Domov » Mačke » Tavrin za mačke

Tavrin za mačke

Objavljeno v Mačke

V trgovinah za male živali ste gotovo že zasledili tavrin za mačke v obliki prehranskih dopolnil, na mačjih konzervah in suhi hrani pa piše, da jim je dodan tavrin. Kaj pa sploh je tavrin, zakaj ga mačke potrebujejo in ali je potrebno v mačjo hrano, ki jo pripravljate doma, dodajati tavrin? Zakaj tavrin ni dodan hrani za pse?

Tavrin za mačke – zakaj je vitalnega pomena?

Tavrin je aminokislina, ki je mačke (za razliko od psov) ne morejo “ustvariti” same. Tavrin je prisoten v mesu, v nižjih vrednostih pa tudi v mlečnih izdelkih, jajcih in nekaterih rastlinah. Pomemben je za srce, vid, sluh, rast, splošen razvoj mačke in vzdrževanje celotnega mačjega organizma, pomanjkanje tavrina najpogosteje vodi v izgubo vida in odpoved srca. Najboljši vir tavrina je mišično meso, možgani, perutnina in morska hrana, pri kateri izstopajo predvsem rakci. Tukaj imam v mislih surovo hrano, saj vrednost tavrina pade, če meso toplotno obdelano in po nekaterih raziskavah se vsebnost tavrina s kuhanjem uniči tudi do 70 %! Tukaj se tudi skriva odgovor na vprašanje, zakaj se tavrin umetno dodaja mačjim konzervam in briketom: ker se v procesu toplotne obdelave mesa osnovna vrednost bistveno zmanjša in bi bil zato vnos tavrina bisveno prenizek.

V drugi polovici prejšnjega stoletja so raziskovalci/znanstveniki/veterinarji opazili porast slepote pri mačkah, ki si jo sprva pripisovali genski bolezni: “For several years (since 1963) a blindness in cats has been recognized clinically that is characterized by central retinal degeneration. Originally thought to occur as a result of an inherited defect, it is now generally agreed that this particular retinopathy results from a deficiency of dietary taurine.” (5)

Kmalu je postalo jasno, da mačke niso nagnjene k slepoti kar tako, ampak je bila za to kriva industrijski pripravljena hrana za mačke tistega časa, ki vsebovale predvsem žitarice in zanemarljivo majhne vsebnosti mesa. Ker je meso glavni vir tavrina za mačke, je potem popolnoma jasno, kje tiči zajec. Prav zaradi tega je  AFCO (The Association of American Feed Control Officials), ameriška organizacija, ki med drugim skrbi tudi za nadzor kakovosti hrane za pse in mačke, je v 90-ih letih prejšnjega stoletja določila mimum tavrina v industrijsko pripravljeni hrani za mačke. (6)

Tavrin in doma pripravljena hrana za mačke

Mačke so tisočletja preživele brez dodajanja tavrina v prehrano, problem je nastal, ko se je v njihovo prehrano začel umešavati človek in iz mačkam neznanih razlogov začel v hrano dodajati žita in toplotno obdelovati meso, tako da: “From an evolutionary standpoint, taurine was plentiful in the diet of a true carnivore, as high concentrations of taurine are found in muscle tissue. However, as most domesticated felines normally do not consume living prey, they are at risk to become taurine-deficient if not adequately supplied in the diet.(4)

Mačka, domača ali divja, je nesporen karnivor, ki preko svežega in surovega mesa dobi vse, kar potrebuje. Če mačko hranite z raznolikim surovim mesom in imitirate njen naravni obrok (plen), je dodajanje tavrina popolnoma nepotrebno, ker meso ŽE vsebuje tavrin: nekatere vrste mesa ga vsebujejo več (mišično meso, morska hrana, perutnina, morska hrana) druge manj (ovčetina, zajčje meso). Zato da mački zagotoviš vse, kar potrebuje, je pri oblikovanju obrokov najbolje slediti plenskemu modelu hranjenja, torej 80 % mesa, 10 % kosti, 10% organov (več o tem tukaj) in raznolikost hrane, s čimer pokrijete vse prehranske potrebe.

Tavrin pa morate dodajati v primeru,

  • da mački (iz posebnih razlogov) kuhate meso, potem ji morate dodati tavrin, ker ga s kuhanjem uničite.
  • če mačko hranite izključno in dolotrajno z zajčjim in ovčjim mesom, ji prav tako morate dodati tavrin v obliki prehranskega dopolnila, saj so vrednosti tavrina v tem mesu izjemno nizke.
  • če mačko hranite izključno z zmrznjeno (surovo) hrano in surovim mletim mesom, ji morate občasno ponuditi sveže goveje ali piščančje srce, ker vsebujeta visoke vsebnosti tavrina. Zamrzovanje in mletje hrane deloma uniči tavrin, a je izguba vseeno minimalna in jo lahko “prinesete” nazaj svežim mesom, ki je bogat s tavrinom

Kaj se zgodi z viškom tavrina? Lahko pride do predoziranja?

Višek tavrina se izloči skozi urin, zato ne obstaja realna možnost zastrupitve. Tudi pes se ne bo zastrupil zaradi tavrina če bo pojedel mačjo konzervo in če bo mačka enkrat pojedla pasjo konzervo ne bo prišlo do pomanjkanja. Do pomanjkanja tavrina ne pride čez noč – prostoživeče mačke in divje mačke nimajo vsak dan popolnega obroka in ne umirajo množično zaradi pomanjkanja tavrina. Ob raznoliki hrani je pri odrasli in zdravi mački praktično nemogoče, da bi prišlo do pomanjkanja (ali sploh predoziranja) tavrina.

Viri in nadaljnje branje:
1.AAFCO
2. merckvetmanual
3. Feline Nutrition
4. A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers in A. J. Fascetti: Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content
5. K.C. HAYES:Nutritional Problems in Cats: Taurine Deficiency and Vitamin A Excess

6. The Association of American Feed Control Officials Dog and Cat Food Nutrient Profiles:

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.