Domov » Priporočam » Surova hrana za pasje mladiče: kaj DA in kaj NE?

Surova hrana za pasje mladiče: kaj DA in kaj NE?

Objavljeno v Priporočam

Če imate doma pasjega mladiča ali pa če njegov prihod komaj načrtujete, ste se gotovo že neštetokrat vprašali, ali bi bila surova hrana zanj primerna izbira ali ne. Verjetno ste dobili kopico različnih odgovorov, med katerimi pa je brez dvoma pravilen ta, da – ja, seveda, surova hrana je primerna izbira tudi za pasje mladiče ter seveda za breje psice oz. psice v fazi laktacije. A kako se tega lotiti, kaj hraniti in na kaj morate biti pozorni? Vse odgovore na vaša vprašanja boste našli spodaj, ne spreglejte tudi neprecenljivih izkušenj iz prve roke, ki so jih za ZHP posredovali vzrediteljici in ponosna skrbnica pasjih mladičev!

Biološko primerna hrana

Surova hrana za pse in seveda tudi za mačke, je biološko primerna hrana – gre za princip hranjenja, kot ga veleva narava in je kot taka primerna za vsa življenjska obdobja. Izjema so seveda specifična zdravstvena stanja in druge posebnosti, ko je rahlo pokuhana, a še vedno sveža hrana, bolj smotrna poteza. Kakorkoli obrnemo ali pa se nenazadnje tudi sami odločimo, je sveža hrana osnovni predpogoj in temelj zdravja tudi za naše živali. In kdaj prej bi bilo bolje postaviti dobro osnovo za zdrav imunski sistem kot pri mladičku? Jasno pa je, preden psu, sploh mladiču, ponudimo obrok surovega mesa, se moramo temeljito pozanimati, kaj gre v pasjo skledo, v kakšnih razmerjih ter kolikšna bi bila zanj optimalna količina.

Verjamem pa, da se večina (bodočih) skrbnikov pasjih mladičev boji predvsem tega, da mlademu korenjaku ne bodo uspeli zagotoviti vsega, kar potrebuje, da bi se lahko razvil v zdravega in srečnega psa. A k sreči je ta zadržek zelo lahko rešljiv 🙂

Kako mlademu psu zagotoviti »popolne« obroke?

Uravnotežena prehrana psa je, ne glede na starost in pasmo, sestavljena iz 60 do 80 % mišičnega mesa, 5 do 10 % organov, 10 % mesnatih kosti  ter manjšega deleža (za mladičke rahlo pokuhane) zelenjave, sadja in lahko tudi kakovostnih ogljikovih hidratov (10 %). Sestava obroka se načeloma razlikuje samo v količini in beljakovinski vrednosti; mladiči in aktivni psi imajo količinsko večje obroke, medtem ko imajo starejši in manj aktivni psi količinsko manjše obroke. Seveda govorimo o povprečnih in zdravih psih, zato naj vam ta zapis služi zgolj kot osnovna orientacija, vsak pes je po svoje poseben, osnovno orientacijsko tabelo pa najdete nekaj odstavkov nižje.

A preden pridemo do »popolnih surovih obrokov«, velja omeniti, da se pasji mladički skotijo s krhkim imunskim sistemom, ki se komaj formira. Imunski sistem je sicer zelo širok pojem, a pri zdravem in odraslem psu prav gotovo prestavlja najbolj pomembno zaščito pred potencialno patogenimi bakterijami v surovem mesu, saj agresivni prebavni sokovi, ki se izločajo ob presnovi in nižji pH želodčne kisline (za razliko od ljudi!), poskrbijo za varno in optimalno prebavo surovega mesa.

Vedeti moramo tudi, da se imunski sistem pri psih formira nekje pri 9. mesecu starosti psa, kar (če se omejimo na prebavni trakt, ki je brez dvoma pomemben del imunskega sistema) v praksi pomeni, da se zaščita pred patogenimi klici bakterij v smislu prebavnih sokov in pH-ja želodčne kisline, v tem obdobju komaj izoblikuje. Zato ta »imunska zaščita« pri mladiču ni enaka kot pri odraslem psu in prav zaradi tega moramo biti času zgodnje mladosti še posebej previdni pri izbiri mesa; ne samo kar se tiče beljakovinskega vira, ki mora biti lahko prebavljiv kot je recimo perutnina, ki pa naj bo neoporečna in pred uporabo obvezno zamrznjena, ribe, govedina … Z divjačinskim in konjskim mesom zato raje še malo počakajte.

