Domov » Surova hrana za pse » Surova jajca za psa: DA ali NE?

Surova jajca za psa: DA ali NE?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Trditev, da pes ne sme jesti surovih jajc, je eden izmed tistih mitov, ki se ponavlja kot mantra, v resnici pa redko kdo ve, na čem temelji in zakaj do takih trditev sploh prihaja. Če bi surova jajca za osa in surov beljak bila nevarna ali celo strupena za pse, kako preživijo v naravi tiste živali, ki se hranijo tudi s surovimi jajci? Si je pes, ko je še živel v naravi, skuhal jajce? Je morda odlil surov beljak in popil samo rumenjak? Ne, pojedel je celo jajce, z lupino vred. In preživel.

Surova jajca za psa in pomanjkanje B vitamina

Surov beljak vsebuje encim avidin, ki nase veže biotin (H vitamin). Ob prekomernem uživanju surovega beljaka pride v telesu do pomanjkanja biotina, kar lahko pusti resne posledice. Da pa bi do tega prišlo, bi moral pes (ali človek!) na teden pojesti več deset jajc in to početi več tednov ali mesecev zaporedoma. Dokler razmišljamo o normalnih količinah in povprečnemu, zdravemu psu ponudimo 1 do 2 surovi jajci tedensko, je strah, da bi zaradi tega prišlo do pomanjkanja biotina popolnoma odveč. Ah kaj odveč – če dobro pomislite, je ta strah popolnoma bizaren!

Poleg tega biotin ni prisoten samo v jajčnem rumenjaku, ampak tudi v surovih jetrih, sardelah, pivskem kvasu in drugih živilih. Raznovrstna hrana je ključ do uspeha!

Zakaj je v prehrano psa smiselno vključiti surova jajca?

Jajca so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, vitaminov A in B12, železa … Še toliko bolje je, če jih hranimo vključno z lupino, ki ima optimalno razmerje med kalcijem in fosforjem. Posušene jajčne lupine so odličen dodatek k prehrani tistih psov, ki sicer ne uživajo surovih kosti kot vir kalcija.

Ampak …

Jajca, ki jih kupite, naj bodo ekološkega porekla ali pa vsaj iz proste reje. Baterijska reja je najmanj trajnostna in humana, v razvitih državah, kot je Švica, je označena kot mučenje živali in zato prepovedana. Če vam ni mar za humanost kokošk, ki ne vidijo sončne svetlobe, pa imejte v mislih, da so taka jajca najmanj hranljiva in so kokoši dobesedno filane z antibiotiki in kokteljom gensko spremenjene hrane. To dejstvo je bistveno bolj zaskrbljujoče kot pa polemike okoli surovih jajc za pse – kaj vnašamo vase in v psa z jajci iz baterijske reje?

Podobno velja za jajčne lupine. Če ste se odločili, da jih boste mleli v prah, naj bodo to lupine jajc iz proste ali ekološke reje.

Surova jajca in salmonela

Tuji veterinarji in strokovnjaki, ki zagovarjajo surovo hrano za pse, pravijo, da pri zdravem psu ne more priti do okužbe s salmonelo, saj je njihov prebavni trakt prekratek, da bi se ta lahko sploh razvila in jo prej pokakajo. Zaradi tega obstajajo tudi različne teorije, da naj bi bili „surovčki“ odgovorni za prenos salmonele na ljudi (preko iztrebkov), kar pa, kolikor mi je znano, do zdaj še ni bilo niti dokazano niti potrjeno. Surova jajca za psa lahko čisto brez problemov predstavljajo del uravnoteženega obroka. Okužba s salmonelo pri psih je možna takrat, ko ima pes oslabljen imunski sistem.

Zakaj kuhana jajca niso dobra izbira?

Malo za šalo, malo za res, kuhana jajca so veliko bolj nevarna kot surova:

  • pri veliko psih povzročajo vetrove, ki dobesedno zaplinijo stanovanje. Smrad zelenih vampov ni nič v primerjavi z napenjanjem po kuhanih jajcih.
  • pri nas je kuhano jajce povzročilo kulturni šok: pes kar ni razumel, da je to hrana, mislil je, da je žogica, s katero se je potem podil po stanovanju. Z razumevanjem surovega jajca ni bilo nikakršnih problemov.
  • dosledno ločevanje beljakov je potratno: ali si obsojen na peko peciv s snegom ali pa jih mečeš stran in slednje mi nikakor ni všeč. Hrane se ne meče stran!

Skratka, pri normalno zdravem in povprečnem psu nekaj jajc na teden ne bi smelo povzročiti pomanjkanje biotina in jih lahko komot uvrstite na jedilnik!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.