Domov » Ostalo » Tosa inu – velik pes s še večjim srcem

Tosa inu – velik pes s še večjim srcem

Objavljeno v Ostalo

Elo sem, tako kot mnoge krasne ljudi, spoznala na eni izmed ZHP delavnic. Je ena izmed tistih oseb, s katero sem se takoj ujela, pa ne samo zaradi neskončnih pogovorov o psih, ki jih lahko imava, temveč naju družijo tudi druge skupne točke.

Ela je definitivno ena izmed glavnih ZHP ambasadork in ko me je oktobra klicala, da pričakuje leglo, sem seveda bila takoj za, da ga podelim tudi na ZHP-ju. Zakaj? Gre namreč za prvo leglo japonskih mastifov pri nas, pasme, ki slovi po izjemno stabilnem karakterju in velikem sru.

In kaj mi je o pasmi še povedala Ela? Bom besedo prepustila kar njej 🙂

 Tosa inu – pri nas zelo redka in nepoznana pasma

Tosa inu (japonski mastif) pasma izhaja iz japonskega otoka Shikoku in  se imenuje po pokrajini, kjer je pasma nastajala – po pokrajini Tosa. Tosa inu (uporablja se tudi pogovorni izraz Tosa ken) v japonskem jeziku pomeni Tosa pes. V Sloveniji je pasma še dokaj  redka oz. nepoznana. Je zelo stabilna, mirna, nežna, prijazna, inteligentna in pogumna pasma, zelo zvesta svojemu gospodarju, zelo dobro se razume z otroci ter je malce zadržana do tujcev.

Pred 10-imi leti smo doma razmišljali o nakupu večjega psa, ki bi imel stabilen in miren karakter. In da si  malo razširimo obzorja, da vidimo kaj bi nam odgovarjalo, smo se odločili za obisk pasje razstave. Na razstavi je bilo veliko že znanih pasem (doberman, rotvajler, doge itd.), in nato zagledamo psa rdeče barve, večje postave, po vizualni podobi ni bil poznan. Stopimo do tuje vzrediteljice, ki nam pove, da je to pasma Tosa inu. Takoj nas je očaral, pridobil in odločitev za izbor pasme je padla.

Vse do danes smo zvesti tej pasmi; izredno so nežni, pripadni, inteligentni z VELIKIM srcem.

Po smrti prvega psa je bila bolečina tako huda, da smo se po določenem času ponovno odločili za nakup Tose in tako smo v svoj dom pripeljali psa in psičko iz različnih legel.

Danes sta naša dva zvesta družinska člana stara slabi 2 leti. Imata krasen, vendar povsem drugačen značaj. Pes vsakega očara s svojim veselim in »smejočim« karakterjem, empatijo do drugih, odprtostjo ter vedno napolni prostor s pozitivnostjo. Psička pa je šefica, izredno inteligentna, poslušna in predvsem vedno lačna 🙂 Izredno dobro se razumeta, sta kot dva zakonca, v vseh pogledih 🙂

 

Prvo leglo v Sloveniji novembra 2019

Mladički so se skotili v domačem okolju, kjer trenutno tudi odraščajo in se učijo vseh osnov za življenje ter jim nudimo veliko ljubezni. So tipični, močni in zdravi predstavniki te pasme. Naše leglo šteje 6 samičk in 4 samčke.

Lepo jih je opazovati, kako rastejo, se razvijajo in počasi že kažejo vsak svoj značaj, temperament, barvo dlake itd. Kolikor so enaki, so tudi različni, vsak je svoj individuum. Krasni so!

 

Ponosni smo na našo psičko, ki je res prava mama v vseh pogledih. Lepo skrbi za njih.

Naša najbolj pomembna naloga je, če ne ključna naloga je, da jim zagotovimo dober in varen dom z veliko ljubezni.

Ta pasma je izredno predana lastniku, vedno si želijo biti v bližini, lastnika in tako tudi mi gledamo, da naši mladički dobijo najboljši dom, kot družinski kužki.

Za več informacij o leglu se obrnite na Elo Molek:

[email protected] ali 041 782 922

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.