Domov » Surova hrana za pse » Prednosti hranjenja psa s svežo hrano

Prednosti hranjenja psa s svežo hrano

Objavljeno v Surova hrana za pse

Prepričana sem, da ko enkrat začnete psa hraniti s svežo hrano, vam niti na kraj pameti ne bo padlo, da bi še kdaj v življenju posegli po briketih: manj vetrov in napenjanja, manjši iztrebki, čisti in zdravi zobje ter svetleča dlaka in zdrava koža je samo nekaj najpogostejši prednosti, ki jih opazijo pasji skrbniki, ko presedlajo na svežo hrano.

Kaj pa pravijo raziskave?

Večina spodaj naštetih razlogov ni podprta z raziskavami in empiričnimi dokazi, temveč so to bolj kot ne ustna izročila, ki se prenašajo od skrbnika do skrbnika. Raziskav, ki bi se ukvarjale konkretno s svežo hrano (surovim mesom) v primerjavi z briketi in vplivom na zdravje ter počutje psa, praktično ni, vsaj po mojem vedenju ne. Če pa se motim in veste za katero, ki sem jo spregledala, bom zelo vesela vašega sporočila!

Poleg tega sem jaz bolj pristaš zdrave pameti kot empiričnih dokazov in kliničnih študij, sem pa za strokovno mnenje vseeno povprašala Mojco Cerovšek, veterinarko in bioresonančno terapevtko, ki nudi tudi prehransko svetovanje za živali.

Sveža hrana ni čudežno zdravilo za vse težave

Ob porastu priljubljenosti surovega mesa za pse lahko vedno bolj pogosto zasledimo, da je surovo meso rešitev za pogoste zdravstvene težave, ki pestijo naše pse – od alergij do težav s kožo in prekomerno telesno težo. In čeprav ima sveža hrana številne prednosti in lahko pozitivno vpliva na zdravje, moramo pri zdravstvenih težavah vedno odkriti in napasti vzrok, sploh če nismo čisto prepričani, za kaj se gre. Sveža hrana nam je lahko defitinivno v pomoč, ni pa to odločilen vzrok, zaradi katerega bo naš pes kar naenkrat zdrav. Povedano drugače: pes ima lahko kljub sveži hrani še vedno težave z alergijami.

Optimalna prebava

Sveža hrana se v primerjavi s procesirano hrano prebavlja bistveno lažje. Mojca dodaja, da lahko briketi vsebujejo veliko težje prebavljivih oz. odpadnih snov, ki samo otežujejo prebavo. Pri sveži hrani, ki temelji na beljakovinah živalskega izvora, teh težav ni; izkoristek snovi je boljši, kar se pozna tudi na iztrebku – je manjši. Glej naslednjo prednost 🙂

Veliko pasji skrbnikov tudi opaža, da pse po prehodu na svežo hrano bistveno manj napenja in imajo manj vetrov. Ker v obroku s svežo hrano vase vnesejo tudi veliko vode, ki je naravno prisotna v mesu, psi tudi bistveno manj pijejo.

Krasni iztrebki

Prijetna posledica biološko primerne hrane in optimalne prebave so odraža tudi na iztrebku, ki je količinsko bistveno manjši (glej zgoraj: optimalna prebava!) oz. se pes redkeje iztreblja, prav tako je tudi vonj iztrebka bistveno manj intenziven.

Slabše brikete kot hranite, večje razliko boste opazili pri iztrebkih. Briketi, ki temeljijo na visokem deležu žit, stranskih produktih predelave mesa in drugih sestavinah žnj kategorije vplivajo na volumen iztrebka, pogostost iztrebljanja in na vonj iztrebka.

Lažje do idealne telesne teže

Nekateri psi bodo kmalu po prehodu na surovo hrano izgubili odvečno težo in postali bolj »šlank«, kot se pošali Mojca in dodaja, da so po njenem mnenju ogljikovi hidrati v briketih eden izmed glavnih krivcev za težave s prekomerno telesno težo. Poleg količine OH-jev v briketih, pa so pod vprašajem tudi njihovi viri (žita, škrob …).

No, če psa hranimo z bistveno večjo količino hrano, kot je sicer idealno glede na njegovo starost in aktivnost, se razlika v kilogramih ne bo poznala kljub sveži hrano. Drugače povedano: psi majo psi lahko prav tako povečano telesno težo, če je sveža hrana nepravilno zasnovana. Vzroki za prekomerno telesno težo so lahko sicer tudi zdravstvene narave.

Zdrava koža in svetleča dlaka

Kot pravi Mojca, je to predvsem posledica boljše absorpcije in izkoristka hranilnih snovi, ki jih ponuja sveža hrana.

Čisti in zdravi zobje

Sveža hrana v kombinaciji s surovimi mesnatimi kostmi ali drugimi ustreznimi alternativami za žvečenje lahko preprečuje nastanek zobnih oblog in kamna. Žvečenje kosti ali ustreznih alternativ je najboljša naravna zobna ščetka za psa, poleg tega pa ob žvečenju nastaja slina, ki pomembno vpliva na čiščenje zob, ob tem Mojca še dodaja, da se meso v primerjavi z briketi ne lepi na zobe. Na zobe se zalepi večinoma škrob oz. predelana žita v procesirani hrani, zaradi katerih se v kombinaciji s slino ustvari lepljiva snov, ki se rada prime na zobe.

Zobje brez oblog in kamna so tudi osnovni predpogoj za zadah brez neprijetnega vonja.

Zadah brez vonja

Pasji skrbniki se pogosto pritožujejo nad neprijetnim zadahom, ki prihaja iz pasjega gobca. Pri nas doma tega ne poznamo, razen takrat, ko so na meniju zeleni vampi 🙂 Vzrokov za neprijeten zadah pri psu je lahko veliko, med drugim tudi resne zdravstvene težave, eden izmed razlogov pa je lahko tudi nekvalitetna procesirana hrana, sploh v kombinaciji z zobnimi oblogami in kamnom.

Večja ješčost

Nekateri pasji skrbniki imajo nenehne bitke, ker pes noče jesti briketov in mnogi se kasneje ne morejo načuditi temu, kako pes zdaj pa z veseljem je obroke – svežo hrano. Seveda to ne velja vedno in za vse, obstajajo tudi taki psi, ki vihajo nos tudi nad najboljšimi kosi mesa.

Ampak …

… vse to seveda velja, če upoštevamo specifične potrebe psa in v pasjo skledo ne mešamo človeških principov. Ne pozabimo, gre za žival, ki je v osnovi prilagojena za uživanje beljakovin živalskega izvora. Če si bomo svežo hrano intepretirali kot testenine z malo mesa ali pa popraženo zelenjavo na čebuli, ne bomo prišli daleč 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.