Domov » Blog » Težave z gibanjem: majhne spremembe za velike razlike

Težave z gibanjem: majhne spremembe za velike razlike

Objavljeno v Blog

Težave z gibanjem so prav gotovo ene izmed bolj zoprnih težav, ki gibalno omejijo naše kosmate prijatelje in na nek način tudi spremenijo naše življenje. Če smo se nekoč ob koncih tedna v pasji družbi odpravili v hribe, moramo ob nastopu tovrstnih težav take skupne podvige prilagoditi, omejiti ali celo opustiti. Seveda je vse odvisno od tega, ali gre za momentalno težavo, ki je posledica poškodbe ali za kronične težave, ki so povezane z degenerativnimi spremembami (displazija, artritis, spondiloza …) ali nevrološkimi težavami, morda tudi “samo” s starostjo psa.

Vsekakor ni enostavno gledati nekdaj poskočnega in aktivnega psa, kako komaj vstane ali se uleže in na zelo dober dan hodi po treh. A težave z gibanjem ne pomenijo samo prilagoditve življenjskega stila, torej krajših in manj zahtevnih sprehodov, običajno zahtevajo tudi nekaj manjših prilagoditev v stanovanju, s katerimi lahko psu olajšamo vsakdanje življenje. No, spodaj naštete prilagoditve seveda niso obvezne, so pa priporočljive, saj psu z njimi nikakor ne morete škoditi, lahko jim le koristite. 

Tepihi, tepihi, tepihi!

Drseče površine so sovražnik št. 1 vseh težav z gibanjem, ki nastopijo pri psih. V malo bolj poskočnem ovinku jih lahko zanese ter jim spodrsne, vstajanje iz drsečega laminata pa je lahko bistveno bolj naporno kot vstajanje iz stabilne površine, ki ne drsi. 

Nihče ne pričakuje, da si boste celotno stanovanje odeli v tapison, lahko pa s tepihi zaščitite najbolj kritične dele v stanovanju: tam, kjer pes najraje leži oz. se zadržuje na tleh največ časa (pri nas je tu kuhinja, prinašalec pač), tepih lahko nastavite tudi pred njegovo ležišče ter seveda na bolj spolzkih delih oz. “ovinkih” v stanovanju, kjer obstaja verjetnost, da ga spodnese. Pri nas je to recimo ovinek pred stopnicami, ki z vrta vodijo v stanovanje, ovinek je oster, pes je srečen, na tleh so ploščice; ob mokrem vremenu idealna kombinacija, da spodnese zadnje noge, česar pa me je ob številnih težavah s koleni in hrbtenico najbolj strah.

Ideja: da bo tepih stal fiksno na mestu, ga lahko na tla dodatno pričvrstite z obojestranskim lepilom, ki je namenjen prav tepihom oz. preprogam.

Olajšajte dostop na kavč ali posteljo

Če vaš rad pes kraljuje na kavču ali postelji in imate občutek, da se zdaj nanju komaj skobaca, mu lahko dostop olajšate tako, da naredite “stopničko”: lahko z dodatnim jogijem oz. pasjim ležiščem, ki ga namestite tik ob kavč ali posteljo, morda tudi z dodatnim vzglavnikom na tleh, pručko (pomembno je, da so tej elemebtni stabilni!) ali pa celo s pasjimi stopničkami, ki so narejene prav za ta namen. 

klančina za pse
Taka klančina za pse lahko olajša vstop v avto, uporabite pa jo lahko tudi za druge namene. Foto: zoohit.si

Najboljša rešitev je odvisna od tega, kako velik je pes, kakšne so njegove težave in seveda kolikšna je kritična višina interierja, do katerega bi pes rad dostopal. Vsekakor pa ni pametno, da na kavč ali posteljo skače tako, kot da mu nič ni – verjetno tudi ne more – včasih lahko že en nepravilen gib ali skok povzročita za 7 dni novih težav. Ni vredno.

Počasi po stopnicah

Komaj ko ima pes težave z gibanjem, spoznaš vse prednosti dvigala – in stopnice zasovražiš bolj kot cvetoče trave. 

Če živite v bloku in nimate luksuza dvigala, pes pa je pretežak, da bi ga nosili, bodite pozorni, da bo po stopnicah hodil počasi. Vsak nepravilen korak, ki povzroči zdrs, lahko težave poslabša. Če ima pes težave z zadnjimi nogami, obstajajo posebne opornice (trakovi, bolj kot ne), s katerimi mu lahko pomagate pri hoji po stopnicah. Zadnji del lahko podprete tudi tako, da uporabite tudi navadno brisačo ali šal.

Nogavice za pse: tako kot obstajajo protizdrsne nogavice za ljudi, obstajajo tudi za pse. Odlična rešitev, če tepihi ne pridejo v poštev, so pa manj primerne za vroče in vlažne dni, saj se potem med prsti na šapah ustvarijo idealni pogoji za mikroorganizme in s tem nove težave.

Prilagodite sprehode in obogatite okolje

Krajši sprehodi in manj izletov ter sproščenega tekanja naokoli se res da ne slišijo kot idealno življenje, sploh pri psih, ki imajo kljub težavam še vedno veliko energije in volje do raziskovanja sveta. Preden psa posedete na kavču in mu predvajate poročila ter turške nadaljevanke, mu raje postrezite z različnimi igračami za mentalno stimulacijo, obogatite mu okolje tako, da mu prinesete nove in neznane predmete, ki jih bo prevohal in s tem uporabil najboljše orodje za mentalno stimulacijo – svoj smrček. Če že ne more v svet, pa naj svet pride k njemu!

Ne pozabite na celostno podporo

Čeprav se številnih degenerativnih in nevroloških težav z gibanjem ne da odpraviti, jih lahko lajšate na različne načine. Poleg primerne sveže prehrane ter ustreznih naravnih dodatkov (kurkuma, zelenoustna školjka, glukozamin …), lahko psu lajšate težave z različnimi naravnimi podpornimi terapijami, kot sta energijska osteopatija ali akupunktura. Ob vsem tem je seveda fino, če pri veterinarju pridobite ustrezno diagnozo, ki je kriva za šepanje.

Za lajšanje bolečin pri psih nikoli, ampak res nikoli ne uporabite humanih protibolečinskih sredstev. Za psa uporabite samo tista zdravila, ki vam jih predpiše veterinar, pri različnih naravnih dodatkih pa se seveda pozanimajte, ali lahko kakorkoli vplivajo na prepisano zdravljenje ter kaj lahko ob tem storite. Srečno!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.