Domov » Surova hrana za pse » Surovo meso za pse: vodič za začetnike

Surovo meso za pse: vodič za začetnike

Objavljeno v Surova hrana za pse

Surovo meso za pse je z leti (končno!) postalo ena izmed normalnih in sprejemljivih opcij za hranjenja psa,  že od mladička dalje. Temu v prid govori tudi dejstvo, da ponudba surove hrane za pse vztrajno narašča v trgovinah za male živali, kar je bilo še pred nekaj leti prava redkost, najdete jo tudi pri nekaterih veterinarjih. Sicer ne vem, kako ste se znašli na tej spletni strani: morda ste surovo meso za pse kot način hranjenja tudi že preizkusili, pa se ni dobro končalo (beri: driska) ali pa ste se izgubili v množici različnih informacij o količini obroka in razmerju med mesom, zelenjavo, kostmi, organi … Morda o tej opciji komaj premišljujete?

Če ste se prepoznali v zgornjih vrsticah, je ta objava kot nalašč za vas 🙂 Pozorno jo preberite tudi in na koncu tega pregleda boste bistveno bolj suvereni, ko bo tema pogovora nanesla na surovo meso za pse.

Prednosti sveže hrane za pse sem tokrat izpustila, saj imam občutek, da sem kot papiga ponavljanka, zato naj vse prednosti strnem v moj klasični argument: prednosti sveže (surove ali kuhane) hrane za pse so enake prednostim sveže hrane za ljudi! Vam je kdaj doktor priporočil čips namesto solate ali instant hrano, ki jo pogreješ v mikrovalovni pečici namesto domače mineštre? No, se mi je kar zdelo … 🙂

Ključne informacije na kratko:

  • Surovo meso za pse uvajaš počasi. Začneš z manj mastnim in lahko tudi rahlo pokuhanim mesom
  • Dnevna količina hrana znaša 2 do 3 % idelane telesne teže. Glavnina obroka je sestavljena iz mišičnega mesa, manjšega deleža organov in manjšega deleža surovih mesnatih kosti.
  • Surovo meso za pse je zdaj že na voljo v bolje založenih trgovinah za živali. Če boste meso kupovali sami, pazite, da bo neoporečno.
  • Te smernice veljajo za povprečnega zdravega psa. Če ima pes zdravstvene težave, se obrnite na strokovnjaka, ki bo pomagal pri sestavi obrokov. Surova hrana za mladiče je opisana tukaj.

Počasi se daleč pride

Največja napaka, ki jo naredijo skrbniki psov in mačk je ta, da se za surovo meso za pse odločijo praktično čez noč, bodisi zato, ker jih je v to prepričal prodajalec v trgovini, ali pa zato, ker so tako prebrali na internetu in Facebooku.

Tak podvig se zaradi številnih razlogov običajno konča z drisko, bruhanjem ali kar drisko in bruhanjem naenkrat. To ni ok 🙂 Če vas že mika surovo meso za pse, začnite počasi in postopoma, z lahko prebavljivim in nemastnim mesom (piščanec, kunec, ovčetina …), izognite se organom in kostem. Za začetek nekaj koščkov surovega mesa ponudite pred obrokom ali pa kot prigrizek med obroki, če se le da, ne naredite tega skupaj z briketi, saj boste dodatno otežili prebavo. Na začetku lahko meso tudi rahlo pokuhate, na popolnoma svežo – surovo hrano tako počasi preidete v približno 10-ih dnevih.

Surovo meso za pse in triki za lažji prehod

Da bo prehod na surovo meso za pse lažji, lahko posežete po probiotikih in prebavnih encimih, nevšečnosti pri prebavi zmanjšujeta tudi kuhana in pretlačena hokaido buča ali sladki krompir.  K obroku dodamo žlico ali dve.

Koliko mesa za psa?

Po idealnem scenariju naj bi veljalo, da dnevna količina hrane znaša 2 do 3 % idealne telesne teže psa. Ta količina je razdeljena na 2 obroka, pri velikih psih lahko tudi na 3, saj se tako zmanjša  enkratna obremenitev želodca z zares veliko količino hrane. Pri mladičih in aktivnih psih začnete z zgornjo mejo, pri starejših in neaktivnih psih pa z 2 %.

Prav zaradi tega je fino stehtat psa, da vidite, pri čem ste. Prav tako je tudi priporočljivo, da objektivno ocenite, če bi pes moral izgubiti kakšen kilogram. A pozor! Če ima pes težave s prekomerno težo, količino obroka zmanjšujte postopoma. Tako kot velja za ljudi, velja tudi za pse: varno izgubljanje telesne teže poteka postopoma.