Seveda pa morate vedno upoštevati pravila zdravega rokovanja s surovim mesom (meso odtajate v hladilniku, po hranjenju skrbno očistite skledo, pri pomivanju uporabljate ločeno gobico, temeljito očistite pult itd.). Meso, ki ga kupite, naj bo preverjeno: mesnica ali preverjeni proizvajalci surove hrane za pse.

Izkušnja iz prve roke: vzrediteljica Nina Bešter, psarna LURIBREE

 »Ko imamo v naši psarni leglo, uporabljamo in hranimo naše mladičke s surovo hrano. Nekje po tretjem tednu začnem mladičke postopoma dohranjevati. Na začetku je to le sveže goveje mleto meso, ki mu kasneje začnem dodajati kozje mleko ali skuto. Nato pa postopoma začnem dodajati še druge vrste mesa, najraje mleto meso, dodajam pa tudi zelenjavo in del ogljikovih hidratov. Nekje med štirimi in petimi tedni starosti začnem dodajati tudi mesnate kosti ter piščančje ali puranje vratove ali hrbte. Sama mladičkov nikoli ne odstavljam, saj jim mama sama pove, kdaj je dovolj (ko jim zrastejo prvi zobki). Sama pa jim večkrat na dan ponudim sveže pripravljen obrok. Menim, da je surova hrana vsekakor boljša izbira od briketirane, saj natančno vem, kaj vsebuje obrok, hkrati pa je hrana povsem naravna in sveža. Na tržišču je že kar nekaj ponudbe pripravljene surove hrane, tako da bo v prihodnosti veliko lažje za tiste, ki se bojijo priprave obrokov surove hrane doma. Tudi sama jo priporočam tistim, ki so v dvomih, kako pripravit uravnotežen surov obrok.«

Foto: osebni arhiv Nine Bešter

Že pripravljeni uravnoteženi obroki

Če se v poplavi informacij ne znajdete in vas vztrajno nažira skrb, da psu ne boste znali pripraviti uravnoteženega obroka, lahko brez zadržkov posežete po že pripravljeni surovi hrani za pasje mladičke. Ena izmed teh je zamrznjena hrana za pse angleškega proizvajalca Natures Menu. Njihova linija za mladičke Country Hunter Puppy vsebuje lahko prebavljive vire beljakovin (puran, riba), ki so ustrezno veterinarsko pregledani na patogene bakterije ter s tega vidika neoporečni. Poleg tega je celotna County Hunter linija zasnovana tako, da vsebuje hranilne snovi v pravih razmerjih za popoln obrok. Ob situacijah, ko hranjenje s surovo hrano ni mogoče, pa lahko brez težav posežete po Natures Menu mesnih vrečkah in pločevinkah.

Zadržki okoli tega, da bi zaradi hranjenja mladičkov s surovo hrano prišlo do pomanjkanja, so v tem primeru torej popolnoma odveč. Tudi odmerjanje hrane je enostavno, saj odtajate samo potrebno količino mesnih kock, poleg tega pa boste na embalaži našli natančna navodila, koliko hrane odmeriti mladiču.

Izkušnja iz prve roke: skrbnica mladičkov Ela Molek

Za surovo hrano pri naših dveh mladičkih (Tosa inu – japonski mastif) smo se odločili, ker smo že pri prejšnjih psih uvedli surovo hrano, kar se je izkazalo za nekaj najboljšega in zdravega! Oba mladička sta pri 2-3 mesecih prišla k nam naučena na brikete. Te smo v nekaj dneh ukinili in takoj prešli na surovo hrano brez težav. Da bi naša mladička dobila popoln in uravnotežen obrok, sem se obrnila na Natures Menu in skupaj smo dorekli kaj bi bilo najbolj primerno. Imajo odlično izbiro mesnih kock (popoln obrok) za mladičke, poleg tega pa smo obrokom za popestritev dodajali Hrustljavčke ter mehke kosti (vsak drugi dan). Natures Menu ima res super izbiro za naše kosmatince, za vsakega se nekaj najde, poleg tega imajo veliko strokovnega znanja iz tega področja, kar je izredno pomembno. Moje izkušnje so zelo pozitivne, priporočam!

Natures Menu linija za mladičke vsebuje lahko prebavljivo meso in druge sestavine, ki tako predstavljajo popoln obrok.

Kaj pa količina surove hrana za pasje mladiče?

