Domov » V živo » TKVM ali kako smo na hitro skočili na vzhod?

TKVM ali kako smo na hitro skočili na vzhod?

Objavljeno v V živo

V soboto nas je Matic Kebler za kratek čas popeljal na vzhod, tam, kjer je doma tradicionalna kitajska veterinarska medicina (TKVM). Kot certificiran veterinar akupunkturist je dobršen del predavanja namenil predstavitvi akupunkture in različnim vrstam akupunkture, prikazu, kako in zakaj akupunktura deluje, na hitro pa smo se spoznali tudi z drugimi principi zdravljenja (tui-na masaža, herbalna terapija in terapija s hrano).

Metoda, ki pomaga že več kot 2000 let

Akupunktura je gotovo ena izmed najbolj poznanih vej TKVM-ja, ki je bila v uporabi že dolgo pred našim štetjem. Nekaj s tetovažo zaznamovanih akupunkturnih točk so odkrili celo na Ötziju, najbolj slavni ledeni mumiji na svetu, ki naj bi živel pribl. 3000 let p. n. št.

Akupunktura se je sprva izvajala na živalih, ki so ljudem prinašale korist (ovce, krave, konji …), a če preskočimo nekaj stoletji v današnji čas, je jasno kot beli dan, da je akupunktura izjemno koristna tudi za domače živali – pse, muce in nenazadnje tudi za papagaje, kot se je Matic pošalil. Uporablja se lahko ob različnih težavah, kot so muskuloskeletalne težave, ki jih navadni smrtniki prepoznamo kot šepanje ali težave s hrbtenico, težave s kožo, kot je recimo alergični dermatitis, potem so tukaj še nevrološke težave, kot je recimo epilepsija, pa hormonske težave … Spekter zdravljenja je res zelo širok in ker je brez stranskih učinkov se lahko uporablja kot podporna terapija ob farmakoloških sredstvih, v določenih primerih se lahko z akupunkturno terapijo celo izognemo operativnim posegom ali pa dosežemo zmanjšano uporabo klasičnih zdravil pri psu.

Kako pogosto pa je treba izvajati akupunkturo in kako hitro se težave rešijo? Matic poudarja, da je to zelo odvisno od posameznega primera ter za kakšne težave gre – so te akutne ali kronične? Prav tako pravi, da je v povprečju treba narediti vsaj 3 do 5 terapij, da se pokažejo rezultati.

Fotogalerija

“Skupaj z zahodno veterino lahko dosežemo še boljše rezultate”

Odločitev za TKVM in akupunkturo nikakor ne pomeni, da zanemarimo klasično zahodno veterino. Še več, Matic poudarja, da je v nekaterih primerih slednja celo boljša, zlasti pri reševanju nujnih težav, kot so zlomi in neodložljive operacije in naj vam bo všeč ali ne, včasih so tudi antibiotiki nujno potrebni. A vse bolezenske težave lahko podpremo z akupunkturo in kot Matic pravi, je tudi sam mnenja, da se čim več težav poskuša najprej rešiti z naravo. Za dodatna vprašanje v zvezi z akupunkturo, se obrnite na Matica.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.