Torej, koliko mesa naj bo v teh 2 do 3 % dnevne količine? Približno 60 do 80 %, spet odvisno od tega, ali je pes med bolj aktivnimi ali manj. Bolj aktivni psi potrebujejo večji vnos beljakovin kot tisti, ki so manj aktivni. Obrok za psa pa ni sestavljena samo iz surovega mesa, ampak tudi iz zelenjave, sadja, dobrih virov ogljikovih hidratov in surovih mesnatih kosti (2 do 3-krat tedensko, na začetku jih izpustite).

Nasvet: s količino in razmerji se boste najbolj lovili na začetku. Na začetku si obroke stehtajte, da boste dobili občutek, po 10-ih dnevih pa boste pasje zajtrke in večerje že pripravljali miže.

Kaj pa zelenjava, organi, kosti?

Organe vedno hranite v majhni količini (5 do 10 %), kosti za psa pa morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli kuhane! Na začetku uvajanja surove hrane za pse, z organi in kostmi počakajte, da se organizem najprej navadi na nov sistem prehranjevanja, potem pa se temeljito pozanimajte, katere kosti so za psa primerne in katere ne. Večina kosti, ki jih dobite v mesnici, spada v kategorijo neprimernih, zato jih raje kupujte v trgovinah za male živali (več v naslednjih vrsticah).

Zelenjava, sadje in dobri viri ogljikovih hidratov pa spadajo v tistih 20 do 40 % svežega obroka. Psi, ki so starejši in manj aktivni, nimajo toliko potreb bo beljakovinah, zato je v njihovem obroku lahko več zelenjave, ki pa mora biti na drobno nastrgana ali kuhana in pretlačena v pire. Ta del obroka lahko popestrite tudi z dobrimi viri ogljikovih hidratov  manjši količini (10 %), kot je recimo ajdova kaša, prosena kaša, koleraba, sladki krompir itd.

Kaj pa zamrznjena hrana za pse?

Kot sem že omenila na začetku, imate v trgovinah za male živali zdaj že zelo bogato ponudbo pripravljene surove hrane za pse.

Že pripravljena, zamrznjena surova hrana za pse se načeloma deli v dve kategoriji: popolna in dopolnilna hrana. Dopolnilna prehrana so lahko 100 % mesni obroki, različne zelenjavne kocke in polpeti, zmlete kosti ali surove mesnate kosti. Dopolnilna prehrana ni uravnotežena prehrana (logično: pes ne more jesti samo mesa ali samo kosti!), še manj je to uravnotežen obrok, je pa del uravnoteženega prehranjevanja.

Popolna surova hrana za pse je hrana, ki vsebuje vse hranilne snovi v idealnih razmerjih in je kot taka primerna kot »samostojni obrok« oz. prehranjevanje na dolgi rok. Moje mnenje je, da so popolni surovi obroki več kot primerni za začetnike, ki se s pripravo surove hrane za pse še lovijo. V tem primeru je vse, kar morate narediti, samo to, da zvečer odtajate surovo meso za pse kot »popoln obrok« in zjutraj bo že nared za pasjo skledo 🙂

Ko enkrat vi in pes osvojite nov način prehranjevanja, se lahko začnete igrati z dopolnilno prehrano in tako sestavite svoje obroke, recimo kupite 100 % meso, zelenjavo pa dodate sami ali pa mesnemu delu dodate nekaj ajdove kaše. A zakaj bi to sploh počeli? Zato, ker popolni obroki so malenkost dražji; to se lahko na koncu meseca pozna sploh pri tistih, ki imate velikega psa ali več njih, medtem ko nekateri skrbniki manjših psov višje cene ne bodo občutili in verjetno ne bodo nikoli prešli na sestavljanje obrokov po svoje, saj bo tako najbolj enostavno.

A ponavljam: popolni obroki so več kot primerni za začetnike hranjenja s surovo hrano, razlika v ceni spet ni taka, da bi zaradi tega obubožali (čeprav vem, inflacija se pozna na vseh področjih!) Poleg tega vam popolni obroki odtehtajo dve glavni skrbi, ki sta običajno povezani s surovo hrano za pse: uravnoteženost obrokov in samostojno pripravljanje hrane.

