični za vse, ki ste komaj na začetku kariere hranjenja psa s surovo hrano, se še lovite pri optimalnih razmerjih in se posledično bojite, da bo psu česa primanjkovalo.

Popolni obroki so tudi več kot idealni za vse skrbnike majhnih psov, saj z njimi praktično ni nič dela (s popolnimi obroki, ne s psi J ) in so, preračunano na mesec, finančno zelo ugodni.

Če imate doma večjega psa ali več njih, se vam računica s kupovanje popolnih obrokov najverjetneje ne bo izšla. Ste pa zato idealni kandidat za kupovanje posameznih komponent, ki so potrebne za popolne obroke, pa naj si gre za 100 % meso, mlete mesnate kosti, sadno-zelenjavne dodatke, ali praktično pakirane notranje organe, ki so pomemben del BARF načina prehranjevanja.

Celotno BARF Petman ponudbo lahko preverite tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.