Mladiče in mlade pse hranimo večkrat dnevno, torej na popolnoma enak način, kot če bi ga hranili z briketi. Na začetku velja, da je količina hrane na dan znaša 10 % trenutne telesne teže do 2. meseca starosti, potem pa lahko sledimo navodilom v spodnji tabeli:

tabela količine hrane za pse in pasje mladiče
Ob tem se moramo zavedati, da so to le osnovne smernice, ki pa jih prilagajamo glede na vsakega posameznega mladiča, ter skrbno opazujemo, da ta ni presuh ali predebel. Vir tabele: IRIS d. o. o.

Izkušnja iz prve roke: Anastasija Apat, psarna Allure Sauvage Frenchies

Preteklo leto smo dobili naše prvo leglo francoskih buldogov. Po temeljitem raziskovanju in posvetu z veterinarjem smo se odločili za ustrezno prehranjevanje mladičev. Nekje pri starosti dveh mesecev sem mladiče uvajala tudi na surovo hrano. Znamko Natures Menu poznam že nekaj let, ponuja zelo pestro izbiro okusov tako za odrasle kot tudi za mladiče in se od drugih razlikuje tako po vsebini, obliki kot tudi po kvaliteti sestavin in priročnem pakiranju. Mladičkom sem ponudila kocke Country Hunter puppy (ter tudi druge okuse za odrasle pse), hranila sem jih 4-5x na dan po 4 kocke, količina je odvisna od teže, sem pa vsakemu mladiču ponudila še kakšno kocko več, če je ostal dlje časa pri skledici.

Surova hrana za pasje mladiče: kako začeti?

Vse je seveda odvisno od tega, s čim so vzreditelji hranili mladiče v leglu. Če je to bila surova hrana, boste skupaj z mladičem prav gotovo dobili še kopico navodil in priporočil, kako s tem nadaljevati doma. Če pa so vzreditelji imeli mladiče na briketih, morate prehod iz briketirane na surovo hrano izvesti postopoma.

Že menjava okolja je za nebogljeno bitje velik šok, ne otežite jim tega še s takojšnjo menjavo hrano. Počakajte nekaj časa, da se mladič ustali v novem okolju, potem pa postopoma preidite na surovo hrano. Briketov in surovega mesa ni priporočljivo mešati v istem obroku, zato začnite s počasnim dodajanjem koščkov surovega mesa ob obrokih dokler v približno 8 dnevih počasi opustite brikete in preidete popolnoma na surovo hrano. Poleg tega pa vedno začnite z vedno enim beljakovinskim virom in počasi dodajajte nove sestavine.

So kosti primerne tudi za mladiče?

Seveda! A kot sem na ZHP-ju že večkrat napisala, vse kosti še zdaleč niso primerne za pse! Ko v pasji hrani govorimo o kosteh, imam v mislih surove in mesnate kosti, torej kosti, ki imajo razmerje med kostno-hrustančnim in mišično-vezivnim tkivom 1:1. Kosti, ki jih ponudimo psu, ne smejo biti nikoli kuhane. Na daleč se izognite tudi golim in odžaganim kostem, goveji kosti iz juhe ter nosilnim kostem živali, pa ne samo pri mladičih, temveč pri vseh psih! Za mladičke in mlade pse so idealne mehke žvečljivke kot so račji vratovi in perutničke. Dodajate jih nekajkrat tedensko. Vse o kosteh si preberite tukaj.

Žvečenje mesnatih kosti bo tudi pri mladičkih poskrbelo za krepitev in masažo dlesni, ki še posebej prija ob menjavi zob ter seveda za ustno higieno. Seveda pa ne pozabite, da je žvečenje mesnatih kosti najbolj naravna oblika mentalne stimulacije psa, ki poskrbi tudi za dvig endorfinov (hormoni sreče) v krvi.

Surov začetek za zdrav temelj življenja

Sveža in neprocesirana hrana je nedvomno nekaj, kar predstavlja temelj zdravja za vsa živa bitja. Kot pravijo pri Natures Menu, je prehranjevanje s surovim mesom za pse in mačke hranjenje, kot ga veleva narava; in če vas preganjajo dvomi, da sami ne boste zmogli pripraviti uravnoteženega obroka, izberite varno in preverjeno pot, Natures Menu linijo za mladičke, s katero boste psu zagotovili vse, kar potrebuje, da zraste v krasnega kosmatega prijatelja! Sicer pa kot vedno – po pameti!

Predstavljena Natures Menu ponudba žal ni več na voljo v Sloveniji, lahko pa alternativo zanje še vedno najdeš na vetshop.si

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.