Bralci me pogosto sprašujejo, koga od proizvajalcev surove hrane za pse priporočam. Daleč najboljše izkušnje imam s Kivo hrano za pse in Petmanom, saj je njuna ponudba zares pestra, z veseljem pa priporočam dalje tudi Good4Dogs, ki je slovenski proizvajalec surove hrane za pse. Slednji ima popolne obroke (govedina in divjačina za pse (ni 100 % divjačina, ji je dodana govedina), goveje sapnike (odlični za začetnike v žvečenju) ter zelene vampe. Na tržišču je še kar nekaj drugih ponudnikov, a ker trenutno nimam psa, nimam neposrednih izkušenj z njimi.

Tako Kivo kot Petman imata širok nabor popolnih obrokov različnih okusov (od kunca, ovčetine, popolnih obrokov z ribo …) kot dopolnilne hrane oz. 100 % mesa.

Proizvajalci, ki ponujajo surovo meso za pse, imajo običajno tudi širok nabor surovih mesnatih kosti, ki so primerne za pse. Običajno v ponudbi najdete tudi mlete kosti, ki jih lahko dodajamo rednim obrokom. Mlete kosti so super, če mamo doma pse z oslabljenimi zobmi in goltače!

Skratka, ponudba je zares pestra, naštela sem samo najbolj osnovno in meni ljube sestavine, ki sem jih imela več ali manj redno na zalogi. Obroke lahko vedno popestrite tudi z različnimi BARF dodatki: to so recimo BARF kosmiči, ki jih  primešate surovemu mesu in vsebujejo dehidrirano kašo in sadno-zelenjavne koščke. Res je zelo praktično jih imeti pri roki, saj jih samo namočiš v vodo, malo počakaš in že so pripravljeni, da dopolnijo surovo meso za pse. V trgovinah, kjer prodajajo suroro hrano za pse, boste prav gotovo našli kaj, kar je vašemu kosmatincu še bolj pisano na dlako (recimo posušene jajčne lupine, kakovostno lososovo olje itd.) in poskrbi za uravnotežene in zdrave obroke na dolgi rok.

Kaj pa, če boste surovo meso za pse kupovali sami?

Nizka cena je vedno mikavna, sploh v časih draginje, a vseeno se i zogibajte kupovanju mesa na črno ter razno raznim preprodajalcem brez računa in klavniškemu odpadu. Pes ni kanta za smeti, meso zanj mora biti ustrezno veterinarsko pregledano in neoporečno. Meso v človeški mesnici je sicer OK, tudi sama ga tam kupujem za psa, vendar se morate zavedati, da je to meso ustrezno pregledano, vendar namenjeno toplotni obdelavi. Če boste meso kupili v živilski trgovini, je vsekakor smiselno, da ga pred serviranjem zamrznete.

Pozor pri psih, ki imajo zdravstvene težave

Ta prispevek je odlično izhodišče za vse, ki imate doma zdrave pse, kar pa seveda ne pomeni, da surovo meso za pse ni primerno za tiste, ki imajo zdravstvene težave, prej obratno! A v primeru zdravstvenih težav (ledvična odpoved, struvitni kristali, težave z jetri, diabetes, alergije) boste morali prilagoditi določena razmerja in sestavine, kar pa verjetno brez pomoči strokovnjaka ne bo šlo (priporočam Mojco Cerovšek, veterinarko in bioresonančno terapevtko, vitalizem.si). Samo menjava briketov za surovo meso ne bo rešila zdravstvenih težav, ob specifičnih težavah lahko ob menjavi na vrat na nos v resnici naredite več škode kot koristi.

Upoštevajte individualne potrebe vašega psa

Na koncu pa imejte v mislih, da je vsak pes bitje zase in da enoten recept za vse ne obstaja. Na začetku se boste verjetno malo lovili, ko pa boste enkrat osvojili surovo meso za pse, bo hranjenje enako enostavno kot briketi. Surovo meso za pse samo po sebi še ni »čudež«, prav tako je pomembna kakovost mesa (zato se na daleč izogibajte kupovanju mesa sumljivega porekla). Na koncu pa je v praksi tako, da si vsak pasji skrbnik najde svoj sistem, ki ustreza njemu in njegovemu psu, kombinira sestavine različnih proizvajalcev z dodatki, ki jih najde v svoji shrambi 🙂

To je seveda zelo kratek pregled tega, kar bi moral vedeti čisto vsak pasji skrbnik, ki bi svojega psa rad hranil s surovo hrano. Na spletni strani, ki jo trenutno berete, boste našli 600 prispevkov, ki obravnavajo različne tematike – od prehrane mladičkov do primernih kosti za pse, kako in s čim popestriti surovo meso za pse ter kaj so odlične alternative in kompromisi za dopuste in varstva. Vabljeni k branju, materiala imate več kot dovolj 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.